Η καύση των τζακιών, σε συνδυασμό με τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες και το μικροκλίμα της περιοχής της Πάτρας, ευθύνονται κυρίως για τα αυξημένα επίπεδα ρύπανσης με αιωρούμενα μικροσωματίδια, που καταγράφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, αναφέρει, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Ανδρέας Καζαντζίδης.
Μάλιστα, όπως προσθέτει, «με βάση τις μετρήσεις από τους σταθμούς του δικτύου “Αιθέρας”, αυτήν την χρονική περίοδο, όπως άλλωστε συμβαίνει τα τελευταία 10 χρόνια, καταγράφονται πολύ υψηλές τιμές αιωρούμενων μικροσωματιδίων, κυρίως κατά τις βραδινές ώρες».
Η κλιματική αλλαγή θα εντείνει τις ανθρωπιστικές κρίσεις
Παράλληλα, σημειώνει, ότι «τα επεισόδια ρύπανσης είναι ένα φαινόμενο, το οποίο δρα αθροιστικά».
Το φαινόμενο της ρύπανσης δρα αθροιστικά
Εξηγώντας, ο Ανδρέας Καζαντζίδης, πώς το φαινόμενο της ρύπανσης δρα αθροιστικά, λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «όταν υπάρχει ένας αριθμός ημερών, όπου οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την παραμονή των αιωρούμενων σωματιδίων στο μέρος που εκπέμπονται, αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ρύπανση μίας νέας ημέρας να προστίθεται στην ρύπανση που υπάρχει ήδη από την προηγούμενη ημέρα».
Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή Εφαρμοσμένης Φυσικής, «η σχετική υγρασία παίζει ρόλο στην αύξηση των τιμών ρύπανσης, καθώς και άλλοι τύποι καυσίμων που καίγονται, όπως για παράδειγμα το πετρέλαιο, αλλά την μεγάλη διαφορά κάνουν τα τζάκια, αφού ανά ώρα θέρμανσης ο αριθμός των μικροσωματιδίων που εκπέμπουν είναι πολύ μεγάλος».
Ταυτόχρονα, τονίζει ότι «ένα ποσοστό ρύπανσης, της τάξης του 20% έως 30%, προέρχεται από άλλες περιοχές».
One stop shop για «Εξοικονομώ» σε φτωχά νοικοκυριά
Το μικροκλίμα της περιοχής
Όσον αφορά στον ρόλο που παίζει το μικροκλίμα της περιοχής της Πάτρας στην αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσικής, περιγράφει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «το ανάγλυφο της ευρύτερης περιοχής της Πάτρας, η οποία περιβάλλεται από λόφους και το Παναχαϊκό όρος ‘εγκλωβίζει’ στην ουσία τα μικροσωματίδια».
«Ως εκ τούτου», επισημαίνει, «μόνο οι ισχυροί άνεμοι μπορούν να καθαρίσουν την ατμόσφαιρα και αυτό καταγράφεται στις βόρειες περιοχές της Πάτρας, όπως το Ρίο και ο Καστελόκαμπος, όπου η ποιότητα της ατμόσφαιρας είναι πολύ καλύτερη, λόγω των ανέμων». «Την ίδια στιγμή», συνεχίζει, «καταγράφονται αυξημένα επίπεδα ρύπανσης, μέσα στον αστικό ιστό της Πάτρας, από το Δασύλλιο και νοτιότερα, αλλά και σε άλλες, στις νότιες περιοχές εκτός κέντρου, όπως η Παραλία, τα Δεμένικα και η Λεύκα».
Το δίκτυο “Αιθέρας”
Όπως προαναφέρθηκε, οι μετρήσεις για την ρύπανση της ατμόσφαιρας γίνονται από τους σταθμούς του δικτύου «Αιθέρας», που δημιούργησε και λειτουργεί το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Το συγκεκριμένο δίκτυο αποτελείται από αισθητήρες μέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων, πανοραμικές κάμερες και μια διαδικτυακή πλατφόρμα που καταγράφει την ποιότητα του αέρα στην Πάτρα, σε πραγματικό χρόνο.
Το πρώτο αιολικό πάρκο της Valorem στην Ελλάδα ξεκινά
Όπως λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Ανδρέας Καζαντζίδης, «έχουμε πάρα πολλούς σταθμούς και μετράμε για περισσότερα από πέντε χρόνια τις συνθήκες που επικρατούν», ενώ όπως προσθέτει, «υπάρχει σε εξέλιξη συνεργασία με τους υπεύθυνους περιβαλλοντικών θεμάτων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».
«Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας», συνεχίζει, «εμπλουτίζουμε το δίκτυο, τοποθετώντας σταθμούς σε σχολεία, για αυτό και εκτιμούμε ότι με το νέο δίκτυο σταθμών μέτρησης της ρύπανσης θα γνωρίζουμε πλέον ανά γειτονιά τι συμβαίνει».
Παράλληλα, όπως τονίζει ο καθηγητής, «εντάσσουμε όλα τα σχολεία σε προγράμματα ενημέρωσης, αφού οι μαθητές είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, και αυτό είναι κάτι που μας ικανοποιεί ιδιαιτέρως, ενώ μετά τις γιορτές θα κάνουμε και ένα σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Μόνο επτά χώρες στον κόσμο αναπνέουν καθαρό αέρα – Τρεις από αυτές είναι στην Ευρώπη
Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση ως μια «παγκόσμια καταστροφή για την υγεία», καθώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Η στενή σχέση Μασκ - Τραμπ και τα... σπασμένα φρένα της μετοχής της Tesla
Η μετοχή της Tesla εκτινάχθηκε σε ένα ακόμα ρεκόρ όλων των εποχών την Παρασκευή, κλείνοντας μια καταπληκτική εβδομάδα για την εταιρεία
Πότε ξεκινούν «Σπίτι μου 2» και «Ανακαινίζω ενεργειακά το σπίτι μου» – Τα ποσά των επιδοτήσεων
Η στρατηγική για την στέγαση είναι πέντε δισ. ευρώ, είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη
Υβριδικά και ηλεκτρικά οι μισές νέες ταξινομήσεις στην ΕΕ - Τι αγοράζουν οι Ελληνες
Η Ελλάδα είναι πολύ ψηλά στην κατάταξη των κρατών της ΕΕ στις νέες ταξινομήσεις σε υβριδικά ντιζελοκίνητα-ηλεκτρικά οχήματα
Τεράστιο το ετήσιο αποτύπωμα άνθρακα του TikTok - Μεγαλύτερο και από της Ελλάδας
Το TikTok φαίνεται να έχει μεγαλύτερες ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ακόμα και από κάποιες ολόκληρες χώρες
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»
Η Σεβίλλη δίνει τον δικό της αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή
Με συγκροτημένη στρατηγική και ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση η πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής - Δεν είναι εύκολο
Με άλλο EV θα αντικαθιστούσαν 9 στους 10 ιδιοκτήτες EV το όχημά τους
Οι οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων είναι συντριπτικά πιο πιθανό να παραμείνουν πιστοί στην ηλεκτροκίνηση αντί να επιστρέψουν σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο
Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο
Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη
Η ΔΕΗ ξεκινά την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην Ιταλία
Ο Όμιλος ΔΕΗ ενισχύει το πράσινο χαρτοφυλάκιο του με την προσθήκη των σταθμών Carcarello και Luxenia, ισχύος 20 MW και 12 MW αντίστοιχα