Τα αναγκαία μέτρα για να αυξήσουν την παρουσία γυναικών στα ανώτατα κλιμάκιά τους θα πρέπει να λάβουν οι μεγάλες –εισηγμένες στα χρηματιστήρια- εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την απόφαση αυτή έλαβε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά από συνεδρίασή της και έχει στόχο να καθιερωθούν διαφανείς διαδικασίες πρόσληψης στις εταιρείες, ώστε τουλάχιστον το 40% των θέσεων μη εκτελεστικών διοικητικών στελεχών ή το 33% του συνόλου των θέσεων διοικητικών στελεχών να καλύπτονται από το υποεκπροσωπούμενο φύλο έως τα τέλη Ιουνίου του 2026.

Διαβάστε επίσης: Ποιες είναι οι γυναίκες πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών στην Ευρώπη

«Η ιστορικής σημασίας έγκριση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της ευρωπαϊκής Οδηγίας Women on Boards αποκαθιστά μία αδικία δεκαετιών σε βάρος των γυναικών και της ισότητας και θα συμβάλει ουσιαστικά στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο της Ευρώπης», τόνισε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Έλενα Κουντουρά, στην ομιλία της στην Ολομέλεια.

«Είναι ανάγκη να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη σπατάλη ευκαιριών και ταλέντου σε βάρος των γυναικών», πρόσθεσε η κ. Κουντουρά και συμπλήρωσε: «Η νέα Οδηγία προσδοκούμε να ανατρέψει τις δομικές αυτές ανισότητες, φέρνοντας περισσότερες γυναίκες στα κέντρα λήψης των αποφάσεων προς όφελος όχι μόνο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων αλλά συνολικά της κοινωνίας και οικονομίας».

Πληροφορίες από τις εταιρείες

Μία φορά τον χρόνο οι εισηγμένες εταιρείες θα πρέπει να παρέχουν στις αρμόδιες αρχές πληροφορίες σχετικά με την εκπροσώπηση των φύλων στα διοικητικά τους συμβούλια. Εάν δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, θα πρέπει να ενημερώνουν για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουν να τους επιτύχουν. Οι πληροφορίες αυτές θα δημοσιεύονται στον ιστότοπο κάθε εταιρείας με τρόπο εύκολα προσβάσιμο.

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας.

Σημειώνεται ότι το 2021, το 30,6% των μελών των διοικητικών συμβουλίων στις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες της ΕΕ ήταν γυναίκες. Το ποσοστό αυτό διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα, καθώς κυμαίνεται από 45,3% στη Γαλλία έως 8,5% στην Κύπρο.

Παρά την αύξηση που σημειώνεται στην εκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια, το 2022 λιγότερο από το 10% των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών στις χώρες της ΕΕ έχουν γυναίκα πρόεδρο ή διευθύνουσα σύμβουλο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive