Επιφυλακτικά αισιόδοξος δηλώνει ο μαέστρος των εξαγορών Νίκος Σταθόπουλος, προέδρος της BC Partners στην Ευρώπη, δίνοντας μια άλλη οπτική σε μια συγκυρία που η ύφεση είναι προ των πυλών, αν δεν έχει ξεκινήσει ήδη.
Καθώς όμως δεν είναι απλό στέλεχος, αλλά συνεταίρος και μέλος της Διοικητικής Επιτροπής ενός από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια παγκοσμίως, με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 25 δισ. ευρώ και επενδύσεις σε 18 χώρες και 124 εταιρείες η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 161 δισ. ευρώ, η άποψή του έχει άλλη βαρύτητα.
Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Ο κόσμος, οι οικονομίες και οι επενδύσεις μετά τον πόλεμο
Άλλωστε στη διορατικότητά του χρωστάει ένα μεγάλο μέρος της φήμης του, όπως λέγεται, τόσο από συνεργάτες όσο και από ανταγωνιστές του.
Dealmaker
Διαθέτοντας στο προσωπικό του χαρτοφυλάκιο περίπου 10 μεγάλα deals, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν αυτό της Migros, του μεγαλύτερου τουρκικού food retailer, ένα deal 3,25 δισ. δολ. το 2008, της Com Hem, ύψους 1,8 δισ. eυρώ και της Gruppo Coin, της μεγαλύτερης αλυσίδας ειδών ρουχισμού στην Ιταλία, αντί 1,4 δισ. δολαρίων το 2011 και της United Group, 2,6 δισ. ευρώ την άνοιξη του 2019, στην Ελλάδα έγινε γνωστός πριν την επιτυχημένη πορεία του στην BC Partners.
Τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το 2004, ο 35χρονος Νίκος Σταθόπουλοςήταν στην ομάδα εξαγορών της Apax Partners, που εξαγόρασε την Tim Hellas Telecommunications. Την επόμενη χρονιά έφυγε από την Apax για να εργαστεί στην BC Partners.
Διαβάστε επίσης: BNP Paribas: Στο 2,8% η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022
Ενσυναίσθηση
Απόφοιτος της Α.Σ.Ο.Ε.Ε. και του Κολλεγίου Αθηνών και κάτοχος MBA από το Harvard Business School, ο Νίκος Σταθόπουλος πιστεύει ότι μια επένδυση, μια εξαγορά είναι πολλά παραπάνω από μια συναλλαγή. «Ο άνθρωπος που αποφασίζει να πωλήσει την εταιρεία του, ή να φέρει έναν συνέταιρο παίρνει μια απόφαση ζωής. Τον ενδιαφέρει να διατηρηθεί η κληρονομιά που αφήνει, να παραμείνουν οι άνθρωποι που εργάζονται, να συνεχιστεί η κουλτούρα που έχει αναπτυχθεί. Αυτό έχει ένα στοιχείο ανθρώπινης ευαισθησίας, το οποίο συχνά χάνεται στις συναλλαγές.
Εδώ έρχεται η ενσυναίσθηση. Είναι πολύ σημαντικό να μην χάσουμε το στοιχείο της ανθρωπιάς στις συναλλαγές. Οι επενδυτές πρέπει να κρατάμε τις αρχές και τις αξίες μας», είχε αναφέρει στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών.
Οι επενδύσεις και η Ελλάδα
«Οπλισμένες» με πρωτόγνωρη ρευστότητα, οι εταιρείες ιδιωτικών επενδύσεων είναι μέχρι στιγμής ο βασικός μοχλός των deals παγκοσμίως, με τη δραστηριότητα να αγγίζει το ιστορικό ρεκόρ των 105 δισεκατομμυρίων ευρώ τους πρώτους έξι μήνες του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, έναντι 95 δισεκατομμυρίων ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι.
Θα συνεχίσουν όμως να επενδύουν και εν μέσω της «τέλειας οικονομικής καταιγίδας»;
Ο πολύπειρος Νίκος Σταθόπουλος, ο οποίος έχει συμπεριληφθεί από τους Financial Times στο Hall of Fame των private equities, ενώ πέρυσι, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ανακηρύχθηκε ένας από τους 50 πιο επιδραστικούς deal makers στην Ευρώπη στη σχετική λίστα των Financial News, εκτιμά πως εξαιτίας της ρευστότητας του κλάδου (σ.σ. η ρευστότητα των private equity funds ξεπερνά τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια) οι επενδύσεις θα συνεχιστούν για όποιους κλάδους δεν υφίστανται αβεβαιότητες ή καθυστερήσεις.
Να σημειωθεί ότι ο Νίκος Σταθόπουλος έχει δηλώσει ότι σχεδιάζεται τουλάχιστον άλλη μία επένδυση της BC Partners στην Ελλάδα εφέτος. Μένει να φανεί εάν στο συγκεκριμένο μακροοικονομικό περιβάλλον αυτή η επένδυση θα πραγματοποιηθεί.
Σύμφωνα με τον ισχυρό dealmaker πέραν των ευκαιριών, ένας από τους βασικότερους λόγους που η BC Partners επενδύει στην Ελλάδα, τα τελευταία 15 χρόνια, είναι το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό.
Μέχρι σήμερα η BC Partners έχει προχωρήσει σε επενδύσεις 5 δισ. ευρώ σε πέντε εταιρείες στη χώρα μας, για την οποία ο κ. Σταθόπουλος πιστεύει ότι έχει ακόμη ευκαιρίες και προοπτικές ανάπτυξης.
Μία από τις επενδύσεις του Νίκου Σταθόπουλου και της BC Partners στην Ελλάδα ήταν η απόκτηση της φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen, ίσως το πιο επιτυχημένο deal σύμφωνα με τον κορυφαίο επενδυτή. Εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης, το 2015, η BC Partners αγόρασε το 80% της φαρμακοβιομηχανίας που ανήκε στα αδέλφια Βασίλη και Νέλλη Κάτσου, έναντι 475 εκατ. ευρώ. Έξι χρόνια αργότερα, πούλησε της συμμετοχή της στη φαρμακοβιομηχανία, προς την εταιρεία ιδιωτικών αγορών, Partners Group, έναντι ποσού 1,6 δισ. ευρώ.
Μία ακόμα από τις κινήσεις είναι η πρόσφατη εξαγορά της εταιρείας εμπορίας ειδών για κατοικίδια, Pet City. H Pet City περιήλθε στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων της BC Partners τον Νοέμβριο του 2021, μετά από 33 χρόνια οικογενειακής επιχειρηματικής διαδρομής για την εταιρεία που ίδρυσε ο Μαντζουράνης Μαντζουρανάκης.
Επιπλέον, ο τομέας των τηλεπικοινωνιών είναι αυτός που αποτελεί μέρος της βασικής επενδυτικής στρατηγικής της BC Partners, η οποία απέκτησε στη χώρα μας τις Wind και Nova μέσω της United Group.
Πληθωρισμός ή επιτόκια;
Η αύξηση των επιτοκίων ή ο πληθωρισμός προβληματίζει (φοβίζει;) περισσότερο τους επενδυτές; Για τον Νίκο Σταθόπουλο είναι σαφώς ο πληθωρισμός.
Διαβάστε επίσης: Πληθωρισμός: Οικονομίες και αγορές στη δίνη των επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων
«Κάνω αυτή τη δουλειά 25 χρόνια και δεν έχω ξαναδεί πληθωρισμό σε αυτά τα επίπεδα» ανέφερε στο πρακτορείο bloomberg, παρότι συνεχίζει να δηλώνει «επιφυλακτικά αισιόδοξος». Παραδέχθηκε δε ότι εξαιτίας της εκτίναξης του πληθωρισμού έχουν ξεκινήσει πιέσεις στα χαρτοφυλάκια των εταιρειών οι οποίες επηρεάζουν τα κόστη και περιθώρια κέρδους.
Οι πολλαπλασιαστές και η σκληρή δουλειά
Ο κ. Σταθόπουλος, που συμμετείχε προ ημερών στο ετήσιο συνέδριο SuperReturn International στο Βερολίνο, επεσήμανε ότι υπάρχουν αυξήσεις σε πρώτες ύλες, μισθολογικό κόστος κ.λπ. και όλα κρίνονται από τη δυνατότητα των εταιρειών να μετακυλίσουν τα αυξημένα κόστη στις τιμές. Στην περίπτωση όμως που η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει τότε η δουλειά θα πρέπει να είναι πιο σκληρή προκειμένου να βγουν χρήματα για τους επενδυτές των private equity funds.
Όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων ο κ. Σταθόπουλος τόνισε ότι επηρεάζει τους πολλαπλασιαστές των εταιρειών (multiples) οι οποίοι είναι το «κλειδί» για τις αποδόσεις του κλάδου.
Αν και υπάρχει καθυστέρηση 6 – 9 μηνών έναντι των δημόσιων εταιρειών και οι αποτιμήσεις των ιδιωτικών εταιρειών θα αναπροσαρμοστούν, όπως είπε.
«Όλοι βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής για να δούμε τι αντίκτυπο θα έχει αυτό, κυρίως στις αποτιμήσεις», σημείωσε.
Οι αμυντικοί κλάδοι
Ερωτώμενος από το πρακτορείο bloomberg για τους κλάδους, οι οποίοι αποτελούν πλέον τις επιλογές για τα private equity funds, ο κ. Σταθόπουλος τόνισε πως η υγεία, οι τηλεπικοινωνίες και τα media είναι στο στόχαστρο των επενδυτών, καθώς θεωρούνται αμυντικοί στην παρούσα συγκυρία.
Στον αντίποδα οι καταναλωτικοί κλάδοι επηρεάζονται από τα χαμηλότερα διαθέσιμα εισοδήματα των νοικοκυριών που έχουν πληγεί από τις ενεργειακές αυξήσεις.