Για το μεγαλύτερο κύμα εξόδου από την έναρξη της πανδημίας ετοιμάζονται οι Αμερικανοί, καθώς η εθνική γιορτή της 4ης Ιουλίου φέτος «πέφτει» Δευτέρα δίδοντας τους την ευκαιρία για ένα πολύτιμο τριήμερο. Πάντως, ειδικά για τα αμερικανικά αεροδρόμια που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα, η αυξημένη επιβατική κίνηση αναμένεται να επιβαρύνει κατά πολύ την εικόνα.

Διαβάστε επίσης: Στο Παρίσι επεκτείνεται το χάος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια 

Όλα δείχνουν, βέβαια, πως η πλειοψηφία των Αμερικανών θα επιλέξουν το αυτοκίνητο για την μετακίνηση τους μακριά από τις εστίες τους. Σύμφωνα με τον φορέα του ΑΑΑ, εκτιμάται πως 47,9 εκατ. Αμερικανοί θα ταξιδέψουν οδικώς διανύοντας απόσταση μεγαλύτερη των 50 μιλίων μέσα στο τριήμερο.

Διαβάστε επίσης: Χάος στα γερμανικά αεροδρόμια 

Πρόκειται για ένα νούμερο που πλησιάζει και πιθανότατα θα ξεπεράσει τα επίπεδα προ της πανδημίας.

Υψηλή και η αεροπορική κίνηση 

Την ίδια ώρα, περίπου 12,3 εκατ. Αμερικανοί αναμένεται να ταξιδέψουν με αεροπλάνο. Πρόκειται για ένα νούμερο κατά 8% μεγαλύτερο από το προηγούμενο τριήμερο της αμερικανικής αργίας του Memorial Day, το Μάιο.

Την Πέμπτη, πάνω από 2,4 εκατ. άτομα ταξίδεψαν, αποφασίζοντας να ξεκινήσουν το εορταστικό τριήμερο νωρίτερα. Στα επίπεδα αυτά, η ταξιδιωτική κίνηση ήταν κατά 110% υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο, το 2019.

Τα αεροδρόμια στις ΗΠΑ, όπως και στην Ευρώπη, παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας λόγω της έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα πολλές πτήσεις να καθυστερούν ή και να αναβάλλονται.

Σήμερα για την ώρα, σύμφωνα με την FlightAware, έχουν σημειώσει καθυστέρηση 1.506 πτήσεις και έχουν ακυρωθεί 238. Όμως, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί από αύριο, οπότε θα κλιμακωθεί το κύμα εξόδου.

Στο τριήμερο του Memorial Day, το Μάιο, η αυξημένη κίνηση και τα προβλήματα στα αεροδρόμια προκάλεσαν την ακύρωση ή καθυστέρηση 21.000 πτήσεων!

Σύμφωνα με στοιχεία του FlightAware.com, συνολικά από τις 27 Μαΐου έως τις 30 Ιουνίου, οι επτά μεγαλύτερες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έχουν ακυρώσει 13.783 πτήσεις, ενώ άλλες 126.620 έχουν σημειώσει καθυστέρηση, με μέσο όρο καθυστέρησης στα 50 λεπτά.

Τσουχτερές τιμές 

Το εντυπωσιακό στα στοιχεία αυτά είναι πως οι Αμερικανοί είναι αποφασισμένοι για μια… απόδραση, παρά την εκτόξευση των τιμών των καυσίμων και το κύμα των ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα.

Η τιμή της βενζίνης κυμαίνεται γύρω στα 5 δολάρια το γαλόνι, με τον εθνικό μέσο όρο να βρίσκεται στα 4,86 δολάρια, σύμφωνα με την ΑΑΑ. Η Καλιφόρνια παρουσιάζει την υψηλότερη τιμή, στα 6,270 δολάρια το γαλόνι και η Λουϊζιάνα έχει την χαμηλότερη, στα 4,403 δολάρια.

Αντιστοίχως, οι τιμές στις εσωτερικές πτήσεις κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 437 δολάρια, που είναι η υψηλότερη τιμή εδώ και μια πενταετία, σύμφωνα με το ταξιδιωτικό app Hopper Inc.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή