Σταθερός στη θέση του περί «λύσης» δύο κρατών στην Κύπρο επιμένει ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ. Όπως επαναλαμβάνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ, κατά την άποψη του η μόνη εγγύηση των Τουρκοκυπρίων είναι η Τουρκία.

«Όταν κοιτάξαμε την Ουκρανία, είδαμε πόσο δίκιο είχαμε. Δείτε σε τι κατάσταση βρέθηκαν. Γιατί δεν έχουν εγγυητή να τους προστατεύσει. Για να είναι επιτυχής η νέα μας πολιτική, σε στενή συνεργασία με τη Δημοκρατία της Τουρκίας, μοιραστήκαμε τις νέες προτάσεις με την άλλη πλευρά, τη Βρετανία και όλα τα κράτη», υποστήριξε ο Τατάρ, σε μία προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας.

Διαβάστε επίσης: Κύπρος: Προτάσεις Τατάρ για «συνεργασία» σε υδρογονάνθρακες, ενέργεια, ΑΠΕ και νερό

Αν οι ελληνοκύπριοι είχαν πει «ναι» στο σχέδιο Ανάν

Στη συνέντευξή του ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε – σύμφωνα με το ΚΥΠΕ – πως «εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε πει ‘ναι’ (στο σχέδιο Ανάν), θα υπήρχαν πολύ διαφορετικές καταστάσεις εναντίον μας στο νησί σήμερα». Για τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά, είπε πως το «το τελευαίο χαρτί ήταν οι ‘μηδέν στρατιώτες, μηδέν εγγυήσεις’. Η Τουρκία θα εγκατέλειπε τις εγγυήσεις στο νησί, θα αναλάμβανε η ΕΕ. Θα αποσύρονταν και οι Τούρκοι στρατιώτες. Αδύνατον. Όταν δεν έγινε δεκτό, αυτή η δουλειά τελείωσε».

Ανέφερε επίσης πως μετά από αυτό εκλέχθηκε ο ίδιος και τότε «μια νέα εποχή ξεκίνησε στην Κύπρο ως αποτέλεσμα των αξιολογήσεων που κάναμε στην πρωθυπουργία».

«Ένα νέο όραμα»

«Ένα νέο όραμα, μια νέα κατανόηση και μια νέα πολιτική… Αυτό είναι δύο κράτη. Γιατί αν γινόταν ένας συνεταιρισμός με τους Ε/κ, η Τουρκία θα αποχωρούσε και μπορεί να έμπαινε σε κίνδυνο η ασφάλειά μας και η παρουσία μας εδώ. Δεν είναι δυνατόν να το αποδεχτούμε αυτό. Η μόνη εγγύηση της ύπαρξής μας εδώ είναι η εγγύηση της Δημοκρατίας της Τουρκίας», υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η νέα πολιτική περιλαμβάνει και αυτό. Η νέα πολιτική σημαίνει ισότιμο εθνικό καθεστώς που βασίζεται στην ισότητα των κυρίαρχων. Μόνο με την αποδοχή αυτού, μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις».

Φυσικά και υπάρχουν δυσκολίες

Αναγνώρισε ότι «φυσικά και έχουμε δυσκολίες. Πρέπει να ξεκινήσουν και οι επίσημες διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των παραμέτρων που θέσαμε τη δεκαετία του 1960, που ήταν η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία». «Δεν έχει γίνει πολύ επίσημη συζήτηση αυτή τη στιγμή, αλλά είμαστε υπέρ του διαλόγου», πρόσθεσε.

Υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει πια ενιαίο κράτος στην Κύπρο. Δεδομένου ότι μια συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση δεν απέφερε αποτελέσματα μετά από 50 χρόνια, όλες αυτές οι διαπραγματεύσεις έχουν εξαντληθεί, τώρα λέμε δύο κράτη. Δεν υπάρχει πλέον γυρισμός. Δεν υπάρχει αυτό που λέει ‘η Κύπρος ανήκει στους Κύπριους’. Γιατί αυτή η φράση εξυπηρετεί ουσιαστικά τους Ε/κ».

Για την ΕΕ

Σε αναφορά του στην ΕΕ είπε ότι «η ΕΕ αμφισβητεί την 500χρονη ιστορία μου και λέει: ‘Ενέταξα την Κύπρο’» και διερωτήθηκε «από ποιον πήρες εσύ την Κύπρο και την ενέταξες; Ποιος σου έδωσε αυτή την εξουσία; Ποιο δικαίωμα, ποιος νόμος, ποιος κανονισμός, ποιο δικαστήριο;».

«Αν έχουν ισχύ, έχουμε και εμείς. Εδώ υπάρχει μια Τουρκία στο όνομα της Κύπρου. 85 εκατομμύρια σήμερα, 100 εκατομμύρια αύριο. Οι διπλωμάτες, οι ειδικοί, οι ιστορικοί μας λένε ότι έχουμε δίκιο. Φτάνει να σταθούμε στο ανάστημά μας. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα είμαστε σταθερά όρθιοι», ανέφερε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ντουμπάι: Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές
Επικαιρότητα |

Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές στο Ντουμπάι

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βίωσαν τη σφοδρότερη νεροποντή από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1949 - Η αεροπορική εταιρεία Emirates αναστέλλει όλες τις διαδικασίες ελέγχου επιβατών για σήμερα