Κόντρα πολλών Volt σημειώθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, με θέμα την ΔΕΗ.

Την αρχή έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας του, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι όλα αυτά συμβαίνουν γιατί έγνοια του «δεν είναι η σταθερότητα η κοινωνική και η οικονομική αλλά η σταθερότητα της υψηλής κερδοφορίας των funds και των καρτέλ στην ενέργεια», προσθέτοντας ότι «έχρισε τη ΔΕΗ, από εγγυητή της κοινής ωφέλειας και της ενεργειακής ασφάλειας, σε πρωταγωνιστή και οδηγό της κούρσας της αισχροκέρδειας στην ηλεκτρική ενέργεια». Σχολίασε πως όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες διεκδίκησαν και πέτυχαν να αποσυνδεθεί το κόστος παραγωγής ρεύματος από κόστος φυσικού αέριου και προχώρησε σε κρατικοποιήσεις, εκείνος δεν το έκανε, προσθέτοντας: «Αντί να παρακολουθείτε τι κάνουν οι άλλοι στη Ευρώπη, εσείς θέλατε μόνο να παρακολουθείτε τι λένε στο τηλέφωνο οι πολιτικοί σας αντίπαλοι. Νομίζατε ότι τα κουκουλώσατε όλα, δεν είναι η χώρα της ομερτά η Ελλάδα, έχουμε δημοκρατία».

Διαβάστε επίσης: Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ: Η ΔΕΗ εκβιάζει καταναλωτές μέσω εισπρακτικών εταιρειών

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «η πολιτική αλλαγή και μια προοδευτική κυβέρνηση είναι πλέον ζήτημα υπαρξιακό για τη κοινωνική πλειοψηφία». Μίλησε για μια κυβέρνηση με έγνοια την κοινωνία «για να σταματήσει η αισχροκέρδεια, να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι, ο ΦΠΑ στα είδη βασικής ανάγκης και ο ΕΦΚ στα καύσιμα, να επανέλθει η ΔΕΗ στον ιδρυτικό της σκοπό τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, να ξηλωθούν τα καρτέλ και να τιμωρηθούν οι εναρμονισμένες πρακτικές, να πάψουν τα golden boys να παρασιτούν και να ζουν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, να επιστρέψει στον τόπο η δικαιοσύνη παντού».

Η αξία της είναι πλέον πολλαπλάσια

«Όλα τα ελληνικά νοικοκυριά επιδοτούνται σήμερα μέσω του μηχανισμού ανάκτηση υπερεσόδων» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε «Να μιλήσουμε και για έναν ακόμα ωραίο μύθο τον οποίο επιμένει να διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως τη μαγική λύση.

Αναφέρομαι στο μύθο της επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ. Κάνατε και συχνές αναλογίες με περιπτώσεις αναγκαστικής διάσωσης.

Η ΔΕΗ δόξα το Θεό δεν χρήζει μπέιλαουτ το οποίο κάναμε εμείς όταν την παραλάβαμε από τη δική σας κυβέρνηση. Συσσωρευμένες ζημιές 1,7 δις ευρώ το 2019. Η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ ήταν 400 εκ. Αλλάξαμε τον τρόπο με τον οποίο διοικείται, εξυγιάνθηκε και η αξία της είναι πολλαπλάσια. Αν έμενε στα πάλια, δεν θα λεγόταν ΔΕΗ αλλά ΔΕΝ, γιατί δεν θα μπορούσε να υπάρχει με τις δικές σας πολιτικές. Και φυσικά το κράτος εξακολουθεί να ελέγχει τη ΔΕΗ. Η κρατικοποίηση της ΔΕΗ, αν υπήρχε τρόπος να την κάνετε, θα στοίχιζε, το 34% αξίζει σήμερα 680 εκ, δηλαδή 4 φορές από ότι άξιζε το δικό σας 51% το 2019. Τι ακριβώς μας ζητάτε; Να ζημιωθεί το δημόσιο; Να γυρίσει ο φίλος σας κ. Φωτόπουλος;».

Διαβάστε επίσης: ΔΕΗ: Νέες διευκολύνσεις πληρωμών για ληξιπρόθεσμες οφειλές

Τα παχυλά μπόνους των golden boys

Όταν έλαβε ξανά τον λόγο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχολίασε ότι «όλη η ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήταν ‘δεν φταίω εγώ’ και ότι σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο και την Ευρώπη τα πράγματα είναι χειρότερα και ότι αυτός που ευθύνεται τούτη τη φορά είναι ο Πούτιν». «Αντιπαρέρχομαι την προσπάθεια να δημιουργήσετε ψευδείς εντυπώσεις σε σχέση με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα κρίσιμα γεωπολιτικά ζητήματα», είπε ο κ. Τσίπρας και εν συνεχεία απάντησε στο «επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι ο Πούτιν φταίει για την ακρίβεια στην Ελλάδα». «Η χώρα μας ήταν πρώτη στην ακρίβεια χρονδρεμπορικής ρεύματος τον Αύγουστο του ‘21, τον Νοέμβριο, τον Γενάρη, τον Φλεβάρη του ‘21. Υπήρχε ο Πούτιν κι ο πόλεμος στην Ουκρανία τότε κ. Μητσοτάκη; Πόσα ψέματα θα πείτε στον λαό για να δικαιολογήσετε τις επιλογές και τις ευθύνες σας;», είπε. Ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη αν υπήρχε ο Πούτιν όταν η κυβέρνηση προχωρούσε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, «όταν αποφασίζατε τη βίαιη απολιγνιτοποίηση υπήρχε ο Πούτιν; Όταν στις 5 Αυγούστου ‘21 θεσμοθετήσατε τη ρήτρα αναπροσαρμογής μετακυλίοντας όλο το κόστους καταναλωτές, ήταν ο Πούτιν τότε; Τα υπερκέρδη του φυσικού αερίου το ‘21 δεκαπλάσια απ’ ό,τι το ‘20. Ο Πούτιν τότε;». «Είναι πάρα πολύ φτηνή η δικαιολογία σας», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στα όσα είπε ο πρωθυπουργός για την «χρεωκοπημένη ΔΕΗ» που παρέλαβε η κυβέρνησή του, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως το «ψέμα έχει κοντά ποδάρια» και επανέλαβε πως πρόκειται για συνηθισμένη τακτική «σπίλωσης και συκοφάντησης» δημόσιας επιχείρησης προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί. «Πως μπορεί μια εταιρία που σε δύσκολες συνθήκες τότε, μείωσε τα χρέος της κατά ένα δισ., αύξησε τις επενδύσεις, κράτησε σταθερές τιμές στα τιμολόγια με σημαντικές εκπτώσεις, συμβάλλοντας στην υποχώρηση της ενεργειακής φτώχειας και επένδυσε σε ανανεώσιμες πηγές, να θεωρείται χρεωκοπημένη;», είπε χαρακτηριστικά, ενώ παρέθεσε άλλα στοιχεία που αφορούν στη χρηματιστηριακή τιμή των μετοχών επί ΣΥΡΙΖΑ, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα περί «κατάρρευσής» της.

Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση ότι παρ’ όλο που η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ πάει «άσχημα», οι «επενδυτές ενισχύουν τη μετοχική τους θέση» και διενεργούνται διαρκή προγράμματα επαναγοράς ίδιων μετόχων, κρατώντας με «τεχνητούς τρόπους ψηλά την τιμή», κάτι που, όπως είπε, συνιστά «χειραγώγηση του χρηματιστηρίου» και έχει «ποινικές ευθύνες». Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατήγγειλε τα «παχυλά μπόνους» των «γαλάζιων Γκόλντεν Μπόις» στη ΔΕΗ, σχολιάζοντας ότι οι «φορολογούμενοι», «ένας ολόκληρος λαός» χρηματοδοτούν το «φαραωνικό παλάτι» του κ. Στάση στην Τζια, με τους βουλευτές της συγκυβέρνησης να τον κατηγορούν για «λαϊκισμό»

Στα όρια της χρεοκοπίας

Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός  ξεκίνησε με το θέμα της ΔΕΗ επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση παρέλαβε μία επιχείρηση η οποία ήταν στα όρια της χρεοκοπίας. Η τιμή του ρεύματος είναι η τιμή των λογαριασμών που δείξαμε με τις επιδοτήσεις από τα υπερκέρδη των εταιρειών τα οποία πήραμε πίσω» ενώ έδειξε και ένα σχεδιάγραμμα με την εικόνα της μετοχής της ΔΕΗ και «η αξία σήμερα του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο παραμένει μέτοχος της ΔΕΗ, θα σας το ξαναπώ, είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την αξία του 51% που μας παραδώσατε».

Τόνισε πως δεν μπορεί να αμφιβάλει κανείς ότι η ΔΕΗ ήταν στο όρια της χρεοκοπίας και σώθηκε μέσα από μία σειρά από κρατικές παρεμβάσεις για να αποτελέσει έναν σημαντικό πυλώνα του νέου αναπτυξιακού οράματος που έχουμε για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια