Οι συνθήκες της πανδημίας άλλαξαν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο  γίνονται οι συνεντεύξεις για προσλήψεις προσωπικού ενώ και η καλοκαιρινή περίοδος ευνοεί τις εξ αποστάσεως συναντήσεις. Όπως και πριν από κάθε συνέντευξη με φυσική παρουσία, έτσι και στις online συνεντεύξεις είναι απαραίτητη η κατάλληλη προετοιμασία, σύμφωνα με την ManpowerGroup Greece.

Διαβάστε επίσης: Απώλεια εργασίας: Πώς να διαχειριστείτε το άγχος

Ωστόσο μια online συνέντευξη για μια θέση εργασίας σίγουρα διαφέρει από μια κατ’ ιδίαν συνέντευξη.

Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι για να επιτύχετε στην εικονική συνέντευξη, η οποία αποτελεί τη νέα κανονικότητα.

Εξασκηθείτε στην αποφυγή  τεχνικών δυσκολιών

Όπως συνήθως εξερευνάτε την τοποθεσία διεξαγωγής της συνέντευξης πριν από την πραγματοποίησή της για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα αντιμετωπίσετε προβλήματα, δεν θα καθυστερήσετε ή δεν θα χαθείτε, έτσι ακριβώς πρέπει να κάνετε και σε μια online συνέντευξη.

Εξασφαλίστε ότι έχετε «κατεβάσει» το κατάλληλο λογισμικό, ότι έχετε δημιουργήσει ένα λογαριασμό και είστε εγγεγραμμένοι/ες σε αυτό και ότι γνωρίζετε πως να κάνετε σωστή χρήση της Τεχνολογίας. Επίσης, οι εικονικές συναντήσεις υπάρχει περίπτωση να ματαιωθούν, εάν παρεμποδιστούν από «παγωμένες» εικόνες, καθυστέρηση ήχου και απόρριψη κλήσεων.

Για να είστε βέβαιοι/ες ότι η online συνάντηση θα διεξαχθεί ομαλά, ζητήστε από τους συγκατοίκους σας να αποφύγουν κατά τη διάρκεια της συνέντευξής σας, τη χρήση δραστηριοτήτων υψηλού εύρους ζώνης, όπως το online βίντεο. Εάν το WI-FI συνεχίζει να αποτελεί ένα ζήτημα, χρησιμοποιήστε ως εναλλακτική, hotspot δεδομένα.

Δώστε προσοχή στην παρουσία σας

Περιποιηθείτε την εικόνα σας, αποπνέοντας επαγγελματισμό και αυτοπεποίθηση. Η παρουσία μετράει επίσης πολύ και σε μια online συνέντευξη και είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα τακτοποιημένο και επαγγελματικό σκηνικό.

·         Καθίστε στην ευθεία και κρατήστε το σώμα σας σε όρθια στάση

·         Εισπνέετε και εκπνέετε από το διάφραγμα (από την κοιλιά) προκειμένου να  μην καμπουριάζετε

·         Κάντε μια πρόβα για να δείτε πως καταγράφονται η οπτική επαφή, οι εκφράσεις του προσώπου ακόμα και ο ήχος της φωνής σας.

·         Σημαντικό είναι επίσης να δώσετε προσοχή στην παρουσίαση του εαυτού σας, δείξτε ενθουσιασμό και αυτοπεποίθηση που απορρέει από τις δεξιότητές σας.

Διεξάγετε μια «πλασματική» εικονική συνέντευξη

Εξοικειωθείτε πραγματοποιώντας «πλασματικές» συνεντεύξεις με βίντεο (mock virtual interview). Τα περισσότερα κέντρα σταδιοδρομίας παρέχουν υπηρεσίες σε αποφοίτους, όπως η διεξαγωγή «πλασματικών» επαγγελματικών συνεντεύξεων, ενώ άλλα διαθέτουν και εικονικές υπηρεσίες. Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε μια τέτοια παροχή, τότε κάντε εξάσκηση με ένα φίλο σας.

Στείλτε ένα έγκαιρο follow-up

Ένα έγκαιρο follow-up θα σας βοηθήσει στην επισήμανση και ενίσχυση των καλύτερων εντυπώσεων που κάνατε  μετά τη συνέντευξη. Στείλτε ένα ηλεκτρονικό σημείωμα στους υπεύθυνους πρόσληψης προσωπικού, στο οποίο θα εξηγείτε τι σας έκανε να συνδεθείτε με τη θέση εργασίας και πως οι συνεντευξιαστές βοήθησαν στην κατανόηση του ρόλου που απαιτεί η θέση.

Αυτή η κίνηση θα συμβάλλει στην ενίσχυση της άποψης που διαμόρφωσαν οι άλλοι για εσάς.

Μέσα σε μια ψηφιακή «καταιγίδα» πληροφοριών, θυμηθείτε ότι δεν είναι ανάγκη να πείτε πολλά για να ξεχωρίσετε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive