
Περισσότεροι από ένας στους πέντε ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν βιώσει κάποια μορφή παρενόχλησης και βίας στον χώρο εργασίας τους, ενώ σχεδόν τα μισά από τα θύματα παραμένουν σιωπηλά, διστάζοντας να αποκαλύψουν και να καταγγείλουν το περιστατικό, αποκάλυψε έρευνα που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).
«Η βία και η παρενόχληση στην εργασία είναι ευρέως διαδεδομένες σε ολόκληρο τον κόσμο, στους εργασιακούς χώρους κάθε χώρας ανεξάρτητα από την οικονομική της ισχύ και την ανάπτυξη, τον τύπο του πολιτεύματος, το γενικότερο πλούτο ή την κρατούσα θρησκεία», σημειώνεται στα συμπεράσματα της έρευνας που διενήργησε ο ILO σε συνεργασία με το Lloyd’s Register Foundation και το Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων Gallup. Σημειωτέον ότι πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια να καταγραφεί μια επισκόπηση του φαινομένου σε παγκόσμια κλίμακα.
Διαβάστε επίσης: Τι προσδοκούν οι νέοι εργαζόμενοι από τους εργοδότες τους
«Περισσότεροι από ένας στους πέντε εργαζόμενους (το 22,8% του συνόλου για την ακρίβεια, ή 743 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως) έχει υποστεί τουλάχιστον μία από τις τρεις μορφές μορφή βίας και παρενόχλησης στην εργασία (σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική) κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους ζωής», σημειώνεται στην έρευνα με βάση τα στοιχεία που συλλέχθηκαν πέρυσι.
Περίπου το ένα τρίτο (το 31,8%) των θυμάτων δήλωσαν ότι είχαν υποστεί περισσότερες από μία μορφές βίας και παρενόχλησης, ενώ το 6,3% των θυμάτων είχαν βιώσει και τις τρεις μορφές κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του ζωής.
Βουβό μαρτύριο
«Το εντυπωσιακότερο εύρημα της έρευνας, ωστόσο, είναι ότι περισσότερα από ένα στα δύο θύματα, το 55% του συνόλου για την ακρίβεια, δεν μίλησαν σε κανένα για τη δοκιμασία που πέρασαν», δήλωσε η Μανουέλα Τομέι, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της Μονάδας Διακυβέρνησης, Δικαιωμάτων και Διαλόγου του ILO.
«Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι σε πολλές περιπτώσεις η καταγγελία μιας κακοποιητικής συμπεριφοράς από συνάδελφο ή προϊστάμενο δεν είναι απλώς ένα ζήτημα ταμπού, αλλά στο ότι τα θύματα λόγω των κοινωνικών συμβάσεων και των προκαταλήψεων μπορεί να νιώθουν ντροπή και ενοχές. Να πιστεύουν ότι με κάποιο τρόπο ήταν η δική τους συμπεριφορά που προκάλεσε κάποιο άλλο άτομο να πάψει να τους σέβεται ως προσωπικότητες», εξήγησε η Μανουέλα Τομέι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη για να παρουσιάσει την έρευνα – ο ΙLO λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Διάσταση αντιλήψεων
Η κοινή έρευνα πραγματοποιήθηκε ως επί το πλείστον τηλεφωνικά σε χαρακτηριστικό δείγμα 75.000 εργαζομένων σε 121 χώρες του πλανήτη. Οι συνεντεύξεις έγιναν με τρόπο που γεφυρώνει τις διαφορετικές αντιλήψεις για το τι συνιστά βία ή παρενόχληση στις ανά τον κόσμο χώρες και κοινωνίες των ανθρώπων. Στην Κίνα λόγου χάρη, όπου χρειαζόταν άδεια από τις αρχές για να συμμετάσχει κάποιος εργαζόμενος στην έρευνα, ορισμένες ερωτήσεις δεν ήταν δυνατόν να τεθούν καν. «Και σε άλλες χώρες, ωστόσο, οι αρχές ζήτησαν να προσαρμοστούν οι συνεντεύξεις στις ιδιαίτερες πολιτισμικές αντιλήψεις του τόπου», σημείωσε ένα διευθυντικό στέλεχος της Gallup.
Η ψυχολογική βία είναι εκείνη που ασκείται συχνότερα από «χειριστικούς» συναδέλφους (προϊστάμενους ή και ομοιόβαθμους) στους χώρους εργασίας. Και την υφίστανται κατά μέσον όρο το 17,9% των εργαζομένων, ανδρών και γυναικών κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του ζωής – μιλάμε για 583 εκατομμύρια άτομα. Ακολουθούν σε συχνότητα οι σωματικές επιθέσεις, τις οποίες υφίστανται λιγότεροι από ένας στους 10 εργαζομένους (το 8,5% του συνόλου ή 277 εκατομμύρια άτομα). Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνδρες είναι πιο περισσότερο πιθανό από τις γυναίκες να υποστούν κάποιου είδους σωματική βία στη δουλειά. Δεν συμβαίνει ασφαλώς το ίδιο με τη σεξουαλική βία.
Η βία κατά των γυναικών
Βία ή παρενόχληση σεξουαλικής φύσεως υφίσταται περίπου ένας εργαζόμενος στους δεκαπέντε (το 6,3% του συνόλου ή 205 εκατομμύρια). Δεν εκπλήσσει το εύρημα της έρευνας ότι «οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στη σεξουαλική βία και παρενόχληση». Ποσοστό μεγαλύτερο του 8% των γυναικών πέφτουν θύματα αυτού του τύπου επιθετικότητας. Σεξουαλική βία υφίστανται όμως σε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό 5% και οι άνδρες.
Δεν αποτελούν επίσης έκπληξη τα ευρήματα ότι «οι νεαρές γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν βία ή σεξουαλική παρενόχληση από τους νεαρούς άνδρες» και ότι «οι εργαζόμενες που προέρχονται από ξένη χώρα, οι μετανάστριες δηλαδή, έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες από τις μη μετανάστριες να πέσουν θύματα σεξουαλικής βίας και παρενόχλησης».
Οι γυναίκες, όμως, είναι και πιο ευάλωτες συγκριτικά με τους άνδρες και στην ψυχολογική βία. Από την άλλη, οι τελευταίοι πέφτουν συχνότερα θύματα σωματικής βίας. Εν κατακλείδι, όσον αφορά τη σωματική ή ψυχολογική κακοποίηση στην εργασία, «οι νέοι στην ηλικία και στο χώρο εργασίας, οι μετανάστες και οι χαμηλόβαθμοι εργαζόμενοι είναι πιο πιθανό να έρθουν αντιμέτωποι με αυτήν», σημειώνουν οι ερευνητές.
Άτομα που κάποια στιγμή στην κοινωνική τους ζωή έχουν υποστεί διακρίσεις με βάση το φύλο, την αναπηρία, την εθνικότητα, το χρώμα του δέρματος ή/και το θρήσκευμά τους, είναι σε γενικές γραμμές πιο ευάλωτα (και) στους χώρους εργασίας και υφίστανται συχνότερα κακοποιητικές συμπεριφορές, διευκρινίζουν οι ερευνητές.


Latest News

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου