Στο 25,5% ανήλθε το ποσοστό διείσδυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας το 2022, σύμφωνα με σχετική έρυνα της ICAP CRIF. όπως προκύπτεια από τα στοιχεία, πρόκειται για άνοδο 6 ποσοστιαίων μονάδων την τελευταία 8ετία (2015-2022).

Το τρέχον έτος, το ποσοστό διείσδυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας εμφανίζεται οριακά μειωμένο κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες, συγκριτικά με την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα του 2021, έπειτα από επτά συναπτά έτη θετικών μεταβολών (2021:25,8%, 2020:25,1%, 2019:24,9%, 2018:24,2%, 2017:23,6%, 2016:21,1%, 2015:19,6%).

Δείτε ολόκληρη την έρευνα

Διεύρυνση

Σύμφωνα με τα προαναφερόμενα στοιχεία και παρά την οριακή μείωση του τρέχοντος έτους, διαπιστώνεται διαχρονική διεύρυνση της διείσδυσης των γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις του
ελληνικού εταιρικού τομέα με το ποσοστό συμμετοχής τους να εμφανίζεται ενισχυμένο κατά 6 περίπου ποσοστιαίες μονάδες την περίοδο 2015-2022.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των εταιρειών που διοικούνται από γυναίκες εντοπίζεται στις πολύ μικρού και μικρού μεγέθους επιχειρήσεις, σύμφωνα με την επίσημη κατηγοριοποίηση που ακολουθείται στην Ε.Ε. Πιο συγκεκριμένα, από το σύνολο των εταιρειών που διοικούνται από γυναίκες, το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής εντοπίζεται στις επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών μικρότερο από €2 εκατ. (27,0%) και με αριθμό απασχολού-μενου προσωπικού μικρότερο των 10 ατόμων (26,3%).

Διαβάστε επίσης: Γυναίκες ανώτατα στελέχη: 6 στις 10 «βλέπουν» διαφορετική μισθολογική μεταχείριση σε σχέση με τους άντρες

Σύμφωνα με την εταιρεία, η γυναικεία επιχειρηματικότητα συμβάλλει καθοριστικά στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και σε βάθος χρόνου έχει επιτύχει αξιόλογη πρόοδο.

Σε αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο, κυβερνήσεις, κρατικοί φορείς και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ίδιες οι επιχειρήσεις, στηρίζουν έμπρακτα τη γυναικεία επιχειρηματικότητα υλοποιώντας προγράμματα ένταξης, ανάπτυξης και επιδότησης. Όμως, παρά τις όποιες προσπάθειες γίνονται για την ενίσχυση κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που διοικούνται από γυναίκες στην Ευρώπη, οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν ακόμα σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

Τα αρνητικά αποτελέσματα της πανδημίας

«Το ποσοστό διείσδυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας το 2022 ανήλθε σε 25,5% στη χώρα μας, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6 ποστοστιαίες μονάδες την τελευταία 8ετία (2015-2022). Η εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας το Μάρτιο του 2020 και τα μέτρα που ελήφθησαν από την Πολιτεία με στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου οδήγησαν στην εμφάνιση αρνητικών αποτελεσμάτων στο σύνολο του εταιρικού τομέα», δήλωσε η Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ICAP CRIF

Ακόμη, προσθέτει ότι «Εντούτοις, οι εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες εμφάνισαν μεν αρνητικές μεταβολές στις πωλήσεις και στους λογαριασμούς των κερδών τους, αυτές όμως κυμάνθηκαν σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το σύνολο των εταιρειών. Συγκεκριμένα, τα κέρδη προ φόρων των εταιρειών με γυναίκες επικεφαλής παρουσίασαν μείωση κατά 15%, ενώ το σύνολο των εταιρειών εμφάνισε μείωση κατά 28% το 2020/2019. Σημαντική ήταν και η απόκλιση που παρατηρήθηκε και στα κέρδη ebitda, όπου οι εταιρείες των γυναικών παρουσίασαν μείωση κατά 10%, ενώ η μείωση του συνόλου των επιχειρήσεων ήταν της τάξεως του 18%. Οι εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις και στους χρηματοοικονομικούς δείκτες κερδοφορίας και αποδοτικότητας, τόσο το 2020 όσο και το 2021, γεγονός το οποίο μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες διακρίνονται για την αποτελεσματικότητα τους και την καλύτερη διαχείριση του κόστους των εταιρειών που διοικούν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive