Στόχο να αυξήσει σε βάθος χρόνου στις 100.000 τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που χρηματοδοτεί, έχει θέσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), μέσω των νέων προγραμμάτων που σχεδιάζει και θα διαθέσει τα επόμενα χρόνια στην εγχώρια αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η διοίκησή της, την τελευταία διετία οι νέες χορηγήσεις έφτασαν τα 8,4 δισ. ευρώ, μέσω 41.000 δανείων που εκταμιεύτηκαν.

Καλύφθηκε έτσι, σχεδόν το 50% του προ πανδημίας χρηματοδοτικού κενού. Ταυτόχρονα, με τη στήριξη αυτή εκτιμάται ότι δημιουργήθηκαν 18.600 νέες θέσεις εργασίας.

Για την επόμενη τριετία η ΕΑΤ θα επιχειρήσει την αύξηση των πιστώσεων κατά 3 δισ. ευρώ περίπου. Από αυτά, τα 2 δισ. ευρώ θα διοχετευτούν μέσω νέων προϊόντων που θα δημιουργηθούν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) για την προώθηση της καινοτομίας, ενώ 1 δισ. ευρώ θα δοθεί για έργα που αφορούν την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Διαβάστε επίσης: Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Οι χορηγήσεις αυτές είναι δυνατές μέσω της αξιοποίησης διαφόρων κρατικών πηγών χρηματοδότησης, όπως το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα περιφερειακά κονδύλια, συνολικού ύψους άνω των 3,5 δισ. ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπάρχει σύμπραξη και με ιδιωτικά κεφάλαια.

Σύμφωνα με δύο εκτελεστικά μέλη του ΔΣ της ΕΑΤ, Αθηνά Χατζηπέτρου και Παντελή Τζωρτζάκη, μέσω των δομικών αλλαγών στον οργανισμό και την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του, υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για την προσφορά προγραμμάτων που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω βελτίωση της εξωστρέφειας και του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης: Αύξηση επιτοκίων: Ανησυχία στην ελληνική αγορά για νέα αύξηση τιμών

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η ΕΑΤ κατάφερε να είναι η πρώτη στην ΕΕ που σχεδίασε και ενεργοποίησε χρηματοδοτικά εργαλεία κατά τη διάρκειας της πανδημικής κρίσης, στηρίζοντας χιλιάδες επιχειρήσεις και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Το επόμενο διάστημα, τόνισε ο υπουργός, η ΕΑΤ θα δημιουργήσει νέα, καινοτόμα και ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Τα ανοιχτά προγράμματα

Αυτήν την περίοδο είναι διαθέσιμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα ακόλουθα προγράμματα:

Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας

Είναι το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει στόχο να στηρίξει τις καινοτόμες νεοσύστατες και
υφιστάμενες Πολύ μικρές, Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) οιασδήποτε νομικής μορφής, που προάγουν την έρευνα και καινοτομία και οι οποίες τεκμηριώνουν τον καινοτόμο χαρακτήρα τους, μέσω του επιχειρηματικού τους σχεδίου (Business Plan) και σχετικών δικαιολογητικών.

Το χρηματοδοτικό εργαλείο στηρίζει την ανταγωνιστικότητα των καινοτόμων ΜμΕ επιχειρήσεων, συνδυάζει για πρώτη φορά την παροχή εγγύησης σε δάνειο και επιχορήγησης σε ποσοστό 20% του δανειακού κεφαλαίου, προσφέροντας επενδυτικά δάνεια και κεφάλαια κίνησης, μέσω των τραπεζών που συμμετέχουν.

Το ανώτερο ποσό δανείου είναι οι 400.000 ευρώ, ενώ το ελάχιστο 25.000 ευρώ.

Επενδυτικά Δάνεια (ΤΕΠΙΧ ΙΙ)

Με το υποπρόγραμμα επενδυτικών δανείων της Δράσης «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση» του Ταμείου
Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) προωθείται η διευκόλυνση της πρόσβασης των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι ενισχύουν την επενδυτική δραστηριότητα της χώρας.

Πρόκειται για νέα δάνεια συγχρηματοδότησης, με συμμετοχή στο κεφάλαιο εκάστου δανείου κατά 40% άτοκα από την ΕΑΤ και κατά 60% από τις συμμετέχουσες τράπεζες, δημιουργώντας μόχλευση των δημοσίων πόρων.

Το ποσό του δανείου κυμαίνεται 25.000 έως 1.500.000 ευρώ

Ταμείο Εγγυοδοσίας για Επιχειρήσεις Οπτικοακουστικών Έργων

Δημιουργήθηκε για να παρέχει εγγύηση σε δάνεια μέσω των συνεργαζόμενων τραπεζών, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο παραγωγής οπτικοακουστικών έργων.

Τόσο για δάνεια επενδυτικού σκοπού, όσο και για κεφάλαιο κίνησης, το ύψος της χρηματοδότησης κυμαίνεται από 25.000 έως 900.000 ευρώ.

Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ

Παρέχει εγγύηση σε δάνεια μέσω οκτώ συνεργαζόμενων τραπεζών (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Eurobank, Attica Bank, Optima Bank, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας), προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε δανεισμό χιλιάδες ΜμΕ και επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες του κλάδου των μηχανικών, μελετητών και κατασκευαστών εργοληπτών δημοσίων έργων (ΤΜΕΔΕ), προκειμένου να εκτελέσουν έργα ή μελέτες δημοσίου συμφέροντος.

Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας

Για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών λόγω της πανδημίας του COVID-19 στην τοπική οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας, δημιουργήθηκε με συνεπένδυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) και της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Τα συγχρηματοδοτούμενα δάνεια θα χορηγηθούν μέσω επιλεγμένων πιστωτικών Ιδρυμάτων, με σκοπό την παροχή κεφαλαίου κίνησης με ευνοϊκούς όρους σε επιχειρήσεις της περιφέρειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις