Τους παροπλισμένους, από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, εμπορικούς σταθμούς κατά μήκος του Δούναβη προσπαθεί να αναστηλώσει και να επαναλειτουργήσει η Ουκρανία στο πλαίσιο της αναζήτησης εναλλακτικών διαδρομών για την εξαγωγή των σιτηρών της προς τις δυτικές αγορές, παρακάμπτοντας το ρωσικό μπλόκο στη Μαύρη Θάλασσα.
Η έναρξη του πολέμου βρήκε τις αποθήκες σιτηρών στο λιμάνι της Οδησσού να «ξεχειλίζουν» από σιτηρά που ξεπερνούσαν τους 25 εκατ. τόνους. Σήμερα, από την ποσότητα αυτή περίπου 5 εκατ. έχουν καταφέρει να βρουν το δρόμο τους προς τις δυτικές αγορές, μέσω εναλλακτικών δρόμων, σιδηροδρομικών γραμμών ή κυρίως ποταμών.
Διαβάστε επίσης: Η λύση που δεν έρχεται και οι τρεις χαμένες σοδειές ουκρανικών σιτηρών
Τον Μάρτιο οι εξαγωγές σιτηρών μέσω των εναλλακτικών διαδρομών δεν ξεπέρασαν τους 200.000 τόνους, ποσότητα που τον Απρίλιο ανέβηκε στα 1,6 εκατ. τόνους και τον Ιούνιο ξεπέρασε τα 2,5 εκατ. τόνους. Η ποσότητα αυτή δεν είναι σίγουρα αρκετή, σε σύγκριση με τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, από τα οποία διέρχονταν 5 έως 6 εκατ. τόνοι το μήνα, όμως γίνονται συνεχείς προσπάθειες για να αυξηθεί.
Οι οδικοί δρόμοι δεν προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες αύξησης των ροών. Όπως εξηγούν Ουκρανοί αξιωματούχοι, ένα φορτηγό μπορεί να πάρει μέχρι 25 τόνους και ένα τρένο μέχρι 60 τόνους, κάτι που σημαίνει πως θα χρειάζονταν 2.000 φορτηγά για να μεταφέρουν, όσα μεταφέρει ένα φορτηγό πλοίο. Έτσι, η μεγαλύτερη προσπάθεια έχει επικεντρωθεί στην ενίσχυση των διαύλων μέσω των ποταμών, με την επαναλειτουργία λιμανιών και εμπορικών σταθμών που χρονολογούνται από την σοβιετική εποχή, κατά μήκος των συγκεκριμένων διαδρομών.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το λιμάνι Ρένι, που ήταν ένα από τα σημαντικότερα για την περιοχή του Δούναβη κατά την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και πέρασμα προς την Ρουμανία. Η χρήση του είχε υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια, κάτι που αλλάζει πλέον με τον ρόλο του να αναβαθμίζεται.
Δεν διαφαίνεται συμφωνία με τη Ρωσία
Άλλωστε, η εξεύρεση λύσης με την Ρωσία δεν φαίνεται εύκολη, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε σε δηλώσεις του, την Πέμπτη, πως η Μόσχα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με το Κίεβο για το ζήτημα των εξαγωγών σιτηρών.
Κομβικό ρόλο αποκτά και το ρουμανικό λιμάνι της Κωστάντζας. Πριν από την έναρξη του πολέμου, δεν υπήρχαν ουκρανικά σιτηρά που να περνούν από το ρουμανικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας. Πλέον τα στοιχεία των τοπικών ρουμανικών αρχών δείχνουν πως το 30% της δραστηριότητας του λιμανιού αφορά ουκρανικά σιτηρά.
Υπολογίζεται πως σχεδόν 620.000 τόνοι ουκρανικών σιτηρών έχουν ήδη περάσει από την Κωνστάντζα στο δρόμο τους για τις δυτικές αγορές, ενώ περίπου άλλες 200.000 αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.
Latest News
Δύο τόνους... δολαρίων έστειλε στη Μόσχα ο Άσαντ - 250 εκατ. σε 100δόλαρα
«Το καθεστώς έπρεπε να φέρει χρήματα στο εξωτερικό σε ένα ασφαλές καταφύγιο για να μπορέσει να εξασφαλίσει την ωραία ζωή»
Κάγια Κάλας: Πρώιμη η χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Συρίας
Η Κάγια Κάλας αναφέρθηκε στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Συρία, ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ
Στήριξη από Λεπέν και την Κεντροαριστερά αναζητά ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού θα προσπαθήσει να κερδίσει τη στήριξη της Λεπέν για να περάσει τον προϋπολογισμό
Πού θα κλειδώσει το ουδέτερο επιτόκιο της ΕΚΤ - Ο εκτιμήσεις Κάζακς
Οι συζητήσεις για το ουδέτερο περιπλέκονται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο
Σχέδιο για τόνωση των επενδύσεων με το premium «Made in Germany», προωθεί το SPD
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε αίτημα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ώστε να διεξαχθεί ψήφος εμπιστοσύνης τη Δευτέρα
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα