«Τα κονδύλια που έχουμε στη διάθεσή μας για τη χρηματοδότηση της κατάρτισης εργαζομένων και ανέργων είναι περισσότερα από ποτέ. Το ζήτημα, όμως, είναι όχι μόνο να τα απορροφήσουμε, αλλά κυρίως να τα αξιοποιήσουμε προς όφελος της εθνικής οικονομίας, των ανέργων και των επιχειρήσεων».

Αυτό σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στο Digital Economy Forum, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος, στο πλαίσιο του οποίου παρουσίασε τις δράσεις του υπουργείου που αποσκοπούν στο να λειτουργήσει σωστά το σύστημα της κατάρτισης.

Οι μεταρρυθμίσεις

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, που θεσπίστηκαν με τον νόμο «Δουλειές ξανά» για την αναδιοργάνωση του τ. ΟΑΕΔ, συνοψίζονται στα εξής:

Πρώτον, η πληρωμή των παρόχων και των ωφελουμένων της κατάρτισης συνδέεται πλέον με τα αποτελέσματα που επιτυγχάνουν, το λεγόμενο «Payment by Results». «Το 30% της αμοιβής καταβάλλεται, αν η δουλειά έχει γίνει σωστά με βάση τα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος. Προχωρούμε με καινούργια λογική: θα σε στηρίξουμε, αλλά πρέπει να αποδείξεις ότι είσαι σοβαρός, γιατί μας ενδιαφέρει να πιάσουν τόπο τα χρήματα», σχολίασε ο υπουργός.

Δεύτερον, μπήκαν τα Πανεπιστήμια στην κατάρτιση. Για πρώτη φορά, οι άνεργοι απέκτησαν πρόσβαση σε προγράμματα κατάρτισης από τα ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. «Έγινε ήδη στο ΕΚΠΑ. Το πρόγραμμα δεν έχει μόνο συμβολική, αλλά και ουσιαστική σημασία, γιατί ανεβάζει τον πήχη, αυξάνει τον ανταγωνισμό και δείχνει στους ανέργους ότι η κατάρτιση δεν είναι μία διαδικασία απλά, για να πάρουμε ένα επίδομα, αλλά κάτι ουσιαστικό», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Τρίτον, δίνεται έμφαση την πιστοποίηση, ιδιαίτερα από μεγάλες διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας που παρέχουν αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες. Η ΔΥΠΑ έχει ήδη εγκαινιάσει συνεργασίες με διεθνείς τεχνολογικούς γίγαντες, όπως η Google, η Cisco, η Amazon, η Microsoft και η Huawei. «Δεν πρόκειται για “θα”, σχέδια και υποσχέσεις, τα προγράμματα έχουν ξεκινήσει και πραγματοποιούνται. Υπάρχουν παιδιά και μεγαλύτερης ηλικίας συμπολίτες μας που έχουν εκπαιδευτεί και υπάρχει φοβερά μεγάλη ζήτηση για τα προγράμματα αυτά, κυρίως γιατί υπάρχει εξέλιξη στην καριέρα αυτών των ανθρώπων», υπογράμμισε ο υπουργός.

Δεν έχουμε πάρει διαχρονικά σοβαρά τα θέματα κατάρτισης

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η χώρα μας έχει πάρει στο παρελθόν πολλά χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για ανάπτυξη δεξιοτήτων, ωστόσο, «αν δούμε τους πίνακες, θα διαπιστώσουμε ότι η Ελλάδα είναι στη δεύτερη έως την τέταρτη θέση από το τέλος, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχουμε πάρει διαχρονικά τόσο σοβαρά τα θέματα της κατάρτισης». «Πρέπει», είπε, «να ξεπεράσουμε μία ελληνική παθογένεια: να μην σκεφτόμαστε μόνο τους παρόχους των υπηρεσιών, αλλά και τους πολλούς ανυπεράσπιστους Έλληνες. Να κερδίσουν και οι πάροχοι, αλλά και το σύστημα να λειτουργεί σωστά».

Συμμετοχή 700.000 εργαζομένων

Τόνισε ακόμη ότι στα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης, ύψους 1 δισ. ευρώ, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και στις δράσεις κατάρτισης ειδικών ομάδων του πληθυσμού με κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ, θα συμμετάσχουν τα επόμενα χρόνια 700.000 εργαζόμενοι και άνεργοι. Ήδη, ξεκίνησε το καλοκαίρι το πρόγραμμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης για την κατάρτιση αρχικά 80.000 ανέργων, οι οποίοι, λόγω της υψηλής ζήτησης, που είχε το πρόγραμμα, έγιναν τελικά 120.000, κυρίως σε ψηφιακές δεξιότητες και δευτερευόντως σε πράσινες δεξιότητες, ενώ ακολουθεί το πρόγραμμα επανακατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων για 150.000 εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, με έμφαση και πάλι στις ψηφιακές και στις πράσινες δεξιότητες.

«Έχουμε μείνει πίσω, γιατί δεν έγινε σωστός προγραμματισμούς και τώρα τρέχουμε πίσω από το πρόβλημα. Όμως, έχουμε δύο πολύ θετικές εξελίξεις: αφενός μεν το μέγεθος των διαθέσιμων κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ αφετέρου δε μία κυβέρνηση που έχει συλλάβει το μέγεθος του προβλήματος και αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να τρέξει γρήγορα και αποτελεσματικά. Από την πλευρά μας, θα υπάρχει ταχύτητα και αποτελεσματικότητα», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.