Apodixi Please! Αυτό είναι το μήνυμα, με το οποίο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενημερώνει τους ξένους επισκέπτες στη χώρα μας για τα δικαιώματά τους ως καταναλωτές και τους προτρέπει να ζητούν απόδειξη στις συναλλαγές τους. Η διεθνής καμπάνια της ΑΑΔΕ τρέχει ήδη στα αεροδρόμια της χώρας, με ένα διαφημιστικό, το οποίο παραπέμπει στα χρώματα και στα εδέσματα της Ελλάδας, και αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Apodixi Please
Μην πληρώσετε, αν δεν πάρετε απόδειξη!
Είναι ο νόμος, είναι δικαίωμά σας! Πριν πληρώσετε για ένα προϊόν ή υπηρεσία, ζητήστε ευγενικά απόδειξη, λέγοντας, “Apodixi Please”, που σημαίνει. “Απόδειξη παρακαλώ!”.Αν δεν σας δώσουν, δεν υποχρεούστε να πληρώσετε. Απολαύστε τη διαμονή σας».
Τα διαφημιστικά παραπέμπουν, μέσω QR Code ή link, στην ειδική ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, όπου δίνονται αναλυτικές οδηγίες: «Αυτό το μήνυμα στοχεύει να σας ενημερώσει για τα δικαιώματα των καταναλωτών στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, όλα τα ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και γενικά σχεδόν όλοι οι προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών (με λίγες εξαιρέσεις, όπως οι οδηγοί ταξί και περίπτερα) υποχρεούνται να δέχονται χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες.Ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να πληρώσετε σε μετρητά. Μπορείτε να ζητήσετε να πληρώσετε με κάρτα.Επιπλέον, όλοι οι προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών υποχρεούνται να εκδίδουν αποδείξεις στους πελάτες τους. Ο καταναλωτής δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώνει, σε μετρητά ή με κάρτα, εάν δεν του παρασχεθεί έγκυρη απόδειξη πληρωμής («apodixi»).
Εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, καταστήματα, μίνι μάρκετ και γενικά σχεδόν όλοι οι προμηθευτές αγαθών υποχρεούνται να διαθέτουν ηλεκτρονικά ταμειακές μηχανές και δεν επιτρέπεται να εκδίδουν παραστατικά που είναι χειρόγραφα ή τυπωμένα σε απλό χαρτί.Για εκείνους, που απαλλάσσονται από την υποχρέωση να διαθέτουν ηλεκτρονική ταμειακή μηχανή (συγκεκριμένα, ορισμένοι προμηθευτές υπηρεσιών όπως ξενοδοχεία, κλινικές, γιατροί, δικηγόροι κ.λπ.), οι αποδείξεις που τυπώνονται στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει να περιέχουν το όνομα, τη διεύθυνση και τον 9ψήφιο ΑΦΜ του προμηθευτή.Έτσι, σε όλες τις περιπτώσεις, προτού πληρώσετε, έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε απόδειξη και δεν είστε υποχρεωμένοι να πληρώσετε, εάν δεν λάβετε κάποια απόδειξη. Είναι τόσο απλό να λέτε στα ελληνικά: «Apodixi please»!Και κάτι ακόμα. Χρησιμοποιώντας την κάρτα σας για τις πληρωμές σας και ζητώντας απόδειξη, βοηθάτε την Ελληνική Φορολογική Διοίκηση να εισπράττει φόρους, που περιλαμβάνονται ήδη στην τιμή που πληρώνετε. Πρακτικά, μας προσφέρετε την ευκαιρία να σας παρέχουμε ακόμα καλύτερες υπηρεσίες, την επόμενη φορά που θα έρθετε στη χώρα μας.Απολαύσετε τη διαμονή σας!».
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax