Φωτογραφίες έδωσε στη δημοσιότητα το αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta που δείχνουν ότι το «Under», το υποθαλάσσιο ρεστοράν του στην απόμακρη περιοχή Lindesnes της Νορβηγίας, έχει μετά από τρία χρόνια από τη δημιουργία του καλυφθεί από θαλάσσια ζωή όπως επιδιώκετο, άλλωστε.

Η αρχιτεκτονική δομή, με εμβαδόν 495 τετραγωνικά μέτρα, βυθίστηκε στα ανοιχτά μιας βραχώδους ακτογραμμής και τώρα λειτουργεί και ως τεχνητός ύφαλος.

Διαβάστε ακόμη: Airbnb: Έχετε «τρελές» ιδέες; Μπορείτε να κερδίσετε 100.000 δολάρια

Τσιμεντένιο κέλυφος

Το νορβηγικό αρχιτεκτονικό γραφείο σχεδίασε το «Under» ως έναν σωλήνα από τσιμέντο ο οποίος παραπέμπει σε τηλεσκόπιο. Εξωτερικά, το τσιμέντο αφέθηκε γυμνό ώστε στην τραχιά επιφάνειά του να μπορούν να προσκολληθούν φύκια και μαλάκια. «Το υποθαλάσσιο ρεστοράν “Under” στη νορβηγική ακτή του Lindesnes σχεδιάστηκε κατά τρόπο ώστε να ενσωματωθεί, στο διάβα των χρόνων, πλήρως στο θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς η τραχιά επιφάνεια του τσιμεντένιου κελύφους είχε στόχο να λειτουργήσει ως τεχνητός ύφαλος, καλωσορίζοντας πεταλίδες και κέλπιες (σσ: είδος φυκιού) να το κατοικήσουν» είπαν, μιλώντας στο Dezeen, οι αρχιτέκτονες. «Τώρα, είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι που βλέπουμε τις σχεδιασμένες ενσωματώσεις να ζωντανεύουν, καθώς η φύση έχει πλήρως αγκαλιάσει και κατοικήσει το κτίσμα».

Το πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο

Το «Under» ήταν το πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο της Ευρώπης και το μεγαλύτερο, παγκοσμίως. Πέραν της προσφοράς μοναδικής εμπειρίας ενδιαίτησης στους επισκέπτες, το κτίσμα στόχευε στην προσέλκυση θαλάσσιας ζωής, ενισχύοντας τη βιοποικιλότητα της περιοχής και προμηθεύοντας φρέσκα υλικά στον σεφ. Επιπλέον, προσφέρει στους θαλάσσιους βιολόγους μοναδικό χώρο για να μελετήσουν τη θαλάσσια ζωή και ενθαρρύνει τους επισκέπτες να μάθουν για αυτήν, παρατηρώντας την από κοντά. «Πολλοί υποστηρίζουν ότι για να φροντίσει πραγματικά η ανθρωπότητα περισσότερο τη φύση, είναι ανάγκη περισσότερος κόσμος να τη δει πιο πολύ και να μάθει πιο πολλά για αυτήν» είπαν από το Snøhetta.

Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, η βιοποικιλότητα της τοποθεσίας είναι μεγάλη, καθώς είναι στο σημείο όπου η Βαλτική συναντά τον Ατλαντικό. Τα φύκια και τα μαλάκια που έχουν προσκολληθεί στην επιφάνεια του νερού σχηματίζουν έναν ύφαλο ο οποίος θα καθαρίσει το νερό και θα προσελκύσει περισσότερα θαλάσσια πλάσματα. Μετά την ολοκλήρωση του υποθαλάσσιου ρεστοράν, οι αρχιτέκτονες πρόσθεσαν μια σειρά από δομές στον γύρω βυθό, όπως βράχια, οι οποίοι ευελπιστούν ότι θα προσφέρουν ένα «ακόμη καλύτερο φυτώριο» για οργανισμούς. Για τους επισκέπτες, ένα γιγαντιαίο παράθυρο από ακρυλικό λειτουργεί ως κορνίζα της θέας της θαλάσσιας ζωής· με διαστάσεις 11 επί τρία μέτρα επιτρέπει θέαση από κάθε επίπεδο του κτίσματος.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο και γραφείο ντιζάιν Snøhetta ιδρύθηκε το 1989 από τους Craig Dykers και Kjetil Trædal Thorsen και το «Under» είναι η πρώτη ενασχόληση του με την υποθαλάσσια αρχιτεκτονική.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Μήπως οι συνάδελφοί σας παραιτούνται «σιωπηρά»; Δείτε τι σημαίνει αυτό
Executive |

«Σιωπηρή παραίτηση»: Τι είναι η νέα τάση που έχει κατακλύσει το TikTok

Επαγγελματίες της γενιάς Ζ δεν πιστεύουν ότι η εργασία τους μπορεί να τους προσφέρει περισσότερα χρήματα ή καλύτερη επαγγελματική εξέλιξη· «Δεν πρόκειται να κάνω περισσότερα απ' όσα χρειάζεται»