Μπορεί να προσπάθησαν, αλλά ούτε και σήμερα κατάφεραν να κλείσουν σε θετικά εδάφη οι ευρωαγορές, καθώς το κλίμα επιδεινώθηκε εκ νέου μετά και τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ και έδειξαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,1%, με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων να χάνει 2%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,86% στις 6.826 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,39% στις 12.172 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,25% στις 5.818 μονάδες.

Αν και οι ευρωαγορές προσπάθησαν να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα, τελικά τα στοιχεία από τις τιμές χονδρικής των ΗΠΑ επιδείνωσαν εκ νέου το κλίμα. Οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Σεπτέμβριο, παρά τις προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να ελέγξει τον πληθωρισμό. Ωστόσο, τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι η Fed έχει ακόμη δουλειά να κάνει, συντηρώντας έτσι τον επιθετικό ρυθμό σύσφιξης της πολιτικής.

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της δανικής εταιρείας βιοεπιστημών Chr. Hansen σημείωσαν άλμα άνω του 13%, μετά τα ισχυρά τριμηνιαία κέρδη που ανακοίνωσε και τις πολλά υποσχόμενες προοπτικές. Στον αντίποδα, άνω του 9% ήταν οι απώλειες της Philips, αφού η ολλανδική εταιρεία τεχνολογίας υγείας εξέδωσε προειδοποίηση για τα κέρδη τρίτου τριμήνου και επισήμανε μια επιβάρυνση 1,3 εκατ. ευρώ για τον προβληματικό βραχίονα αναπνευστικής φροντίδας.

Η έκθεση του ΔΝΤ

Οι αγορές αξιολόγησαν σήμερα και την τελευταία έκθεση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο μείωσε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη το επόμενο έτος στο 2,7%. Η πρόβλεψη είναι κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από την πρόβλεψή του τον Ιούλιο και υποδηλώνει ότι το 2023 θα μοιάζει υπάρξει ύφεση σε πολλές οικονομίες στον κόσμο.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, κάτω από τις προσδοκίες για στασιμότητα. Η πτώση της δραστηριότητας οφείλεται εν μέρει στην αδυναμία της μεταποίησης και στις εργασίες συντήρησης στις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας, ενώ τόσο η παραγωγή όσο και η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκαν. Η αύξηση του ΑΕΠ τον Ιούλιο αναθεωρήθηκε προς τα κάτω στο 0,1% από την προηγούμενη εκτίμηση για ανάπτυξη 0,2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές