Ένα déjà-vu, μια επανάληψη της ιστορίας (σαν φάρσα άραγε ή σαν τραγωδία;) απειλεί να στοιχειώσει τη δεύτερη πενταετία του Εμανουέλ Μακρόν. Λίγους μήνες μετά την πρώτη του εκλογή, το φθινόπωρο του 2017 ο γάλλος πρόεδρος είχε βρεθεί αντιμέτωπος με το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων». Τώρα, λίγους μήνες μετά την επανεκλογή του, ίσως κληθεί να αντιμετωπίσει τον… «Μαύρο Σεπτέμβρη»!

Ευτυχώς όχι μόνο για τον ίδιο αλλά για την ανθρωπότητα ολόκληρη, δεν πρόκειται για μια επανεμφάνιση της τρομοκρατικής οργάνωσης που ακριβώς μισόν αιώνα πριν, στις 5 Σεπτέμβρη του 1972, είχε αιματοκυλήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου δολοφονώντας 11 αθλητές της αποστολής του Ισραήλ και ένα γερμανό αστυνομικό. Πρόκειται για μια ομάδα διαμαρτυρομένων για την ακρίβεια πολιτών, που διογκώνεται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (όπως και τα «Κίτρινα Γιλέκα») και προγραμματίζει τη διοργάνωση διαδηλώσεων στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, αρχίζοντας από το Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Ψωνίζουν λιγότερο ψάρι και περισσότερο χοιρινό

Πρόκειται βέβαια για μια τραγικά άστοχη, ανιστόρητη και προκλητική ονοματοδοσία, που παραπέμπει σε μια αιματοχυσία που τραυμάτισε για πάντα το ειρηνικό πνεύμα που χαρακτηρίζει «καταστατικά», από τους αρχαίους χρόνους, τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε αντίθεση βέβαια με τα «Κίτρινα Γιλέκα» που, ως ονομασία ενός κοινωνικού κινήματος, παραπέμπουν αδιαμφισβήτητα στον κόσμο της εργασίας και υποδηλώνουν ως εκ τούτου τη διεκδίκηση «δίκαιων αιτημάτων». Θα έλεγε κανείς ότι με τις τραγικές και άσχετες συνδηλώσεις της ονομασίας του, το κοινωνικό κίνημα του «Μαύρου Σεπτέμβρη» αυτοϋπονομεύεται προτού καν αναλάβει δράση.

«Πίεση στην κυβέρνηση»

Ο γαλλικός Tύπος αναφέρεται στις εκκλήσεις διαφόρων χρηστών των κοινωνικών δικτύων για τη διοργάνωση διαδηλώσεων, κυρίως στο Παρίσι, το ερχόμενο Σάββατο. Οι κινητοποιήσεις σκοπό έχουν βέβαια «να ασκήσουν πίεση στην εκτελεστική εξουσία», όπως σημειώνει ο «Figaro», προκειμένου να λάβει μέτρα στήριξης των ευάλωτων οικονομικά πολιτών από τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και της ενεργειακής ακρίβειας.

Η σχεδιαζόμενη τακτική φαίνεται πως είναι η γνωστή από την περίοδο των «Κίτρινων Γιλέκων»: καταλήψεις οδικών αρτηριών και κόμβων άπαξ εβδομαδιαίως, κάθε Σάββατο συγκεκριμένα. «Στόχος είναι να καταλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερους δρόμους του Παρισιού στις 10 Σεπτεμβρίου! Δεν είμαστε εδώ για να χορέψουμε και να τραγουδήσουμε, αλλά για να επαναστατήσουμε», διαβάζει κανείς σε ένα φυλλάδιο που διένειμε στην ομάδα του Facebook «Μαύρος Σεπτέμβρης», που αναμεταδόθηκε παρεμπιπτόντως από την ομάδα των «Κίτρινων Γιλέκων».

Στο ίδιο δίκτυο διοργανώνεται εκδήλωση για την καταγγελία των «προδοτών που μας κυβερνούν». Κάποιες χιλιάδες χρήστες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία αυτή. «Μένει να δούμε αν η κινητοποίηση θα είναι τόσο σημαντική όσο ελπίζουν οι διοργανωτές», σχολιάζει ο ρεπόρτερ του «Figaro».

Η αλήθεια είναι ότι η ατζέντα της γαλλικής κυβέρνησης και του προέδρου Μακρόν βέβαια είναι γεμάτη από φλέγοντα ζητήματα για τη γαλλική κοινωνία. Θέματα που έχουν να κάνουν με τα ασφαλιστικά δικαιώματα και τη στήριξη των ανέργων, με το πληθωρισμό και βέβαια με τις συντάξεις. Ο Μακρόν είχε σκοπό να ανοίξει τον «φάκελο των συντάξεων» κατά την πρώτη θητεία του, αλλά τελικά πείστηκε από τους συμβούλους του που υποστήριζαν ότι κάτι τέτοιο θα ροκάνιζε επικίνδυνα τις πιθανότητες επανεκλογής του.

Οι κινητοποιήσεις των θεσμικών

Στο χορό των κινητοποιήσεων δεν μπαίνουν όμως μόνο ανιστόρητα γκρουπούσκουλα που δυσφημούν τις εκπληκτικές οργανωτικές και παρεμβατικές δυνατότητες των «νέων μέσων» με τραγικά προκλητικές ονοματοδοτήσεις – αλήθεια, πώς το τόσο ευαίσθητο στη διακίνηση μνησίκακων μηνυμάτων, το τόσο πολιτικώς ορθό Facebook, επιτρέπει να συγκροτείται και να δρα επικοινωνιακά ομάδα χρηστών που φέρει την επωνυμία μιας τρομοκρατικής οργάνωσης; Θα μπορούσε αντί για «Μαύρος Σεπτέμβρης» η συγκεκριμένη διαδικτυακή ομάδα να ονομάζεται και «Αλ Κάιντα», ας πούμε;

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και τα γαλλικά συνδικάτα – και εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν. Το CGT ήδη απηύθυνε έκκληση για διαδηλώσεις στις 29 Σεπτεμβρίου.

«Πρέπει να μπει τέρμα στην αφθονία που απολαμβάνει η εργοδοσία και όλοι όσοι εκμεταλλεύθηκαν την κρίση και συνεχίζουν τη διαβολική κούρσα της συσσώρευσης κερδών. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες δεν μπορούν πλέον να αρκούνται στα ψίχουλα που πέφτουν κάτω από τη δική τους παραγωγή», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση που κάποτε αποτελούσε το συνδικαλιστικό βραχίονα κραταιού (τότε) Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας.

Σε συνέντευξή του στην εδρεύουσα στην Τουλούζη εφημερίδα «La Dépêche» ο επικεφαλής του CFDT Λοράν Μπερζέ προειδοποιεί τον Εμανουέλ Μακρόν ότι η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού μοιάζει με «μια φλόγα δίπλα σε μια φιάλη γκαζιού».

Όσο για τον ηγέτη της γαλλικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Monde» δήλωσε από τη Λιλ ότι «οι πολίτες πρέπει να προετοιμάζονται ώστε να κατέβουν σε μια τεράστια πορεία κατά της ακρίβειας στο Παρίσι, διότι αυτός είναι ο τρόπος για να κάνουν μια πειστική επίδειξη της δύναμής τους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα