Ωρες… επενδυτικής αγωνίας επικρατεί για την κατάληξη που θα έχει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων, το γνωστό και ως «Αριάδνη» που έχει βγάλει προς πώληση η PQH. Οι πληροφορίες της στήλης έκαναν αναφέρουν ότι χθες τα στελέχη της εταιρείας πέρασαν ώρες αξιολογώντας τις δεσμευτικές προσφορές και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις.
Το χαρτοφυλάκιο Αριάδνη περιλαμβάνει 97.000 δάνεια, που χρωστούν 53.000 οφειλέτες μέσα από 72.000 δανειακές συμβάσεις.
Η λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου «Αριάδνη» διαμορφώνεται στα 5,2 δισ. ευρώ, αλλά σε όρους συνολικής ονομαστικής απαίτησης, δηλαδή μαζί με τους εξωλογιστικούς τόκους, η αξία του φτάνει στα 13,9 δισ. ευρώ. Η PQH θα έβαζε ένα στόχο στα 700 εκατ. ευρώ.
Οι εξασφαλίσεις σε ακίνητα, που έχουν τα προς πώληση δάνεια, φτάνει τα 7,4 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 3,7 δισ. ευρώ είναι η αξία των οικιστικών ακινήτων, στα 2,3 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία των εμπορικών ακινήτων, ενώ στο 1,4 δισ. ευρώ εκτιμάται η αξία των οικοπέδων. Πρόκειται για 83.000 ακίνητα, η πλειοψηφία των οποίων, δηλαδή περί τις 44.000 είναι οικιστικά ακίνητα, ενώ άλλα 9.800 είναι εμπορικά και περί τις 29.800 οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.α.
Ο αγοραστής που θα ανακηρυχθεί μετά τη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών θα έχει το δικαίωμα εξόφλησης του τιμήματος τμηματικά και συγκεκριμένα έως τρεις ετήσιες δόσεις, ενώ μέρος της συμφωνίας είναι και η απασχόληση στο έργο συγκεκριμένου αριθμού εργαζομένων της PQH. Αυτό σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει.. απολύσεις.
Τώρα ποιοι είναι οι μνηστήρες; Κατ’ αρχάς η Bain – Fortress και doValue που συμμάχησαν με την Davidson Kempner – Cepal, υποβάλλοντας από κοινού προσφορά. Επίσης, το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Ellington, που μπήκε την τελευταία στιγμή στη διαδικασία ενώ θυμίζουμε ότι ο σουηδικός όμιλος Intrum αποσύρθηκε από την τελική διαδικασία διεκδίκησης.
Πρόβλημα με την πρόωρη συνταξιοδότηση
Τρέχουν και δε φτάνουν, μαθαίνει η στήλη, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, μετά από μια γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Αυτή η γνωμοδότηση αναφέρει ότι μπορεί να καταργηθεί η δυνατότητα που δίνεται στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, να βγουν πρόωρα στη σύνταξη.
Κι αυτό αφορά στους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι θεμελίωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης το 2010, 2011 και 2012 και συμπλήρωσαν το όριο ηλικίας των 55, 56 ή 58 ετών μετά την 1η Ιανουαρίου του 2022.
Το πρόβλημα φαίνεται να αφορά πολλούς εκπαιδευτικούς κατά κύριο λόγο και πλέον το υπουργείο Εργασίας πρέπει να βρει τρόπο να μη θιγούν καθώς είχαν λάβει διαβεβαιώσεις ότι μπορούν να βγουν στη σύνταξη.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα θα υπάρξει σχετική συζήτηση στη Βουλή καθώς ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δ. Μουλκιώτης, κατέθεσε ερώτηση και ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να απαντήσει εάν θα αποδεχθεί την γνωμοδότηση του ΝΣΚ ή θα την απορρίψει (όπως έχει το δικαίωμα καθώς η γνωμοδότηση αυτή δεν είναι δεσμευτική) συνεχίζοντας να εφαρμόζει την δυνατότητα θεμελίωσης μειωμένης σύνταξης σε ηλικίες μεταξύ 56 και 58 ετών και μετά την 1.1.2022 για όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν συμπληρώσει 25ετία το διάστημα 2010 – 2012. Παράλληλα, ερωτά εάν σε διαφορετική περίπτωση προτίθεται να νομοθετήσει μεταβατική περίοδο τουλάχιστον δύο ετών πριν την αύξηση των ορίων ηλικίας που εισηγείται το ΝΣΚ.
Και καθότι είμαστε σε προεκλογική χρονιά, δε νομίζουμε ότι θα υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους, που μάλλον θα βγουν κανονικά στη σύνταξη και από το 2023 ενδεχομένως να υπάρξουν ανατροπές.
Το Σορέντο και οι απαγορεύσεις
Μάλια, Φαληράκι, Λαγανάς και Κάβος, αποτελούν μερικούς προορισμούς στην Ελλάδα που δυστυχώς έχουν ταυτιστεί με τις εξαλλοσύνες τουριστών, οι οποίοι αμαυρώνουν την κατά τα άλλα θετική εικόνα του ελληνικού τουρισμού. Οι ντόπιοι κάτοικοι και επιχειρηματίες επιζητούν να μπει ένα τέρμα στις ασυδοσίες -κυρίως νέων από τη Βρετανία- οι οποίοι έπειτα από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επιδίδονται σε καταστροφές.
Ίσως οι τοπικές αρχές σε Κρήτη, Ρόζο, Ζάκυνθο και Κέρκυρα θα έπρεπε να παραδειγματιστούν από το Σορέντο της γειτονικής Ιταλίας, η τοπική αρχή του οποίου θα αρχίσει να μοιράζει πρόστιμα σε όσους τουρίστες κυκλοφορούν με… ελλιπή ενδυμασία ή προβαίνουν σε άσεμνες πράξεις. σε μια προσπάθεια -όπως υποστηρίζει- να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
«Τέλος με τις άσεμνες συμπεριφορές» έγραψε ο Μάσιμο Κοπόλα στα social media, διευκρινίζοντας ότι εφεξής απαγορεύεται οι άνθρωποι να περπατούν «χωρίς να φορούν μπλούζα ή φορώντας μαγιό».
Όπως τόνισε, με αυτό τον τρόπο θέλει να προστατεύσει και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής, αλλά και την ομορφιά της πόλης και των δημόσιων χώρων, κάτι -βέβαια- που θα έπρεπε να είναι πρωταρχικός στόχος και στη χώρα μας.
Εκτός βέβαια, κι αν είναι μια ακόμη αναχρονιστική, άκρως συντηρητική απόφαση. Γιατί άλλο να αποφασίζεις γιατί… παράγινε το κακό με το χάλι τύπου Φαληράκι, κι άλλο για να εξυπηρετήσεις ακραίες πολιτικές σκοπιμότητες και συγκεκριμένους κύκλους.
Μην ξεχνάμε τα πρόσφατα παραδείγματα των οδηγών λεωφορείων που ήθελαν να κατεβάσουν επιβάτες γιατί φορούσαν… κοντό μπλουζάκι.
Το εργοταξιακό ρεύμα
Μια ενδιαφέρουσα επιστολή αναγνώστη λάβαμε σχετικά με το power pass κι έχει αξία να αναφέρουμε τη σχετική ιστορία.
Ένα ζευγάρι στην Πάτρα φτιάχνει το σπίτι του κι έχει εργοστασιακό ρεύμα. Για λόγους αδυναμίας ολικής εξόφλησης των ενσήμων αποπεράτωσης στο ΙΚΑ, το ρεύμα εμφανίζεται ως επαγγελματικό, κι όχι ως οικιακό. Κι επειδή δεν έχουν πληρωθεί τα ένσημα δεν μπορεί να γίνει και αυτή η αλλαγή. Το ζευγάρι, λοιπόν, ζητά να ενταχθεί στο πρόγραμμα του power pass καθώς οι λογαριασμοί που του έρχονται είναι υπέρογκοι. Δηλώνουν ότι δεν έχουν ουδεμία επαγγελματική δραστηριότητα καθώς είναι και οι δύο δημόσιοι υπάλληλοι και τονίζουν ότι ο λογαριασμός τους έχει καταχωρηθεί στον ΔΕΔΔΗΕ ως Γ21 δηλαδή επαγγελματικός αλλά στην πραγματικότητα είναι εργοταξιακή παροχή.
Μήπως υπάρχουν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις που θα πρέπει να ελεγχθούν;
Επικοινωνιακή ζημιά με το power pass
Μιας και μιλάμε για το power pass, πάντως, δεν θα μπορούσε να μη γίνει κι αυτό αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και αντιπαράθεσης.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι σχεδόν 2 εκατ. δικαιούχοι εισπράττουν, ήδη, ποσά από 18 έως και 600 ευρώ, ενώ συνολικά διεκπεραιώθηκαν 3 εκατ. αιτήσεις.
Ανακοίνωσε, επίσης, την ενίσχυση της επιδότησης ρεύματος με επιπλέον 40 εκατ. ευρώ έτσι ώστε να καλυφθούν οι λογαριασμοί του Ιουνίου.
Ωραία ως εδώ, όμως, το πρόβλημα ήταν όταν ήρθαν οι πρώτες πληρωμές. Γιατί εκεί που κάποιοι περίμεναν 600άρια ή τουλάχιστον κοντά στο ποσό αυτό, τελικά βρέθηκαν να παίρνουν 30, 50 ή 100 ευρώ, κάποιοι πολύ λιγότερα. Αναμφίβολα η οργή ήταν αναμενόμενη και ξεχείλισε τόσο στα social media, όσο και στις ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που μίλησαν για κοροϊδία.
Το θέμα είναι ότι πράγματι το πρόγραμμα ήταν 300 εκατ. ευρώ και δεν είναι μικρό ποσό. Είναι όμως ελάχιστον μπροστά στους φουσκωμένους λογαριασμούς που κλήθηκαν να πληρώσουν χιλιάδες νοικοκυριά.
Είτε, λοιπόν, η κυβέρνηση έκανε τεράστια επικοινωνιακή γκάφα κάνοντας τους περισσότερους πολίτες να πιστέψουν ότι θα πάρουν 600άρια είτε ο κόσμος δεν κατάλαβε.
Όμως, το πρόβλημα η κυβέρνηση το έχει, τουλάχιστον επικοινωνιακά. Γιατί μπορεί να μην έταξε ένα… μισθό, αλλά δεν το έκανε με τρόπο ώστε να μην περιμένει ο κόσμος ότι θα σωθεί με το power pass. Κι από την άλλη, όταν τόσος κόσμος έχει καεί από το ακριβό ρεύμα, δεν μπορείς με… σταγόνες να σβήνεις τη φωτιά.
Οι Αμερικανοί θα πληρώσουν τις παροχές
Καλώς ήρθε το δολάριο, λένε οι επιχειρηματίες του τουρισμού και οι επαγγελματίες της εστίασης. Και γιατί το λένε αυτό; Μα γιατί το ότι θα σπάσει το ρεκόρ των τουριστικών εισπράξεων φέτος, θα το οφείλουμε στους Αμερικανούς. Τέτοια κοσμοπλημμύρα από τουρίστες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, είχαμε να δούμε χρόνια. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Είναι κι ότι οι Αμερικανοί κάνουν πολύ χοντρούς τζίρους, εξαιτίας της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου. Όταν έχουμε φτάσει στο ένα προς ένα, ασφαλώς αυτό ευνοεί τους Αμερικανούς οι οποίοι αγοράζουν τα πάντα και χωρίς τσιγκουνιές.
Και μ’ όλα αυτά, είναι σίγουρο ότι θα ξεπεράσουμε σε εισπράξεις το 2019, το έτος ρεκόρ δηλαδή. Και θα έχουμε κι έναν δημοσιονομικό χώρο της τάξης των 3 δις ευρώ αντί για 2 δις που ήταν η αρχική εκτίμηση.
Με άλλα λόγια… Οι Αμερικανοί θα χρηματοδοτήσουν τις νέες παροχές που θα δώσει η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο…
Τα φοιτητικά σπίτια καίνε
Να σας πούμε ποιο θα είναι το επόμενο αγαπημένο θέμα της οικονομίας και δη του real estate; Τα φοιτητικά σπίτια.
Μπορεί η καλοκαιρινή σιέστα να έχει παγώσει τις έρευνες για φοιτητικά σπίτια, όμως, από τις αρχές Αυγούστου θα ξεκινήσει το κυνηγητό της φοιτητικής στέγης από χιλιάδες οικογένειες.
Αφού θα έχουν κλειδώσει και οι πόλεις που θα μετακινηθούν οι νέοι φοιτητές, θα ψάξουν οι γονείς για το καλύτερο σπίτι για τα… καμάρια τους.
Πλέον, λένε οι μεσίτες, οι οικογένειες ρωτούν και για το λειτουργικό κόστος του σπιτιού που θέλουν να ενοικιάσουν. Δεν τους ενδιαφέρει μόνο το νοίκι δηλαδή, αλλά και το πόσα είναι τα κοινόχρηστα, τι λογαριασμοί ρεύματος έρχονται κ.λπ.
Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια, φέτος είναι ιδιαίτερα ακριβά, κυρίως στην περιφέρεια της χώρας. Δηλαδή δεν βρίσκουν εύκολα με 300-400 ευρώ και πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι οικογένειες. Αν αναλογιστεί κανείς και τα έξοδα για ρεύμα και κοινόχρηστα, τότε για ένα φοιτητικό σπίτι 2 δωματίων το κόστος μπορεί να ανέβει στα 500 και 600 ευρώ.
Και πολλοί είναι οι κτηματομεσίτες που λένε ότι συμφέρει να αγοράσει μια οικογένεια ένα σπίτι με 40 έως 80 χιλιάδες ευρώ, παρά να ξοδεύει περί τα 5.000-6.000 ευρώ ετησίως για ενοίκιο, δηλαδή για μια πενταετία θα πρέπει να δοθούν περί τα 30 χιλιάδες ευρώ.
Τρέχουν όλοι για τα voucher
Χθες το μεσημέρι άνοιξε η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» κι έγινε… χαμός. Μέχρι το βράδυ είχαν δηλώσει συμμετοχή μέσω του vouchers.gov.gr περισσότεροι από 70.000 δικαιούχοι ενώ οι αιτήσεις αφορούσαν μόνο όσους είχαν ΑΦΜ που τελειώνει σε 1,2,3. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν χιλιάδες ακόμη που θα κάνουν αίτηση για το πρόγραμμα που αφορά στην επιδότηση των δαπανών διαμονής για 200.000 πολίτες. Τα χρήματα που θα δοθούν συνολικά ανέρχονται σε 31 εκατ. ευρώ ενώ εξασφαλίστηκε ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί για άλλα τρία χρόνια, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι του 2025
Μια σπουδαία κίνηση για τα σχολεία
Μια σημαντική πρωτοβουλία υλοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, η πρωτοβουλία για τη Σχολική Διαμεσολάβηση προχωρά και θα μπορέσει να αποδώσει σύντομα.
Μετά τα δραματικά γεγονότα στη Θεσσαλονίκη με τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού, φαίνεται ότι κάποιοι θορυβήθηκαν. Ετσι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας- δημιουργήθηκε μια ομάδα εργασίας από διαπιστευμένους διαμεσολαβητές οι οποίοι λειτουργούν υπό την ομπρέλα του Ινστιτούτου Διαμεσολαβητών του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Μαζί με τους Προϊσταμένους των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης, εκπαιδεύουν καθηγητές σχολείων οι οποίοι με τη σειρά τους θα εκπαιδεύσουν μαθητές για να μπορέσουν να διαχειρίζονται περιστατικά και κρίσεις θυμού και διαπληκτισμών μέσα ή έξω απ΄ τις σχολικές αίθουσες, έτσι ώστε να καταλαγιάζουν τα πάθη και να εκτονώνεται η κατάσταση. «Είναι ουσιαστικά μια εκπαίδευση που γίνεται από ειδικούς επιστήμονες στους διευθυντές και είναι ένα μέρος της απάντησης που οφείλουμε να δώσουμε στο bullying», είπε ο κ. Καλαφάτης.
Latest News
Θυμήθηκαν τον Τσίπρα, η προσεκτική ΕΚΤ, ετοιμάζεται το deal του CVC, τα «σεμινάρια» του Θεοδωρόπουλου, το ξενοδοχείο του χρηματιστή, Χριστούγεννα στο Ντίσελντορφ
Θυμήθηκαν και τα ελληνικά
Στον πάγο και πάλι οι τράπεζες, τα 13 λεπτά του Πατέλη, το αποτύπωμα Κοντόπουλου, οι μνήμες Τζαννετάκη, τι ετοιμάζει η Lavipharm, η πρόταση Καλαντώνη, το deep value play της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από Δευτέρα οι αποφάσεις για ΔΕΠΑ
Παίζοντας με τις τάπες…
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη, η σφήνα Πολίτη, «καίει» εκατ. η Hellenic Train, παρασκήνιο για Elpedison, το triple της Helleniq Energy, η άγνωστη «πληγή» του λιανεμπορίου
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη
Το βιβλίο του Πατέλη, τραπεζική υπομονή μέχρι την Κυριακή, το ράλι της Helleniq Energy, το billion της Attica Bank, ο αγοραστής του Κορασίδη, ο «θησαυρός» στους φούρνους
Λίγη θεωρία
Στην αναμονή ο Αγ. Βασίλης για το ΧΑ, τα σενάρια για τράπεζες, το timing της Νέας Υόρκης, τα χιλιόμετρα του Πιτσιλή, το δείπνο στην Ακρόπολη, «σιγή ασυρμάτου» για Elpedison
Στην αναμονή
Κυβέρνηση από το… παρελθόν, το «Άγιο Δισκοπότηρο» των long του ΧΑ, τα deals που έρχονται, τα προβλήματα του Fourlis, το «θέατρο» του ΟΠΕΚΕΠΕ και η Stoli
Το όριο
Η γραμμή «Μαζινό» των αγορών, η «προσγείωση» Piccoli στην Αθήνα, το κλειστό meeting των επιχειρηματιών, το αδιέξοδο της Energean, οι Κινέζοι στο Golden Hall, οι έλεγχοι στα κρεατικά
Καμία ανησυχία (;) από το μέτωπο
Τα «στραβά μάτια» των τραπεζών, το αυτονόητο από τη Βρεττού, το στοίχημα της Θεσσαλίας, «Ενοικιάζεται» στην Κλαυθμώνος, το game της Edison, τι ετοιμάζουν οι Γερμανοί στην… Κω;
Τα αυτονόητα
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, τα «βελάκια» της κυβέρνησης στις τράπεζες, το «μυαλό» του Γκούμα στην Motor Oil, οι «συμμαθητές» των επενδύσεων, η είδηση από την BofA
Δεύτερη ημέρα στο ΟΤ FORUM
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, ο gentleman Στουρνάρας, το unfair του Μητσοτάκη, το ξέσπασμα των τραπεζών και η ρελάνς Ανδρουλάκη, τα μέτωπα Θεοδωρικάκου, ο “Αθηναίος” της ΕΣΕΕ
Στο Μικρό Χρηματιστήριο