Σε μια μονομαχία μεταξύ Coca Cola και Εθνικής εξελίχθηκε στο τέλος η συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τα κέρδη της πρώτης να ορίζουν τελικά το τελικό πρόσημο της αγοράς, ανατρέποντας το αρνητικό ενδοσυνεδριακό κλίμα. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,07% στις 814,61 μονάδες, με τον τζίρο να καθηλώνεται στα 33 εκατ. ευρώ.

Το μεγάλο αγκάθι για ακόμη μία συνεδρίαση ήταν η συναλλακτική δραστηριότητα, ενδεικτικό της επιφυλακτικότητας που συντηρείται στη σκιά των νέων εξελίξεων στο μέτωπο της Ουκρανίας. Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα τόσο της Παρασκευής όσο και πολλών εβδομάδων δεν επιτρέπει στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, με τη γενικότερη παρατήρηση ότι το ΧΑ είναι μεν πολύ πιο ανθεκτικό από όλα τα λοιπά ανά τον κόσμο, ωστόσο παραμένει έρμαιο των διαθέσεων των ξένων χαρτοφυλακίων, εξαιτίας ακριβώς του αβαθούς χαρακτήρα του.

Ο γεωπολιτικός παράγοντας

Όπως αναφέρει η Beta Securities, στους ήδη χιλιογραμμένους λόγους που συνιστούν επιφύλαξη ή δισταγμό (πόλεμος, ενεργειακό κόστος, επιτόκια, πανδημία) προστέθηκε εσχάτως και ο γεωπολιτικός παράγοντας. Η σταθερά κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας παραμένει ψηλά στην ροή νέων αυξάνοντας την ανησυχία για τις πιθανότητες ενός «ατυχήματος» και τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν. Σίγουρα η στάση αυτή δεν ξαφνιάζει ωστόσο η επιμονή με καθημερινές αναφορές σε νέες διεκδικήσεις κάθε άλλο παρά αποφορτίζει το κλίμα επηρεάζοντας και την διάθεση ανάληψης ελληνικού ρίσκου.

Τεχνικά, σύμφωνα με την Trader24, το επίπεδο των 805-808 μονάδων συνιστά τη στήριξη σε όποια ανοδική προσπάθεια, με επόμενο επίπεδο τις 840, ενώ το κακό κλίμα δίνει ζωή στο σενάριο της επαναφοράς στις 785 μονάδες, που οριοθετούν εξάλλου και τη μεσοπρόθεσμη ανοδικότητα των τελευταίων 2μιση ετών. Η ενδεχόμενη απώλεια του επιπέδου αυτού δεν μπορεί παρά να απειλήσει μακροπρόθεσμες αγοραστικές θέσεις, οι οποίες έχοντας κάνει υπομονή τόσον καιρό πιθανότατα θα αποτραβηχτούν, δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, την αγορά στήριξε το +2,33% της Coca Cola, αλλά και τα κέρδη σε Σαράντη, Τιτάν, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Motor Oil, ΕΛΧΑ και Πειραιώς.

Από την άλλη, η Εθνική δέχτηκε πιέσεις κλείνοντας με απώλειες 2,29%, ενώ σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν Quest, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, ΔΕΗ, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Aegean, Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών