Οι επενδυτές ελπίζουν ότι οι αποφάσεις της ηλεκτρονικής χρηματοοικονομικής (fintech) Ant και του ηλεκτρονικού λιανοπωλητή JD.com να ενισχύσουν τι αμοιβές των χαμηλότερα αμειβόμενων εργαζομένων σε βάρος των στελεχών δεν θα επαναληφθούν. Σε τελική ανάλυση, η απόφαση της Ant μπορεί να υποδηλώνει ότι το Πεκίνο φτάνει στο τέλος της διετούς καταστολής της «άτακτης επέκτασης του κεφαλαίου», ενώ η απόφαση της JD.com ακολούθησε ισχυρά τριμηνιαία κέρδη. Αλλά τα δημοσιονομικά δεινά του Πεκίνου και η ώθηση της πολιτικής «κοινής ευημερίας» καθιστούν τέτοιες εταιρείες βολικά “ΑΤΜ” για την κυβέρνηση.

Ο τεχνολογικός τομέας της Κίνας έχει σφυροκοπηθεί ανελέητα από τότε που οι ρυθμιστικές αρχές ακύρωσαν το ντεμπούτο της αξίας 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων Ant στο χρηματιστήριο την τελευταία στιγμή το 2020. Ο δείκτης Hang Seng Tech, ο οποίος περιλαμβάνει τον κολοσσό των κοινωνικών μέσων Tencent και την JD, έχει υποχωρήσει κατά 38% φέτος. Βέβαια, ο Covid-19 έπαιξε ρόλο αλλά είναι μάλλον ευχολόγιο να ελπίζουμε ότι το πρόστιμο 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που ετοιμάζει η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας για την Ant του Τζακ Μα (σύμφωνα με αποκλειστικότητα του Reuters την Τρίτη) θα προσφέρει κάποια ανακούφιση για τον κλάδο.

Μπορεί κάλλιστα να είναι ευσεβής πόθος. Την Τρίτη η πανίσχυρη ρυθμιστική αρχή αγοράς της Κίνας πρότεινε τροποποιήσεις σε νόμο για τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Θέλει να επισημοποιήσει διατάξεις για πρόστιμα που κυμαίνονται έως και το 5% των ετήσιων εσόδων μιας επιχείρησης για να τιμωρηθούν κακές πρακτικές που χειραγωγούν αλγόριθμους, δεδομένα και παρόμοια θέματα.

Η συγκεκριμένη αρχή είναι μόνο ένας από τους πολλούς ενδιαφερομένους οργανισμούς εντός της κινεζικής γραφειοκρατίας και όλοι είναι πιθανό να συνεχίσουν να κάνουν επίδειξη της ισχύος τους και να θέτουν τις δικές τους ατζέντες. Τα πρόστιμα που επιβάλλουν παρέχουν επίσης έσοδα για τα εξαντλημένα κρατικά ταμεία.

Οι διαδικτυακές εταιρείες είναι επίσης θορυβημένες από την προσπάθεια αναδιανομής πλούτου του προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Ο πρόεδρος της JD Ρίτσαρντ Λιου δεν το ρισκάρει. Μετά τα εντυπωσιακά προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της εταιρείας 10 δισεκατομμυρίων γιουάν το περασμένο τρίμηνο, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η JD θα περικόψει τους μισθούς περίπου 2.000 στελεχών έως και κατά ένα πέμπτο για να βοηθήσει τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.

Επιπλέον, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου σκοπεύει να διαθέσει τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια γιουάν για να προσφέρει σε υπαλλήλους άτοκα δάνεια για να αγοράσουν σπίτι. Ο ίδιος ο Λιου δώρισε 100 εκατομμύρια γιουάν από τα δικά του χρήματα σε ένα ταμείο για να βοηθήσει τα παιδιά εργαζομένων σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε στους γονείς τους.

Η χειρονομία είναι αξιέπαινο, αν και οι λεπτομέρειες είναι ελάχιστες – και έρχεται σε αντίθεση με τις αυξήσεις των αμοιβών όλων των εργαζομένων που έκανε η JD πέρυσι. Σκοπός, ωστόσο, είναι πιθανώς να κερδίσει την εύνοια του Πεκίνου. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα δημοσιονομικά έσοδα της κινεζικής κυβέρνησης βρίσκονται υπό πίεση – μειώθηκαν 4,5% τους 10 μήνες έως τον Οκτώβριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα – και είναι πιθανό ότι οι εταιρείες που έχουν βαθιές τσέπες να πρέπει να συνεχίσουν να «μοιράζουν» χρήματα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners