Οι Κινέζοι αξιωματούχοι λατρεύουν την απαρίθμηση: οι «Τρεις Αντιπρόσωποι» περιγράφουν τις ευθύνες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Τα «Πέντε Εμπιστεύματα» κωδικοποιούν τον σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά. Οι πιο πρόσφατες “Οκτώ αναστολές” μπορεί κάλλιστα να καταστούν μια συντομογραφία για το τελικό στάδιο της διάλυσης των σχέσεων μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Λαϊκής Δημοκρατίας.

Την Παρασκευή το Πεκίνο τερμάτισε τις διμερείς συνεργασίες για τα ναρκωτικά, το κλίμα, τον στρατιωτικό διάλογο και το έγκλημα μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν, ενός ανεξάρτητου νησιού του οποίου την κυριαρχία διεκδικεί η Κίνα. Βραχυπρόθεσμα λίγα πράγματα θα αλλάξουν, επειδή η πραγματική συνεργασία σε αυτούς τους τομείς ήταν εξ αρχής, στην καλύτερη περίπτωση, ελάχιστη.

Μερικοί Αμερικανοί διαπραγματευτές μπορεί ακόμη και να ανακουφιστούν. Το Σαββατοκύριακο, το ναυτικό της Κίνας μετέτρεψε τα στενά της Ταϊβάν σε ένα τεράστιο πεδίο δοκιμών πυραύλων, αλλά αυτό είναι προτιμότερο από έναν πλήρη αποκλεισμό ή εισβολή. Το Πεκίνο έχει επίσης απαγορεύσει μια σειρά εξαγωγών από την Ταϊβάν, κυρίως τροφίμων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής απέχει από πιο σοβαρά οικονομικά αντίποινα, όπως το να συσπειρώσει τους εθνικιστές ενάντια στα αμερικανικά προϊόντα και τις αμερικανικές εταιρείες, μια τακτική που έχουν εφαρμόσει οι Κινέζοι αξιωματούχοι κατά ιαπωνικών και νοτιοκορεατικών προϊόντων κατά τη διάρκεια διπλωματικών διαφωνιών στο παρελθόν.

Στην παρούσα αδύναμη οικονομική στιγμή, οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας έχουν λόγο να είναι επιφυλακτικές να μην τρομάξουν τον μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό εταίρο της Κίνας, κυρίως επειδή η οικονομική αποσύνδεση είναι ένας συγκεκριμένος στόχος των γερακιών που τάσσονται κατά της Κίνας στην Ουάσιγκτον. Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι το απόθεμα άμεσων ξένων επενδύσεων των ΗΠΑ στην Κίνα ανήλθε στα 124 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020. Οι Αμερικανοί κατέχουν επίσης σχεδόν 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κινεζικούς τίτλους στα τέλη του 2020, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Rhodium Group.

Αυτό δεν σημαίνει ότι εταιρείες όπως η Starbucks ή η Ford θα μείνουν εντελώς μόνες. Η γραφειοκρατία υπό τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ έχει και άλλους τρόπους για να αυξήσει οριακά το κόστος των επιχειρήσεων για τις αμερικανικές εταιρείες. Αυτοί περιλαμβάνουν πεζές αλλά αποδιοργανωτικές τακτικές σε επίπεδο βάσης, όπως προσκόμματα στην έκδοση βίζας εργασίας, καθυστερήσεις στα τελωνεία, επισκέψεις από επιθεωρητές, ήττες σε τοπικά δικαστήρια και ακόμη και κρατήσεις στελεχών.

Επιπλέον, η Κίνα δεν τήρησε ποτέ τη δέσμευσή της που προβλεπόταν από την εμπορική συμφωνία να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα και είναι ακόμη λιγότερο πιθανό να προσπαθήσει να μετριάσει το ανισοβαρές εμπορικό ισοζύγιο τώρα. Αυτά είναι κακά μαντάτα, για τη γεωργία των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων. Η πτώση των εμπορικών σχέσεων μπορεί να είναι αργή, αλλά μάλλον θα είναι μόνιμη.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners