Με πέντε κρίσεις στο «παλμαρέ» της, από την παγκόσμια οικονομική ύφεση του 2008 και την ελληνική οικονομική κρίση του 2012 έως τα capital controls το 2015, την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού και τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Dimand «έφτιαξε μέταλλο» μέσω οργανικής ανάπτυξης, όπως τόνισε εμφατικά ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Άρα η επερχόμενη κρίση των υψηλών επιτοκίων και του πληθωρισμού θα αντιμετωπιστεί ως ακόμη μια κρίση, ανέφερε.

Διαβάστε επίσης: Dimand: Νέοι μέτοχοι Μαριάννα Λάτση και George Elliott (Orasis) – Στα 25 εκατ. ευρώ η συμμετοχή

Εν μέσω αυτής της κρίσης η Dimand, που ξεκίνησε πριν 20 χρόνια με 160 χιλ. μετοχικό κεφάλαιο φθάνοντας σήμερα σε ίδια κεφάλαια ύψους 45 εκατ. ευρώ, ετοιμάζεται να περάσει τις πύλες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, προχωρώντας σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της με άντληση κεφαλαίων έως 98 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια εγγραφή μετά από οκτώ χρόνια, καθώς τελευταία ήταν η ΕΛΤΕΧ Άνεμος τον Ιούλιο του 2014.

Υπενθυμίζεται ότι στη δρομολογούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα συμμετέχουν ως cornerstone επενδυτές το family office της Μαριάννας Λάτση, Latsco με 15 εκατ. ευρώ και το fund του George Elliott, Orasis με 10 εκατ.

Διαβάστε επίσης: Dimand: Θα παραδίδει πιο γρήγορα «πράσινα» πιστοποιημένα κτίρια

Στους συμμετέχοντες δεν θα είναι όμως και η EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης), εταίρος της Dimand, λόγω ζητημάτων εσωτερικής πληροφόρησης, παρότι υπήρχε ισχυρή πρόθεση, όπως αποκάλυψε ο κ. Ανδριόπουλος.

Αναζήτηση ευκαιριών

Με 23 επενδυτικά projects σε διάφορα στάδια ωρίμανσης, τα οποία ολοκληρώνονται την επόμενη διετία, αυτή τη στιγμή η εταιρεία βρίσκεται σε αναζήτηση νέων ευκαιριών για το 2025 και μετά, με στόχο τη δημιουργία ενός ικανού αποθέματος «κλεισμένων» έργων. Πρόκειται για μια στρατηγική που ακολουθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της 20ετούς δραστηριοποίησής της, καθώς «πρέπει να κρατάμε τη μηχανή παραγωγής σε διαρκή κίνηση» είπε ο κ. Ανδριόπουλος.

Αυτό που θα αλλάξει στην έως τώρα πρακτική της εταιρείας, που σύμφωνα με τον βασικό μέτοχο δεν κυνηγάει τζίρο αλλά κέρδη, αφορά τη διανομή κερδών. Μέχρι σήμερα η Dimand δεν διένειμε κέρδη στους μετόχους της προκειμένου να αναπτυχθεί η εταιρεία. Αυτό θα αλλάξει κρίνοντας κάθε χρονιά τι ποσό πρέπει να διατεθεί σε μέρισμα, ανάλογα και με την πορεία των έργων, σημείωσε ο βασικός μέτοχος.

Τι εξετάζεται για το Ελληνικό

Αναφορικά με το project του Ελληνικού, ο CEO της Dimand δήλωσε ότι εξετάζονται διάφορες συνεργασίες, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια συμφωνία.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδριόπουλος, «το Ελληνικό, το κορυφαίο σε μέγεθος έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, το παρακολουθούμε εν τη γενέσει του, εξετάζουμε διάφορες συνεργασίες, αλλά δεν υπάρχει κάτι αυτή τη στιγμή που να είναι ανακοινώσιμο ή που να έχει προσυμφωνηθεί.»

Τόνισε μάλιστα, ότι η επιτυχία του Ελληνικού αφορά τη χώρα ολόκληρη, αλλά και το σύνολο των κλάδων της ακίνητης περιουσίας (developers, ΑΕΑΑΠ και κατασκευές) λόγω της μακρόχρονης ολοκλήρωσής του.

Διαβάστε επίσης: Γερμανικός Τύπος: Στην Αθήνα το Λας Βέγκας της Ευρώπης

Έφερε ως παράδειγμα την αστική ανάπλαση  στο Αμβούργο (HafenCity), η οποία ξεκίνησε το 1997 και σήμερα έχει ολοκληρωθεί κατά 70%, θέλοντας ακόμη μια πενταετία για να τελειώσει.

Πώς αντιμετωπίστηκε το «τσουνάμι» των αυξήσεων στο κατασκευαστικό κόστος

Δεν ευθύνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία για το «τσουνάμι» των αυξήσεων στο κατασκευαστικό κόστος ανέφερε ο κ. Ανδριόπουλος. Υπενθύμισε ότι η ανοδική πορεία των τιμών ξεκίνησε το δεύτερο τρίμηνο πέρσι λόγω της επίδρασης της πανδημίας στην εφοδιαστική αλυσίδα και της μεγέθυνσης των τιμών σε ενέργεια, μεταφορές και εργατικό κόστος, ειδικά στην Ελλάδα εξαιτίας της έλλειψης εργατών.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν το κόστος για την Dimand να εκτιναχθεί κατά 25% – 40% μέσα σε 60 ημέρες. Ταυτόχρονα όμως, η αυξημένη ζήτηση για σύγχρονα «πράσινα» κτίρια γραφείων, προϊόν σε έλλειψη, οδήγησε υψηλότερα τα ενοίκια και μ’ αυτό τον τρόπο αντισταθμίστηκε το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος, με την αγορά να εξισορροπεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Μαρούσι τα ενοίκια των γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών με πιστοποιητικό Leed (κτίρια με σεβασμό στις αρχές της αειφόρου δόμησης) από 18 ευρώ ανά τ.μ., έχουν φτάσει έως και 26 ευρώ ανά τ.μ.

10% με 15% φθηνότερα ενοίκια

Πάντως για να μείνει η Αθήνα ανταγωνιστική έναντι πόλεων όπως η Λισαβόνα, το Μιλάνο, η Βαρκελώνη, το Μόναχο, η Βουδαπέστη και το Βουκουρέστι και να συνεχίσει ως φυσική έδρα να προσελκύει πολυεθνικές και μεγάλες εθνικές εταιρείες θα πρέπει τα ενοίκια των γραφείων να είναι φθηνότερα, ανέφερε ο επικεφαλής της Dimand.

«Προσπαθούμε να κάνουμε συμφωνίες που αντέχουν στο χρόνο. Θέλουμε να παράγουμε το καλύτερο προϊόν στην αγορά και να είμαστε 10%-15% φθηνότεροι με βάση τα ευρωπαϊκά συγκριτικά στοιχεία», σημείωσε ο ίδιος, μιλώντας για τις σχέσεις της Dimand με τους μισθωτές και τους αγοραστές της.
Τα έργα

Μεταξύ των έργων που έχει πραγματοποιήσει ή υλοποιεί η DIMAND Real Estate Development, συμπεριλαμβάνονται εμβληματικές αναπτύξεις/παρεμβάσεις.

Ενδεικτικά, αναφέρονται: ο Πύργος του Πειραιά, το πρώην καπνεργοστάσιο της εταιρείας Παπαστράτος στον Άγιο Διονύσιο Πειραιά, το ιστορικό πρώην πολυκατάστημα «ΜΙΝΙΟΝ», το πρώτο πράσινο ξενοδοχείο στην Ελλάδα υπό το brand Moxy της Marriott International, το κτίριο της εταιρίας AGEMAR, συμφερόντων της οικογένειας Αγγελικούση και η «Αγία Σοφιά», το νέο εντυπωσιακό γήπεδο της ΑΕΚ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις