H COP27 σηματοδοτεί ένα μικρό βήμα προς την κλιματική δικαιοσύνη, αλλά χρειάζονται πολλά περισσότερα για τον πλανήτη, αναφέρει σε δήλωσή της η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για το Κλίμα, που διεξήχθη στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

«Αντιμετωπίσαμε ορισμένα από τα συμπτώματα αλλά δεν θεραπεύσαμε τον ασθενή από τον πυρετό του» τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης – «Εύθραυστη» συμφωνία στην COP27 – Γιατί «έφυγαν» από την ατζέντα τα ορυκτά καύσιμα

«Χαίρομαι που η COP27 άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση των ζημιών και των απωλειών και έθεσε τα θεμέλια για μια νέα μέθοδο αλληλεγγύης μεταξύ εκείνων που έχουν ανάγκη και εκείνων που είναι σε θέση να βοηθήσουν. Ανοικοδομούμε την εμπιστοσύνη. Αυτό είναι κρίσιμο για να προχωρήσουμε μπροστά, διότι δεν μπορεί να υπάρξει μόνιμη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής χωρίς κλιματική δικαιοσύνη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ήδη ο κορυφαίος συνεισφέρων παγκοσμίως στη διεθνή χρηματοδότηση για το κλίμα και είμαι ικανοποιημένη που επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε τους πιο ευάλωτους στον πλανήτη μας μέσω μιας πρώτης συμβολής σε απώλειες και ζημιές», αναφέρει η ανακοίνωση.

ΦΑΚΕΛΟΣ COP27: Mπορεί να σωθεί ο πλανήτης;

Σύμφωνα με την κ. φον ντερ Λάιεν, η COP27 κράτησε ζωντανό τον στόχο του 1,5 βαθμού: «Δυστυχώς, ωστόσο, δεν έχει εκπληρώσει τη δέσμευση των σημαντικότερων παραγωγών ρύπων του κόσμου για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, ούτε τις νέες δεσμεύσεις για τον μετριασμό του κλίματος. Ωστόσο, η ΕΕ θα παραμείνει στην πορεία, ιδίως μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του REPowerEU, επειδή είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε τις φιλοδοξίες της Συμφωνίας του Παρισιού εφικτές».

Διαβάστε επίσης – «Sharmageddon»: Η μεταμφιεσμένη ευλογία της COP27

«Εκφράζω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου στη διαπραγματευτική ομάδα της ΕΕ στο Σαρμ Ελ Σέιχ για την αποφασιστικότητα και τη σκληρή δουλειά τους καθ’ όλη τη διάρκεια της διάσκεψης» κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green