Η ρευστότητα είναι ένα βασικό μέτρο για το πόσο καλά λειτουργούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές. Αναφέρεται στο πόσο εύκολα μπορούν να αγοραστούν ή να πουληθούν περιουσιακά στοιχεία — και όταν αυτή στεγνώσει, μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση.
Διαβάστε επίσης – ΔΝΤ: Καταιγίδα πάνω από την παγκόσμια οικονομία – Οι 8 κίνδυνοι
Αναλύοντας το «Διάγραμμα της Εβδομάδας» οι οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Fabio Cortes , Glenn Gottselig , Shoko Ikarashi και Aki Yokoyama, αναφέρουν ότι μετά από περισσότερο από μια δεκαετία άφθονης ρευστότητας και σχετικής ηρεμίας στις αγορές, οι αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας για τον περιορισμό του πληθωρισμού συνοδεύτηκαν από αυξημένη αστάθεια της αγοράς.
Διαβάστε επίσης – Ανάπτυξη εναντίον πληθωρισμού: Το μεγάλο στοίχημα της παγκόσμιας οικονομίας
Επιδείνωση συνθηκών
Οι αναλυτές αναφέρουν ότι όπως δείχνει το Διάγραμμα της Εβδομάδας , τα μέτρα ρευστότητας της αγοράς έχουν επιδεινωθεί σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές και τη νομισματική πολιτική άφησε τους επενδυτές με πολύ λιγότερη όρεξη για ανάληψη κινδύνων.
Επισημαίνουν μάλιστα, ότι αυτό μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως σκιαγράφησε η Έκθεση Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Αυτό υπογραμμίστηκε πρόσφατα από την πίεση στην αγορά κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία απαιτούσε την παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας.
Αυτό το επεισόδιο έδειξε πώς οι ξαφνικές κινήσεις τιμών σε συνδυασμό με αναγκαστική πώληση και απομόχλευση μπορούν να οδηγήσουν σε άτακτες συνθήκες στις αγορές περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ευρύτερη λειτουργία και τη σταθερότητα της αγοράς. Οι διαρροές από τις άτακτες αγορές περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν το κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες, επιδεινώνοντας τις οικονομικές συνθήκες.
Χρηματοπιστωτική σταθερότητα στο νέο περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού
Οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας έχουν αυξηθεί εν μέσω του υψηλότερου πληθωρισμού των τελευταίων δεκαετιών και των συνεχιζόμενων επιπτώσεων από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές ενέργειας.
Εν μέσω κακής ρευστότητας της αγοράς, υπάρχει ο κίνδυνος μια ξαφνική, άτακτη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών να αλληλεπιδράσει με προϋπάρχουσες ευπάθειες.
Στις αναδυόμενες αγορές, τα αυξανόμενα επιτόκια, τα αδύναμα θεμελιώδη μεγέθη και οι μεγάλες εκροές έχουν ωθήσει το κόστος δανεισμού, ιδιαίτερα για τις παραμεθόριες οικονομίες, με αυξημένο κίνδυνο πρόσθετων χρεοκοπιών. Στην Κίνα, η ύφεση των ακινήτων έχει βαθύνει καθώς οι απότομες μειώσεις στις πωλήσεις κατοικιών έχουν επιδεινώσει τις πιέσεις στους προγραμματιστές, με αυξημένους κινδύνους διάχυσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Latest News
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Reuters: Σχέδια για υποτίμηση του γουάν ενόψει του Trump 2.0
Αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters αναφέρει τα σχέδια της Κίνας για να αντιμετωπίσει τους δασμούς Τραμπ
Ελέγχει τις πιέσεις του το ΧΑ - Στα ύψη η μεταβλητότητα
Τα χαρτοφυλάκια θέλουν να αποκομίσουν μέρος των κερδών του πρώτου δεκαημέρου του μήνα
Πιέζουν τις ευρωαγορές οι Inditex και Tui
Εταιρικά αποτελέσματα στο μικροσκόπιο και το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Μικτά πρόσημα στην Ασία, συνεχίζει την ανάκαμψη ο Kospi
Στην Κίνα και στο ετήσιο οικονομικό συνέδριο η εστίαση
Επιφυλακτικότητα στη Wall Street με «μονομαχία» Oracle - Alphabet
Στάση αναμονής για τα στοιχεία του πληθωρισμού που θα ανακοινωθούν αύριο
«Καίνε» ξανά οι τιμές σε βασικά τρόφιμα - Ράλι από τον καφέ έως το βούτυρο [γράφημα]
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές σε βασικά τρόφιμα - Πού οφείλεται η ανοδική πορεία
Την ανιούσα παίρνουν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων
Οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Νοέμβριο
Ενισχύονται οι τιμές του μαύρου χρυσού
Κίνα και hedge funds οι καταλύτες της ανόδου
Σε υψηλό δύο εβδομάδων σκαρφάλωσε ο χρυσός
Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 1,1% στα 2.687,69 δολάρια η ουγγιά