Η ρευστότητα είναι ένα βασικό μέτρο για το πόσο καλά λειτουργούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές. Αναφέρεται στο πόσο εύκολα μπορούν να αγοραστούν ή να πουληθούν περιουσιακά στοιχεία — και όταν αυτή στεγνώσει, μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση.

Διαβάστε επίσης – ΔΝΤ: Καταιγίδα πάνω από την παγκόσμια οικονομία – Οι 8 κίνδυνοι

Αναλύοντας το «Διάγραμμα της Εβδομάδας» οι οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Fabio Cortes , Glenn Gottselig , Shoko Ikarashi και Aki Yokoyama, αναφέρουν ότι μετά από περισσότερο από μια δεκαετία άφθονης ρευστότητας και σχετικής ηρεμίας στις αγορές, οι αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας για τον περιορισμό του πληθωρισμού συνοδεύτηκαν από αυξημένη αστάθεια της αγοράς.

Διαβάστε επίσης – Ανάπτυξη εναντίον πληθωρισμού: Το μεγάλο στοίχημα της παγκόσμιας οικονομίας

Επιδείνωση συνθηκών

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι όπως δείχνει το Διάγραμμα της Εβδομάδας , τα μέτρα ρευστότητας της αγοράς έχουν επιδεινωθεί σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές και τη νομισματική πολιτική άφησε τους επενδυτές με πολύ λιγότερη όρεξη για ανάληψη κινδύνων.

Επισημαίνουν μάλιστα, ότι αυτό μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως σκιαγράφησε η Έκθεση Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Αυτό υπογραμμίστηκε πρόσφατα από την πίεση στην αγορά κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία απαιτούσε την παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας.

Αυτό το επεισόδιο έδειξε πώς οι ξαφνικές κινήσεις τιμών σε συνδυασμό με αναγκαστική πώληση και απομόχλευση μπορούν να οδηγήσουν σε άτακτες συνθήκες στις αγορές περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ευρύτερη λειτουργία και τη σταθερότητα της αγοράς. Οι διαρροές από τις άτακτες αγορές περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν το κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες, επιδεινώνοντας τις οικονομικές συνθήκες.

Χρηματοπιστωτική σταθερότητα στο νέο περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού

Οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας έχουν αυξηθεί εν μέσω του υψηλότερου πληθωρισμού των τελευταίων δεκαετιών και των συνεχιζόμενων επιπτώσεων από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

Εν μέσω κακής ρευστότητας της αγοράς, υπάρχει ο κίνδυνος μια ξαφνική, άτακτη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών να αλληλεπιδράσει με προϋπάρχουσες ευπάθειες.

Στις αναδυόμενες αγορές, τα αυξανόμενα επιτόκια, τα αδύναμα θεμελιώδη μεγέθη και οι μεγάλες εκροές έχουν ωθήσει το κόστος δανεισμού, ιδιαίτερα για τις παραμεθόριες οικονομίες, με αυξημένο κίνδυνο πρόσθετων χρεοκοπιών. Στην Κίνα, η ύφεση των ακινήτων έχει βαθύνει καθώς οι απότομες μειώσεις στις πωλήσεις κατοικιών έχουν επιδεινώσει τις πιέσεις στους προγραμματιστές, με αυξημένους κινδύνους διάχυσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες