Με το μνημόνιο κατανόησης στους τομείς της αεροναυτικής και ναυτικής έρευνας και διάσωσης, η Ελλάδα και η Αίγυπτος στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Οι πράξεις μας βασίζονται στους διεθνείς κανόνες. Ποτέ και με κανέναν τρόπο δεν προσπαθούμε να καταπατήσουμε την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών, σε αντίθεση με άλλους στην περιοχή, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, στο Κάιρο.
Εξαίροντας τη σημασία της συμφωνίας στους τομείς αεροναυτικής και ναυτικής έρευνας και διάσωσης, που υπογράφηκε νωρίτερα στο υπουργείο Άμυνας της Αιγύπτου από τους υπουργούς Άμυνας των δύο χωρών, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι βασίζεται στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και είναι σε πλήρη συμφωνία με τις διατάξεις του Διεθνή Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO). Μάλιστα, προσδιόρισε ότι στόχος της Ελλάδας και της Αιγύπτου με αυτή τη συμφωνία, είναι να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο συνεργασίας που θα συμβάλει στη διάσωση πολύτιμων ανθρώπινων ζωών.
🇬🇷 🇪🇬 | FM @NikosDendias‘ statements following his meeting in #Cairo with #Egypt counterpart Sameh Shoukry
Read ⤵️https://t.co/lAtKlqzZqV pic.twitter.com/bMcXB9G8ln
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) November 22, 2022
Διαβάστε επίσης: Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου – Τι προβλέπει
Ο διμερής δεσμός Ελλάδας -Αιγύπτου
Εξίσου, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε, πως η η Ελλάδα και η Αίγυπτος συμβάλλουν, μέσω των υποδειγματικών διμερών δεσμών τους, στην προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Μεσόγειο και λειτουργούν ως συνδετική γέφυρα μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών της Ευρώπης και της Αφρικής. Επισήμανε ακόμα, πως η συμφωνία αυτή αφορά πρωτίστως τη διάσωση ανθρώπινων ζωών και την από κοινού συνεργασία, για το πώς θα επιτευχθεί αυτό – και πως καταδεικνύει ότι, μέσα στο πνεύμα της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης, μπορούν να υπογραφούν πολλές συμφωνίες και να δημιουργηθούν πολλές ευκαιρίες. «Είναι σαφές ότι οι χώρες που συνεργάζονται από κοινού και έχουν την ίδια ανάγνωση της κατάστασης, μπορούν να δημιουργήσουν καλύτερη κατανόηση του τι πρέπει να γίνει για την προστασία της ζωής των πολιτών, αλλά και της ζωής των άλλων ανθρώπων, που είτε πετούν πάνω από τη Μεσόγειο, είτε πλέουν στη Μεσόγειο» εξήγησε.
Κατά τη συνάντησή τους, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τις περιφερειακές εξελίξεις, όπως και την πολύ εύθραυστη κατάσταση στη Λιβύη, με τον Ν. Δένδια να ενημερώνει τον Σ. Σούκρι για την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λιβύη. «Και συμφωνήσαμε και οι δύο, ότι προσβλέπουμε να συνεργαστούμε με μια εκλεγμένη και αντιπροσωπευτική κυβέρνηση της Λιβύης» τόνισε ο Ν. Δένδιας.
Οι τουρκικές προκλήσεις
Επιπροσθέτως, ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τη συνέχιση των τουρκικών προκλητικών δηλώσεων και ενεργειών. «Δυστυχώς, δεν υπήρξαν θετικές εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο από την τελευταία μας συνάντηση» διαπίστωσε ο Ν. Δένδιας.
Στην αρχή των δηλώσεων του, ο υπουργός Εξωτερικών, αφού ανέφερε πως έχει περάσει μόλις ένας μήνας από την τελευταία του επίσκεψη στο Κάιρο, σημείωσε ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι η συχνότητα των συναντήσεών τους, αλλά η στρατηγική συνεργασία που έχουν καταφέρει να οικοδομήσουν μεταξύ των δύο χωρών, «η οποία αναδεικνύεται, τόσο κατά τις συζητήσεις τους, αλλά κυρίως μέσω της υπογραφής δύο πολύ σημαντικών συμφωνιών».
Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στη «σημαντική συμφωνία» των δύο χωρών, όπως τη χαρακτήρισε, για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον γεωργικό τομέα, η οποία υπογράφτηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ιχάμπ Νασρ, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. «Η συμφωνία αυτή είναι καίριας σημασίας για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, σε έναν πολύ σημαντικό τομέα, τον αγροτικό» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πως προωθεί τη νόμιμη μετανάστευση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ν. Δένδιας εξέφρασε της βαθιά εκτίμηση της χώρας μας για τις συνεχείς προσπάθειες της Αιγύπτου για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης. Η συμβολή της Αιγύπτου θα πρέπει να αναγνωριστεί, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, προέταξε.
Ενίσχυση της συνεργασίας
Απευθυνόμενος στον Αιγύπτιο ομόλογό του, υπογράμμισε πως δύο σημερινές συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου «έρχονται να προστεθούν σε μια άλλη σημαντική συμφωνία που υπογράψαμε μαζί πριν από δύο χρόνια, στο ίδιο κτίριο, για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μας». Η συμφωνία αυτή, συνέχισε, αποτελεί πρότυπο για το πώς πρέπει να συνεργάζονται οι χώρες που επιθυμούν να συνυπάρχουν σε ένα αμοιβαία επωφελές περιβάλλον, σεβόμενες τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, που κατοχυρώνονται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Επιπλέον, ανέδειξε τη σημασία του διασυνδετηρίου αγωγού Ευρώπης – Αφρικής, ο οποίος θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από την Αφρική στην Ευρώπη. «Προσβλέπουμε στην ενίσχυση αυτής της συνεργασίας και σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» διαμήνυσε ο Ν. Δένδιας.
Τέλος, δεν παρέλειψε να συγχαρεί την Αίγυπτο για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για το Κλίμα COP27, της οποίας προήδρευσε επί 20 ημέρες. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο Ταμείο «Απώλειες και Ζημιές» για τις ευάλωτες χώρες. Αποτελεί σημαντική πρόοδο, και είναι κάτι που η Αίγυπτος και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου θα αφήσουν ως κληρονομιά για τις επόμενες γενιές, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Η ώρα του προϋπολογισμού - Στο βήμα της Βουλής ο Δημήτριος Νατσιός [Live]
Ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί από τους βουλευτές με ονομαστική ψηφοφορία
Nέος πρωθυπουργός, ίδια παλιά προβλήματα - Τι θα κάνει ο Μακρόν
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, την επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν - Οι αναλυτές αναμένουν μικρή πρόοδο
Μακρύς ο δρόμος - Τι ακολουθεί μετά την καθαίρεση του Γιουν στη Νότια Κορέα
Η καθαίρεση του προέδρου Γιουν απαιτεί ομόφωνη έγκριση από το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Νότια Κορέα - Τα φαβορί
Από το Truth Social στον Λευκό Οίκο - Ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε (και) τον Νούνες
Και CEO στην πλατφόρμα του Τραμπ και υπεύθυνος του Λευκού Οίκου για τις υπηρεσίες πληροφοριών - Νέος διορισμός στις ΗΠΑ
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,