Αναγκαία και έγκαιρη χαρακτηρίζει ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΠ) τη μηνιαία αντιστάθμιση του ενεργειακού κόστους, σχολιάζοντας το πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε νωρίτερα η κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης: Ηλεκτρικό ρεύμα: Στο 1,9 δισ. ευρώ η επιδότηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο

Όπως αναφέρει ο κ. Κορκίδης, μόνο για τον Σεπτέμβριο, θα διατεθούν 1,9 δισ. ευρώ για την επιδότηση λογαριασμών ρεύματος σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, απορροφώντας το 94% της αύξησης του ενεργειακού κόστους, με την επιδότηση να φθάνει τα 639 ευρώ/MWh.

Ολόκληρη η δήλωση:

«Διανύουμε μια πολεμική περίοδο διεθνούς ενεργειακής κρίσης, με τις τιμές του ρεύματος να έχουν εκτιναχθεί σε όλη την Ευρώπη, σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Συνεπής στις δεσμεύσεις της, η Κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, ανακοινώνοντας  εγκαίρως ένα νέο «πακέτο» στήριξης για τον Σεπτέμβριο, παράλληλα με τη δημιουργία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, προκειμένου να λαμβάνει οικονομικά μέτρα, υπέρ νοικοκυριών και επαγγελματιών σε μηνιαία βάση.

Επιπρόσθετα, από τον Σεπτέμβριο, θα λειτουργεί ένας μόνιμος μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου, ο οποίος θα τροφοδοτείται από ένα νέο αποθεματικό λογαριασμό.

Μόνιμος μηχανισμός αντιστάθμισης

Σε εθνικό επίπεδο, είναι προφανές, ότι γίνεται φιλότιμη προσπάθεια να προστατευθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στο ακραίο ενεργειακό κόστος, ουδετεροποιώντας την απειλή συρρίκνωσης της αντοχής της κοινωνίας μας.

Παράλληλα, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν όλα εκείνα τα σχέδια που αφορούν στην ενεργειακή επάρκεια ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα. Άλλωστε, η αλήθεια των αριθμών δεν αφήνει περιθώρια καθυστέρησης, αφού, μόνο για τον Σεπτέμβριο, θα διατεθούν 1,9 δισ. ευρώ για την επιδότηση λογαριασμών ρεύματος σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, απορροφώντας το 94% της αύξησης, με την επιδότηση να φθάνει τα 639 ευρώ/MWh.

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία, η επιδότηση ορίζεται για τον Σεπτέμβριο στα 604 ευρώ/MWh, απορροφώντας το 89% της αύξησης.

Το μέτρο αυτό αφορά σε 1.250.000 επαγγελματικές παροχές διαφόρων επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιεία κ,λ.π και υπολογίζεται στα 401 εκατ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο.

Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ > 35kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ/MWh. Ακόμη και για το Αγροτικό Τιμολόγιο η επιδότηση προσδιορίζεται στα 639 ευρώ/MWh, απορροφώντας το 90% της αύξησης.

Η οικονομία είναι «κυκλική» και κάθε γενναία απορρόφηση των αυξήσεων στο ρεύμα εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τα νοικοκυριά να ανασάνουν και τις επιχειρήσεις να κρατηθούν όρθιες. Το ενεργειακό κόστος εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά, με άγνωστες εξελίξεις και σωστά η Κυβέρνηση εφαρμόζει εγκαίρως έκτακτα μέτρα ανάγκης.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις