Μετά από μια έντονα νευρική συνεδρίαση με αρκετές εναλλαγές προσήμου, τελικά οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν σε αρνητικά εδάφη, καθώς το αρνητικό παγκόσμιο κλίμα παραμένει μετά και τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, αλλά και τη νέα κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,25%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 1,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,45% στις 6.959 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε οριακή πτώση στις 12.272 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,45% στις 5.840 μονάδες.

Διαβάστε ακόμα: Πώς ανετράπη στο φίνις το αρνητικό κλίμα – Η μονομαχία Coca Cola – Εθνικής

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, η βρετανική εταιρεία συσκευασίας DS Smith είδε τις μετοχές της να σημειώνουν άλμα άνω του 12%, αφού προέβλεψε ότι οι ετήσιες επιδόσεις της θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες, χάρη στην ισχυρή αύξηση των εσόδων και τα μέτρα μείωσης του κόστους. Στον αντίποδα, η βρετανική Oxford Nanopore υποχώρησε περισσότερο από 7% μετά την αποκάλυψη της πώλησης μετοχών ενός διευθυντικού στελέχους.

Διαβάστε ακόμα: Μικτά πρόσημα και νευρικότητα στη Wall Street

Στο επίκεντρο των αγορών βρέθηκαν τα περαιτέρω μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο, από την Τράπεζα της Αγγλίας, διευρύνοντας την παρέμβασή της στην αγορά ομολόγων. Η Επιτροπή Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας ανακοίνωσε στις 28 Σεπτεμβρίου ένα πρόγραμμα έκτακτης αγοράς δύο εβδομάδων για μακροχρόνια κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου — γνωστά ως «gilts» — για να αποκαταστήσει την τάξη στις αγορές και να προστατεύσει τα επενδυτικά κεφάλαια που βασίζονται στην ευθύνη (LDI) από την επικείμενη κατάρρευση.

Η Ουκρανία

Παράλληλα με την ανησυχία για τους χειρισμούς των κεντρικών τραπεζών και την επίδραση της αύξησης των επιτοκίων στην οικονομική ανάπτυξη, οι αγορές στην Ευρώπη παρακολούθησαν επίσης τις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπου ο πόλεμος δείχνει σημάδια κλιμάκωσης. Πολλαπλές εκρήξεις έπληξαν το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας Κίεβο τη Δευτέρα, με τη ρωσική πρωτεύουσα να υιοθετεί σκληρή ρητορική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές