Στα ηλεκτρονικά δίχτυα της ΑΑΔΕ πιάστηκαν χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που ενισχύθηκαν την περίοδο της πανδημίας μέσω των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής αλλά «ξέχασαν» στη συνέχεια να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Η μη υποβολή των δικαιολογητικών που αποτελεί έναν από τους όρους χορήγησης των κρατικών δανείων συνεπάγεται την επιστροφή στο κράτος του 100% των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής, εντόκως και εφάπαξ.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να δώσει στους δικαιούχους μια νέα ευκαιρία για την υποβολή των δικαιολογητικών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ μέχρι την 31η Αυγούστου 2022, που αποτελεί και την οριστική προθεσμία. Όσοι χάσουν την προθεσμία και δεν φροντίσουν να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά θα θεωρηθεί ότι δεν τήρησαν τους όρους παροχής της ενίσχυσης και θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος τα ποσά που έλαβαν εφάπαξ και με τόκο.

Διαβάστε επίσης: Τα σημεία – κλειδιά της επιστρεπτέας 

Έκπτωση 15%

Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα σπεύσουν να υποβάλουν τα δικαιολογητικά μέχρι σήμερα Δευτέρα θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή της επιστρεπτέας έως και την Παρασκευή 29 Ιουλίου κερδίζοντας έκπτωση 15%. Διαφορετικά η έκπτωση χάνεται και η οφειλή θα πρέπει να εξοφληθεί σε 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Σημειώνεται ότι εφόσον τηρήθηκε η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής και οι υποχρεώσεις των δικαιούχων επιχειρήσεις και επαγγελματίες επιστρέφουν τα εξής ποσά:

α)         Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:

– 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 70% σε σχέση με το 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή

– 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με το 2019 και παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή

– 50% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.

β)         Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή για επιχειρήσεις που άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:

–  25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 30% σε σχέση με τα έσοδα του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή

– 33,3% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης: Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τα μυστικά για την εξόφλησή της

Για επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά ή δεν έχουν τηρήσει τη ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η ενίσχυση επιστρέφεται στο 100% εφάπαξ και εντόκως, χωρίς τη δυνατότητα έκπτωσης.

Τα ειδοποιητήρια

Οι ειδοποιήσεις για την καταβολή του επιστρεπτέου ποσού αναρτώνται στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ myAADE, στην επιλογή Μητρώο & Επικοινωνία / e-Κοινοποιήσεις, ενώ αποστέλλεται και σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη δηλωθείσα από τον υπόχρεο ηλεκτρονική διεύθυνση.

Οι επιχειρήσεις, κατόπιν, μπορούν να δουν τις οφειλές τους από το επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ (myAADE) στην επιλογή Οφειλές, Πληρωμές & Επιστροφές. Η πληρωμή των οφειλών είναι δυνατή και μέσω του συστήματος IRIS Online Payments, στο myAADE (myaade.gov.gr), με άμεση πίστωση των οφειλών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.