Ο «λογαριασμός» της επιστρεπτέας προκαταβολής έφθασε στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες και τώρα «τρέχει» ο χρόνος για την πληρωμή της πρώτης δόσης της οφειλής ή την εφάπαξ εξόφληση των ποσών που βεβαίωσε η ΑΑΔΕ και για τους επτά κύκλους των κρατικών δανείων, τα οποία είναι «κουρεμένα» έως και 75%.

Οφειλή για την επιστρεπτέα προκαταβολή βεβαιώθηκε συνολικά σε 605.530 ΑΦΜ. Την Πέμπτη ναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για 559.753 ΑΦΜ, ενώ 2.406 ΑΦΜ απαλλάσσονται από την υποχρέωση επιστροφής του επιστρεπτέου ποσού ως πυρόπληκτοι. Για τους υπόλοιπους 43.371 ΑΦΜ, η βεβαίωση θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, κατόπιν επανελέγχου των στοιχείων τους.

Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις μπορούν να βρουν τις ειδοποιήσεις για την καταβολή του επιστρεπτέου ποσού στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ myAADE, στην επιλογή Μητρώο & Επικοινωνία / e-Κοινοποιήσεις.

Οσοι ενισχύθηκαν την περίοδο της πανδημίας με τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής θα πρέπει μέχρι τις 29 Ιουλίου 2022 να αποφασίσουν εάν:

1.Θα εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή προκειμένου να κερδίσουν έκπτωση φόρου 15% ή

2. Θα ακολουθήσουν τις 96 ισόποσες άτοκες δόσεις.

Για καθεμία επιστρεπτέα προκαταβολή που έχει λάβει ο επαγγελματίας ή η επιχείρηση έχει εκδοθεί διαφορετική ταυτότητα οφειλής. Αυτό σημαίνει ότι εάν μια επιχείρηση είχε ενταχθεί και στους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής και είχε λάβει επτά κρατικά δάνεια βλέπει στον λογαριασμό της στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ επτά διαφορετικές ταυτότητες οφειλής.

Σε αυτή την περίπτωση η επιχείρηση ή ο επιτηδευματίας μπορεί να επιλέξει να εξοφλήσει εφάπαξ κάποια από τις επιστρεπτέες προκαταβολές και τις υπόλοιπες να τις εξοφλήσει σε 96 άτοκες δόσεις ή σε οκτώ χρόνια.

Το επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης έχει μειωθεί έως και 75% και εφόσον τηρήθηκαν οι όροι και προϋποθέσεις που προβλέπονταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής επιστρέφονται τα εξής ποσά:

1. Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:

– 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 70% σε σχέση με το 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων, ή

– 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και έως 70% σε σχέση με το 2019 και παρουσιάζει ζημιές προ φόρων, ή

– 50% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.

2. Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή για επιχειρήσεις που άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:

– 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 30% σε σχέση με τα έσοδα του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων, ή

– 33,3% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.