Είδος υπό εξαφάνιση έχουν αρχίσει να γίνονται στη Wall Street οι μονόκεροι, όπως συνηθίζουν να λέγονται οι startups άνω του ενός δισ. δολ. που επιθυμούν να εισέλθουν στο χρηματιστήριο.

Η αγορά για αρχικές δημόσιες προσφορές , καθώς και για SPAC – εξαγορές ειδικού σκοπού – συχνά στερεύει το καλοκαίρι. Ωστόσο, φέτος υπήρξε μια ακόμη πιο έντονη έλλειψη IPO λόγω της αστάθειας στην ευρύτερη αγορά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Renaissance Capital , μιας εταιρείας που ερευνά και επενδύει σε IPOs, έχουν γίνει μόνο 53 IPOs μέχρι στιγμής φέτος, σημειώνοντας μείωση άνω του 80% από την ίδια περίοδο το 2021. Επιπλέον, μόνο 94 εταιρείες έχουν υποβάλει αίτηση για IPO στο 2022, μείωση 70% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Διαβάστε επίσης – Απογειώθηκαν εν μέσω Covid οι ευρωπαϊκοί «μονόκεροι»

Όπως αναφέρει το CNN Business, αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να μην υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη νέων μετοχών που κάνουν το ντεμπούτο τους στη Wall Street σύντομα. Ωστόσο, οι ειδικοί ελπίζουν ότι ορισμένοι μονόκεροι θα μπορούσαν να βγουν στην αγορά αργότερα το 2022.

Φως στο τούνελ

«Οι αποτιμήσεις έχουν σε μεγάλο βαθμό διορθωθεί από τα υψηλά του 2021», δήλωσε η Rachel Gerring, επικεφαλής IPO της EY Americas. Η Gerring είπε ότι η πτώση των τιμών των μετοχών για εταιρείες που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο πέρυσι δεν βοηθά.

«Η υποαπόδοση των εταιρειών που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο το 2021 δεν προοιωνίζεται καλά νέα για τις εταιρείες που θέλουν να εισέλθουν στο χρηματιστήριο τώρα. Οι εταιρείες περιμένουν να δουν πώς θα εξομαλυνθούν τα πράγματα”, υπογράμμισε .

Ωστόσο, εκτιμάται ότι η αγορά IPO θα ανοίξει λίγο αργότερα φέτος. Ακόμα κι αν οι μεγαλύτεροι μονόκεροι παραμείνουν στο περιθώριο, άλλες ιδιωτικές εταιρείες μπορεί να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι η ευρύτερη αγορά έχει ανακάμψει καθώς οι φόβοι για τον πληθωρισμό έχουν αρχίσει να υποχωρούν.

Ο Will Braeutigam, αναλυτής της Deloitte, δήλωσε ότι το παράθυρο των IPO θα μπορούσε να ανοίξει το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2023 με περισσότερες εταιρείες να κάνουν προσφορές τιμών.

«Η αγορά γνωρίζει περισσότερα σήμερα για τον πληθωρισμό και πώς η Fed τον τιθασεύει», δήλωσε ο Braeutigam. “Ο ήλιος ανατέλλει. Τα πράγματα βελτιώνονται.”

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups