Αντιδράσεις προκάλεσε νέα κινητοποίηση μελών του κινήματος Just Stop Oil, που ζητά την άμεση απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, στο Λονδίνο, καθώς από το μπλόκο που έστησαν με τα σώματά τους οι διαδηλωτές φέρεται να παρεμποδίστηκε ένα πυροσβεστικό όχημα και ένα ασθενοφόρο.

Βίντεο που αναρτήθηκε στο twitter δείχνει ένα ακίνητο πυροσβεστικό όχημα στη μέση μιας διασταύρωσης κοντά στο σταθμό του μετρό Knightsbridge, με τους διαδηλωτές να μπλοκάρουν το δρόμο τόσο πίσω όσο και μπροστά από αυτό, ενώ ασθενοφόρο καταγράφεται να πραγματοποιεί ελιγμούς για να αποφύγει τους διαδηλωτές.

Το Just Stop Oil ωστόσο νέβασε αργότερα στο Twitter ένα βίντεο που δείχνει διαδηλωτές να απομακρύνονται από το πυροσβεστικό όχημα με τη λεζάντα: «Οι υποστηρικτές του Just Stop Oil διακόπτουν το οδόφραγμα για να αφήσουν το πυροσβεστικό όχημα να περάσει».

Η αντίδραση της κυβέρνησης

«Αυτού του είδους οι διαμαρτυρίες που διαταράσσουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων ή μπορούν πράγματι να εμποδίσουν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μας να σώσουν ενδεχομένως ζωές είναι απαράδεκτες», δήλωσε εκπρόσωπος της Λιζ Τρας.

«Γι’ αυτό έχουμε ήδη ενισχύσει τις εξουσίες της αστυνομίας (…) και επίσης περνάμε περαιτέρω εξουσίες από τη Βουλή αυτή τη στιγμή για να διασφαλίσουμε ότι μπορούν να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο στην αποτροπή αυτών των ατόμων από το να διαταράσσουν τις ζωές των ανθρώπων», πρόσθεσε.

Η κινητοποίηση των μελών του Just Stop Oil προκάλεσε και οργισμένες αντιδράσεις από μερίδα κατοίκων της βρετανικής πρωτεύουσας, οι οποίοι επιχείρησαν να απομακρύνουν τους διαδηλωτές δια της βίας.

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος της Τρας δήλωσε ότι ενώ η κυβέρνηση «μπορεί να κατανοήσει την απογοήτευση του κοινού για τη διατάραξη της ζωής του με αυτόν τον τρόπο», είναι «αρμοδιότητα της αστυνομίας να ανταποκρίνεται σε πρώτη φάση σε τέτοιου είδους διαμαρτυρίες».

Τι ζητά η Just Stop Oil

Αυτή ήταν η 11η συνεχόμενη ημέρα κινητοποιήσεων στο Λονδίνο, με τους διαδηλωτές να απαιτούν από την κυβέρνηση να σταματήσει όλες τις νέες άδειες και εγκρίσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Απαντώντας στις κατηγορίες, εκπρόσωπος της Just Stop Oil δήλωσε:

«Αναφέρθηκε σήμερα το πρωί ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είχαν μπλοκαριστεί στο Knightsbridge. Στην πραγματικότητα ένας από τους υποστηρικτές μας κατεύθυνε ένα ασθενοφόρο μακριά από το μπλόκο και οι υποστηρικτές μας εγκατέλειψαν το δρόμο για να επιτρέψουν στο πυροσβεστικό όχημα να περάσει.

»Το κοινό έχει δίκιο να είναι αναστατωμένο, απογοητευμένο, εκνευρισμένο και θυμωμένο – οι ζωές τους έχουν διαταραχθεί.

»Η κυβέρνηση μπορεί να το σταματήσει αυτό σήμερα, κάνοντας μια ουσιαστική δήλωση για τον τερματισμό της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green