Οι σοκαριστικές ειδήσεις για απολύσεις επισκιάζουν μια λαμπερή αγορά εργασίας.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, οι μαζικές απολύσεις κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας , συμπεριλαμβανομένων των Twitter, Meta, Amazon, Salesforce, HP, Lyft, Doordash, έχουν κατακλύσει τα πρωτοσέλιδα. Περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας έχασαν τη δουλειά τους τον Νοέμβριο, από 12.600 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το Layoffs.fyi.

Παρά το σοκ ωστόσο, που προκαλούν οι αριθμοί αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνολικές απολύσεις παραμένουν ιστορικά χαμηλές. Καθ′ όλη τη διάρκεια του 2022, το μηνιαίο ποσοστό απολύσεων κυμάνθηκε γύρω στο 1% του εργατικού δυναμικού ή περίπου 1,4 εκατομμύρια άτομα. Είναι ακόμη χαμηλότερος από τους αριθμούς πριν από την πανδημία.

Διαβάστε επίσης – ΗΠΑ: Μεγάλες απολύσεις από Meta/Facebooκ, Twitter και άλλες αμερικανικές εταιρείες

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, οικονομολόγοι και εμπειρογνώμονες των επιχειρήσεων λένε ότι οι πρόσφατοι τίτλοι απολύσεων δεν είναι ούτε ευρέως διαδεδομένοι ούτε ενδεικτικοί των τάσεων στο μεγαλύτερο εργατικό δυναμικό, ωστόσο εξακολουθούν να συζητούνται με μεγάλο όγκο και μεγάλη έκταση, εν μέρει επειδή λαμβάνουν χώρα σε γνωστές εταιρείες που καλύπτονται  εκτενώς στα μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε επίσης – Από τη «Μεγάλη Παραίτηση» στη «Μεγάλη Αβεβαιότητα»

«Πρόκειται για πολύ σημαντικές απολύσεις, ακόμα κι αν δεν επηρεάζουν τόσο πολλούς ανθρώπους και στην πραγματικότητα περιορίζονται σε κλάδους της τεχνολογίας και σε στενά συνδεδεμένες βιομηχανίες», σχολίασε η Julia Pollak, επικεφαλής οικονομολόγος στο ZipRecruiter. «Είναι δυνατοί. Είναι πολύ γνωστοί. Συζητούνται σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Και αφού η Μεγάλη Παραίτηση και η σιωπηρή παραίτηση συγκλόνισαν την αγορά, η νέα εποχή των «ηχηρών απολύσεων» έχει τεράστιο αντίκτυπο στο πώς νιώθουν οι άνθρωποι για τη δουλειά τους.

Διαβάστε επίσης –  Τι είναι το φαινόμενο των «Quitfluencers»

Πρωτοσέλιδα

Οι απολύσεις γίνονται πρωτοσέλιδα, αλλά δεν αντιπροσωπεύουν τη συνολική αγορά εργασίας

Όπως αναφέρει το CNBC, οι απολύσεις από εταιρείες όπως η Meta και η Amazon προσελκύουν μεγάλη προσοχή όχι μόνο λόγω του αριθμού των πελατών που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους, αλλά και επειδή οι αποφάσεις αυτές φαίνεται να μην έχουν υπόβαθρο. Η ζήτηση και τα κέρδη των καταναλωτών αυξήθηκαν για τις διαδικτυακές υπηρεσίες μέσω της πανδημίας και οι επικεφαλής του κλάδου έπρεπε να αναπτυχθούν με κάθε κόστος. Η Amazon διπλασίασε το εργατικό της δυναμικό καθ′ όλη τη διάρκεια της πανδημίας από 798.000 εργαζομένους το 2019 σε 1,6 εκατομμύρια το 2021, για παράδειγμα.

Έπειτα, υπάρχει και ένα χάος, όπως με τον Ίλον Μασκ ο οποίος απέλυσε δημόσια άτομα μέσω του Twitter, τόσο γρήγορα που αμέσως του τμήμα προσωπικού έσπευσε να επαναφέρει πολλούς πίσω.

Οι εργαζόμενοι αναρωτιούνται πόσο ακόμα μπορούν να έχουν το πάνω χέρι στην αγορά εργασίας προτού τα πράγματα καταρρεύσουν, και αυτό είναι που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια μεγάλη αλλαγή.

Ωστόσο, οι απολύσεις τεχνολογίας δεν απεικονίζουν πραγματικά την πλήρη εικόνα της συνολικής αγοράς εργασίας, η οποία υποχώρησε ελαφρώς τον Οκτώβριο, όπως σκόπευε η Federal Reserve, ωστόσο εξακολουθεί να «υπερηφανεύεται» για περίπου 10 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας, 6 εκατομμύρια προσλήψεις και 4 εκατομμύρια αποχωρήσεις. Υπάρχουν 1,7 θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο που αναζητά μία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

Η επιβράδυνση δεν προέρχεται εξ ολοκλήρου από τον τομέα της τεχνολογίας, ο οποίος είναι ένα σχετικά μικρό μερίδιο της αγοράς εργασίας. (Οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν στην κυβέρνηση και τη μεταποίηση τον Οκτώβριο.) Επιπλέον, όσοι έχουν δεξιότητες σε ζήτηση επαναπροσλαμβάνονται γρήγορα αλλού, έτσι πολλές από αυτές τις απώλειες μπορεί να μην εμφανιστούν ποτέ στα δεδομένα των κυβερνητικών απολύσεων.

Το «περιτύλιγμα» των οικονομικών φιλοδοξιών

Παρόλο που είναι περιορισμένες, οι απολύσεις στον κλάδο της τεχνολογίας έχουν τεράστια επίδραση στο συναίσθημα των εργαζομένων. Ενώ μόλις το 4% των ατόμων που αναζητούν εργασία εργάστηκαν πρόσφατα στον τομέα της τεχνολογίας, το 20% των ατόμων που αναζητούν εργασία γενικά δηλώνουν ότι θέλουν να εργαστούν στον τομέα της τεχνολογίας, σύμφωνα με τον τελευταίο σχετικό δείκτη του ZipRecruiter.

Αυτό συμβαίνει επειδή ακόμη και εργαζόμενοι από άλλο υπόβαθρο επιθυμούν να βρουν έναν τρόπο να μπουν στον τομέα της τεχνολογίας. Ένας δάσκαλος μπορεί να θέλει να αλλάξει ταχύτητα και να εργαστεί σε μια εταιρεία τεχνολογίας εκπαίδευσης για υψηλότερες αμοιβές και καλύτερα οφέλη, για παράδειγμα. «Ψάχνουν έναν τρόπο να μπουν σε αυτόν τον κλάδο και βλέπουν τις ευκαιρίες να συρρικνώνονται», λέει ο Pollak.

«Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο αυτές οι απολύσεις, παρόλο που είναι σχετικά μικρές, έχουν ανατριχιαστικό αποτέλεσμα σε όλους», προσθέτει. «Η βιομηχανία της τεχνολογίας είναι τυλιγμένη με τις οικονομικές μας φιλοδοξίες ως Αμερικανοί. Είναι η εμβληματική βιομηχανία, όπως ήταν η αυτοκινητοβιομηχανία για το Ντιτρόιτ πολύ παλιά. Είναι ο κλάδος που διαμορφώνει τη διάθεσή μας και η επιβράδυνση εκεί προκαλεί στους αναζητούντες εργασία γενικότερα ανησυχίες ότι οι θέσεις εργασίας γίνονται λιγότερο διαθέσιμες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive