
Μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης σε σχέση με πέρυσι με το ανώτερο ποσό να φτάνει τα 800 ευρώ θα δουν στο τραπεζικό λογαριασμό τους στα τέλη Δεκεμβρίου τα νοικοκυριά που έλαβαν και πέρυσι επίδομα ενώ διπλάσιο ποσό και έως 1.600 ευρώ θα εισπράξουν οι περσινοί δικαιούχοι που φέτος θα γυρίσουν την πλάτη στο φυσικό αέριο και θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά πετρέλαιο για να ζεστάνουν την κατοικία τους καθώς και οι νέοι δικαιούχοι που θα υποβάλουν για πρώτη φορά αίτηση και θα προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης.
Οι δικαιούχοι του φετινού επιδόματος θέρμανσης διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα εάν είναι παλαιοί, παλαιοί που θα εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο ή νέοι. Τα εισοδηματικά κριτήρια διευρύνονται για τους παλαιούς δικαιούχους ενώ για τους νέους εφαρμόζεται τα ίδια εισοδηματικά όρια που ίσχυσαν πέρυσι. Τα περιουσιακά κριτήρια διευρύνονται όσον αφορά τους άγαμους, ώστε μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών να μην αποκλειστούν δικαιούχοι εξαιτίας αυτής της παραμέτρου.
Η υπουργική απόφαση που θα ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες ενώ η πλατφόρμα myΘέρμανση μέσω της οποίας θα υποβληθούν οι αιτήσεις από τους δικαιούχους αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, τα νοικοκυριά θα έχουν προθεσμία 15 ημερών για να υποβάλουν αίτηση ενώ οι περισσότεροι θα δουν το ποσό του επιδόματος που δικαιούνται στον τραπεζικό λογαριασμό τους στα τέλη Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης της περιόδου 2022-2023 ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ το οποίο θα μοιραστούν περίπου 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά.
Η επιδότηση
Η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης θα συνεχιστεί από το κράτος μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου με ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του μέτρου και τους πρώτους μήνες του 2023 ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών. Όσον αφορά στο πετρέλαιο κίνησης, πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως οι αποφάσεις θα ληφθούν έως το τέλος του μήνα ώστε σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια και τις τιμές στην αντλία να επανέλθει από την 1η Νοεμβρίου και έως το τέλος Δεκεμβρίου η παρέμβαση για μείωση της λιανικής πώλησης του ντίζελ κίνησης.
Οι αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης
Τα βασικά σημεία της υπουργικής απόφασης θα προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:
1. Δικαιούχοι: Φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης ή μπλε κηροζίνη και πληρούν τα κριτήρια. Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης. Η επιδότηση αφορά την κύρια κατοικία και ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 3.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε έναν από τους Δήμους Σερρών, Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου ή Μεγαλόπολης.
2. Εισοδηματικά κριτήρια. Φέτος καθιερώνονται τρεις «ταχύτητες»:
– Για τους παλαιούς δικαιούχους, όσους δηλαδή έλαβαν επίδομα και πέρυσι, τα εισοδηματικά όρια αυξάνονται σε 16.000 ευρώ (από 14.000 ευρώ) για τον άγαμο, εν διαστάσει ή σε κατάσταση χηρείας και σε 24.000 ευρώ για το ζευγάρι με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
– Για τους παλαιούς δικαιούχους που θα εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο και θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο ή άλλο επιδοτούμενο καύσιμο ισχύουν τα νέα αυξημένα εισοδηματικά όρια. Δηλαδή 16.000 ευρώ για τον άγαμο και 24.000 ευρώ για το ζευγάρι με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
– Για νέους δικαιούχους, που θα υποβάλουν για πρώτη φορά αίτηση και θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα για τον άγαμο, εν διαστάσει ή σε κατάσταση χηρείας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 14.000 ευρώ (πραγματικό ή τεκμαρτό) και για το ζευγάρι τα 20.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
3. Περιουσιακά κριτήρια. Αυξάνεται για τον άγαμο, από 180.000 ευρώ πέρυσι, αυξάνεται σε 200.000 ευρώ για τον εργένη ενώ αμετάβλητο παραμένει το όριο στις 300.000 ευρώ για το ζευγάρι.
4. Το ύψος του επιδόματος. Οι παλαιοί δικαιούχοι που έλαβαν και πέρυσι επίδομα θα λάβουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα που κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ (από 100 έως 750 ευρώ πέρυσι). Οι νέοι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης που θα επιλέξουν το πετρέλαιο και οι παλαιοί δικαιούχοι που θα φύγουν από το φυσικό αέριο για να πάνε στο πετρέλαιο θέρμανσης λαμβάνουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης που κυμαίνεται από 200 ευρώ έως και 1.600 ευρώ. Το επίδομα προσδιορίζεται με τον πολλαπλασιασμό του επιδόματος βάσης των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία ( ανάλογα με τις βαθμοημέρες , ένα σύστημα προσδιορισμού των κλιματικών συνθηκών σε όλη την Ελλάδα) προσαυξανόμενο κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.


Latest News

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας