Να καταστήσουν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη επισήμως υποψήφια για ένταξη στο μπλοκ των 27 κρατών αποφάσισαν την Πέμπτη οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έλαβε σήμερα το καθεστώς της υποψήφιας χώρας. Ένα ισχυρό μήνυμα προς το λαό, αλλά και μια σαφής προσδοκία από τις νέες αρχές να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε σε tweet ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Bosnia and Herzegovina was granted the status of candidate country today.
A strong signal to the people, but also a clear expectation for the new authorities to deliver on reforms.
The future of the Western Balkans is in the #EU
Congratulations!#EUCO pic.twitter.com/1TUWlGlNPu
— Charles Michel (@CharlesMichel) December 15, 2022
Οι υπουργοί Γενικών Υποθέσεων των χωρών της ΕΕ είχαν ήδη συμφωνήσει για το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για τη Βοσνία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Θα συμπεριληφθεί μαζί με άλλες υποψήφιες χώρες της ΕΕ – την Αλβανία, τη Μολδαβία, τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία, την Τουρκία και την Ουκρανία – στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, η οποία μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια και περιλαμβάνει πολύπλοκες διαπραγματεύσεις για την προσαρμογή των τοπικών νόμων σε εκείνους της ΕΕ.
Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Πακέτο στήριξης ύψους 1 δισ. ευρώ στα Δυτικά Βαλκάνια για την ενεργειακή κρίση
Την Πέμπτη επίσημο αίτημα ένταξης στην ΕΕ υπέβαλε και το Κοσσυφοπέδιο.
Το χρονικό
Η Βοσνία υπέβαλε αίτηση ένταξης στην ΕΕ το 2016, αλλά έχει καθυστερήσει με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν οριστεί ως απαραίτητες για να προχωρήσει στην πορεία προς την ΕΕ λόγω των διαφωνιών των αντιπάλων ηγετών της, Σέρβων, Κροατών και Βόσνιων.
Η απόφαση να της χορηγηθεί το καθεστώς της υποψήφιας χώρας προήλθε κυρίως από τον φόβο ότι η αστάθεια που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία μπορεί να εξαπλωθεί στην ασταθή περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.
«Με τη σημερινή απόφαση, δείξαμε ότι κατανοούμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε ο Ρόμπερτ Γκόλομπ, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, ο οποίος άσκησε έντονη πίεση για να ληφθεί η απόφαση.
«Η χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας είναι ένα πολύ αναγκαίο μήνυμα προς τις τρίτες χώρες, των οποίων η κακόβουλη επιρροή έχει αυξηθεί με την πάροδο των ετών, ότι δεν θα επιτρέψουμε να επικρατήσουν οι αρνητικές πολιτικές και αφηγήσεις τους στα Δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε ο Γκόλομπ.
Ο διεθνής απεσταλμένος της Βοσνίας για την ειρήνη Κρίστιαν Σμιντ δήλωσε ότι η χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας είναι «μια ευκαιρία που δίνεται μία φορά στη ζωή» για τη βαλκανική χώρα και κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες να αποδείξουν ότι μπορούν να προχωρήσουν τη Βοσνία πέρα από την πολιτική και οικονομική δυσλειτουργία.
«Βήμα προς τα εμπρός»
Ο Denis Becirevic, ένας Βόσνιος μέλος της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας, δήλωσε ότι η απόφαση είναι ενθαρρυντική.
«(Η χορήγηση) του καθεστώτος υποψήφιας χώρας είναι ένα βήμα προς τα εμπρός προς τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αν και απομένει πολλή δουλειά μέχρι την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη του κράτους μας στην ΕΕ», ανέφερε ο Μπετσίρεβιτς σε δήλωσή του.
Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η απόφαση είχε ήδη ληφθεί εδώ και πολύ καιρό.
«Είναι σπουδαίο που επιτέλους συμβαίνει», δήλωσε ο Άντι Τσερίμαγκιτς, ανώτερος αναλυτής της δεξαμενής σκέψης European Stability Initiative (ESI) με έδρα το Βερολίνο. «Αλλά δεν θα επιτρέψει στους πολίτες να μετακινούνται πιο ελεύθερα ή στα αγαθά που παράγονται στη Βοσνία να πωλούνται πιο εύκολα, και επίσης δεν θα ανοίξει κανένα νέο ταμείο της ΕΕ».
Το ίδιο πιστεύουν και οι περισσότεροι πολίτες της χώρας.
«Δεν περιμένω πολλά από την ένταξη στην ΕΕ», δήλωσε ο Haris Dzonlic, πολίτης του Σαράγεβο. «Δεν βλέπω ότι αυτό το καθεστώς του υποψήφιου μέλους θα βελτιώσει σημαντικά τη ζωή μας και το επίπεδο των απλών ανθρώπων εδώ».
Latest News
Μακρύς ο δρόμος - Τι ακολουθεί μετά την καθαίρεση του Γιουν στη Νότια Κορέα
Η καθαίρεση του προέδρου Γιουν απαιτεί ομόφωνη έγκριση από το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Νότια Κορέα - Τα φαβορί
Από το Truth Social στον Λευκό Οίκο - Ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε (και) τον Νούνες
Και CEO στην πλατφόρμα του Τραμπ και υπεύθυνος του Λευκού Οίκου για τις υπηρεσίες πληροφοριών - Νέος διορισμός στις ΗΠΑ
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της