Η ηρεμία του δάσους Μπρόβαρι είναι απατηλή, λέει η Μαίρι Κάνινγχαμ του Halo Trust. Ήταν εκεί εκείνο το απόγευμα, λέει τηλεφωνικώς στη DW. «Είναι μια απολύτως ειρηνική, πράσινη περιοχή στα βορειοανατολικά του Κιέβου, όπου δεν βλέπεις κανένα ίχνος σύγκρουσης. Ένιωσα ότι ήμουν πολύ μακριά από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Αλλά οι νάρκες βρίσκονται εκεί από την εποχή που μαίνονταν σκληρές μάχες, στα τέλη Μαρτίου. Ο ουκρανικός στρατός μπόρεσε να συγκρατήσει την προέλαση των ρωσικών αρμάτων μάχης στο Κίεβο, οι νάρκες όμως παραμένουν. «Η απειλή είναι διάχυτη και θανατηφόρα», λέει η Κάνινγκχαμ, που διευθύνει το ουκρανικό παράρτημα της βρετανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Halo Trust. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο οργανισμό εκκαθάρισης ναρκών ξηράς στον κόσμο. «Εδώ στο Μπρόβαρι καταφέραμε ήδη να καθαρίσουμε ορισμένες περιοχές, ώστε οι άνθρωποι να επιστρέψουν σε κάποιο βαθμό στην κανονικότητα. Αλλά η κλίμακα του προβλήματος είναι τεράστια.»

Διαβάστε επίσης: Η «ρωσική αρκούδα», ο Βλαντίμιρ Πούτιν και η «φάκα» της αυτοπαγίδευσης

Οι 480 συνεργάτες του Halo Trust εργάζονται τετραγωνικό προς τετραγωνικό με ανιχνευτές μετάλλων, δημιουργούν χάρτες, εξουδετερώνουν νάρκες και παγίδες. Το επόμενο έτος, το Halo Trust σχεδιάζει να απασχολήσει 1.200 άτομα στην Ουκρανία. «Η ουκρανική ομάδα μας είναι εξαιρετικά αφοσιωμένη στην προώθηση της ανοικοδόμησης της χώρας παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο», είπε η Κάνινγκχαμ. Αλλά φυσικά αυτό το έργο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς διεθνή υποστήριξη.

Χρήματα από τη Γερμανία

Η οικονομική βοήθεια από τη Γερμανία παίζει βασικό ρόλο, λέει η Κάνινγκχαμ. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε στη DW ότι η Γερμανία έχει παράσχει συνολικά 8,4 εκατομμύρια ευρώ για την εκκαθάριση ναρκοπεδίων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Το Halo Trust λαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι, έξι εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, το Handicap International και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) υποστηρίζονται για την εκκαθάριση ναρκοπεδίων. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας υπολογίζει ότι θα υπάρξει μεγάλη ανάγκη για μια μακροπρόθεσμη υποστήριξη, συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Στις 10 Σεπτεμβρίου, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επισκέφθηκε ένα ναρκοπέδιο κοντά στο Κίεβο που εκκαθαρίζει το Halo Trust. «Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η ζωή εδώ», είπε η Μπέρμποκ.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η Ουκρανική Ένωση Αποναρκοθέτησης ή το Halo Trust καθαρίζουν νάρκες σε περιοχές, όπου δεν γίνονται πλέον μάχες. Κοντά στο μέτωπο στρατιωτικές μονάδες είναι υπεύθυνες για την εκκαθάριση ναρκοπεδίων. Η Γερμανία θέλει επίσης να στηρίξει την Ουκρανία σε αυτό. Για το σκοπό αυτό, περίπου 20 Ουκρανοί στρατιώτες πρόκειται να έρθουν στη σχολή άμυνας εκρηκτικών μηχανισμών της Μπούντεσβερ στο Στέτεν αμ Κάλτεν Μαρκτ, στη νότια Γερμανία, για εκπαίδευση. Σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ (SPD), η Μπούντεσβερ θέλει επίσης να διαθέσει υλικό, «ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να καταπολεμήσει αυτήν την αποκρουστική χρήση όπλων, δηλαδή ναρκών και παγίδων εκρηκτικών υλικών».

«Χρειάζεται πολλή υπομονή»

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές ποιο ακριβώς υλικό μπορούν να προμηθεύσουν οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας. Για λόγους ασφαλείας, δεν μπορούν να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες, δήλωσε στη DW εκπρόσωπος του στρατού. Μέχρι στιγμής, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μόνο την παράδοση τεσσάρων τηλεκατευθυνόμενων συσκευών αποναρκοθέτησης στην Ουκρανία. Ίσως πρόκειται για το τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ «Teodor». Το «Teodor» μοιάζει με μίνι τανκ όχι μεγαλύτερο από ένα καροτσάκι του σούπερ-μάρκετ. Με τον βραχίονα λαβής του μπορεί να συγκρατήσει αντικείμενα βάρους έως και 100 κιλών. Μπορεί να εξουδετερώσει εκρηκτικούς μηχανισμούς με πίδακα νερού υψηλής πίεσης, πιστόλι με μπουλόνι ή κυνηγετικό όπλο.

Ήδη πριν από τη ρωσική επίθεση τον Φεβρουάριο, η Ουκρανία ήταν διάσπαρτη σε μεγάλο βαθμό με νάρκες και πυρομαχικά, εν μέρει από τους παγκόσμιους πολέμους, εν μέρει από τον πόλεμο στο Ντονμπάς από το 2014. Ακόμη και οι ειδικοί δεν μπορούν επί του παρόντος να υπολογίσουν πόσες νάρκες θα πρέπει να καθαριστούν στην Ουκρανία στο μέλλον. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει μια τεράστια πρόκληση μπροστά», λέει η Μαίρι Κάνινγκχαμ του Halo Trust. Όπως επισημαίνει, «χρειάζεται πολλή υπομονή».

Πηγή: Deutsche Welle, Πέτερ Χίλε, Νίνα Βέρκχοϊζερ

Επιμέλεια: Ευθύμης Αγγελούδης

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα