Τον ερχόμενο Φεβρουάριο εκτιμούν τραπεζικές πηγές ότι θα γίνει η τελική κουβέντα με τον SSM, τον εποπτικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προς λήψη των οριστικών αποφάσεων για τη διανομή ή μη μερίσματος από δύο ελληνικούς συστημικούς ομίλους, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης 10ετίας.

Ο λόγος γίνεται για τις Eurobank και Εθνική Τράπεζα, οι οποίες ολοκλήρωσαν τον μετασχηματισμό τους και πέτυχαν να περιορίσουν τους δείκτες καθυστερήσεων ταχύτερα σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Προσβλέπουν δε σε ενίσχυση της απόδοσης επί των ιδίων κεφαλαίων τους την εφετινή χρήση στη ζώνη του 10%. Από την άλλη, ο σχεδιασμός της Alpha Bank προβλέπει την ανταμοιβή των μετόχων από το 2023 και της Τράπεζας Πειραιώς από το 2024. Κεντρικό στόχο των διοικήσεων της Eurobank και της ΕΤΕ αποτελεί η επιστροφή του 20% της καθαρής κερδοφορίας που θα επιτύχουν το 2022. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη ξεκινήσει τις σχετικές συζητήσεις με τον SSM. Ωστόσο, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που αποτέλεσε την απαρχή για την ανατροπή των μακροοικονομικών δεδομένων και έπληξε καίρια την εμπιστοσύνη διεθνώς, δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για το αν δοθεί τελικά το πράσινο φως από τον επόπτη.

Διαβάστε επίσης: Kαταθέσεις: Άνοιξε το παιχνίδι των προθεσμιακών

Οι προειδοποιήσεις

Ο επικεφαλής του Αντρέ Ενρία προειδοποίησε πρόσφατα όλες τις τράπεζες στη Γηραιά Ηπειρο για το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών που προκαλεί η ενεργειακή κρίση, ο υψηλός πληθωρισμός και η αναπόφευκτη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ για την αντιμετώπισή του.

Επί της ουσίας θεωρεί ότι η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και οι αυξημένες πιθανότητες η Ευρώπη να μπει σε ύφεση, μπορεί να οδηγήσουν σε επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού στον κλάδο.
Για τον λόγο αυτόν συνέστησε τη δημιουργία ζωνών άμυνας διά παν ενδεχόμενο. Η αλήθεια είναι ότι εάν επαληθευθεί το αρνητικό σενάριο, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να εγγράψουν πρόσθετες προβλέψεις για τον πιστωτικό κίνδυνο, που θα επιδράσουν αρνητικά στην κερδοφορία ή ακόμη και στα κεφάλαιά τους.

Σημειώνεται πάντως ότι προσώρας δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για το αν θα επιτραπεί η διανομή μερίσματος. Οπως λένε τραπεζικοί κύκλοι, τα πάντα θα κριθούν στις αρχές του επόμενου έτους, μετά την οριστικοποίηση των οικονομικών καταστάσεων του 2022 και αφού ληφθούν υπ’ όψιν οι τότε μακροοικονομικές προβλέψεις.

Διαβάστε επίσης: Nέος χάρτης στη στεγαστική πίστη

Ο στόχος

Σε Eurobank και Εθνική Τράπεζα πάντως θεωρούν ότι θα ήταν λάθος μία ολική απαγόρευση. Οι διοικήσεις τους πιστεύουν πως εάν δεν επικρατήσουν ακραίες συνθήκες το επόμενο 6μηνο, θα μπορούσε να γίνει χωρίς μεγάλα ρίσκα μία επιστροφή κεφαλαίου ακόμη και συμβολικού χαρακτήρα στους μετόχους, ως επιβράβευση για τη στήριξή τους τα τελευταία χρόνια. «Η διανομή 40 ή 50 εκατ. ευρώ δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. Ταυτόχρονα θα δώσει το σήμα ότι ο κλάδος επανέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα» υπογραμμίζει αναλυτής.
Οπως λέει, κίνδυνοι υπάρχουν, ωστόσο «η τρέχουσα κρίση, σε αντίθεση με τη δημοσιονομική της προηγούμενης δεκαετίας, βρίσκει το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε πολύ πιο ασφαλή νερά: αρκετά ισχυρό κεφαλαιακά, με εξυγιασμένους ισολογισμούς, μετασχηματισμένο κατά τις ανάγκες της εποχής και με ρευστότητα επαρκή για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας».

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει η ίδια πηγή, οι συστημικοί όμιλοι διαθέτουν σήμερα τα απαραίτητα μαξιλαράκια για την αντιμετώπιση μιας αύξησης των επισφαλειών τα επόμενα τρίμηνα, θα επωφεληθούν εν τέλει από τις αποφάσεις της ΕΚΤ, καθώς η άνοδος των επιτοκίων θα ενισχύσει τα έσοδά τους από τόκους, ενώ θα κληθούν να εφαρμόσουν τους επιχειρησιακούς τους σχεδιασμούς σε ένα περιβάλλον κατά τα φαινόμενα πιο ευνοϊκό σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές τους στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Πηγή: Eντυπη έκδοση ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»