Ανάπτυξη 2,8% το 2022, 2,5% το 2023 και 2,8% το 2024, αναμένει για την ελληνική οικονομία η BNP Paribas, σημειώνοντας πως παρά τον υψηλό πληθωρισμό, η οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική, με αποτέλεσμα στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022, η αύξηση του ΑΕΠ ήταν  2,5% υψηλότερη από τα προ πανδημίας επίπεδα, ρυθμός τρεις φορές μάλιστα υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Η Ελλάδα είναι μία από τις οικονομίες της που ανέκαμψε ταχύτερα μετά τους περιορισμούς που επιβληθήκαν λόγω Covid το 2020, ενώ σε αντίθεση με άλλες χώρες της ευρωζώνης μια ύφεση  φαντάζει απίθανη φέτος, σύμφωνα με την BNP Paribas. Το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε μάλιστα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, αν και ο ενεργός πληθυσμός έχει συρρικνωθεί από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008/2009, ιδίως ανάμεσα στους νέους.

Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια: «Μαύρες» προβλέψεις για Ιούλιο – Αύγουστο – Ποια προϊόντα οδηγούν την κούρσα των ανατιμήσεων

Επίκεντρο

Η χώρα δεν βρίσκεται πια στο επίκεντρο των φόβων για την Ευρωζώνη, εν μέρει γιατί τα θεμελιώδη της οικονομίας είναι τώρα πιο ευνοϊκά, ενώ πιθανόν να επωφεληθεί από μια εξαιρετική καλοκαιρινή τουριστική περίοδο. Επιπλέον, η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα φαίνεται πιο σταθερή από ό,τι π.χ. στην Ιταλία, όπου ο συνασπισμός υπό τον Μάριο Ντράγκι μοιάζει εύθραυστος, την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απολαμβάνει μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά  και υψηλή δημοτικότητα.

Υψηλό χρέος, αλλά…

Παράλληλα, εάν και το δημόσιο χρέος της είναι υψηλότερο από εκείνο της Ιταλίας, οι  χρηματοδοτικές της ανάγκες είναι ποιο περιορισμένες σε σχέση με την Ιταλία κάτι που αντικατοπτρίζεται και στα παρά την κλιμάκωση των ανησυχιών για τον πιθανό κατακερματισμό στα ομόλογα της Ευρωζώνης.  Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 εντοπίζονται στις συνέπειες της νομισματικής σύσφιξης στην Ευρωζώνη, αλλά και του αυξανόμενου πληθωρισμού, δεδομένου μάλιστα  ότι ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτικών προϊόντων στην χώρα  είναι εισαγόμενα. Αν και η ενέργεια είναι ο βασικός παράγοντας πίσω από την αύξηση του πληθωρισμού, η BNP Paribas επισημαίνει ότι οι τιμές αυξάνονται επίσης στα τρόφιμα, στις υπηρεσίες ξενοδοχείων και εστιατορίων και στον εξοπλισμό νοικοκυριού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro