Όταν ανοίγετε ένα γραφείο σε μια νέα χώρα, βοηθάει να εγκαταστήσετε ένα στέλεχος που έχει ζήσει εκεί. Με την ίδια λογική, καθώς η οικονομία οδεύει προς την πρώτη πραγματική ύφεση σε πάνω από μια δεκαετία, έχει αξία να έχουμε υπαλλήλους που έχουν ξαναδεί αυτό «το έργο». Για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να αποφύγουν την επανάληψη λαθών του παρελθόντος, μπορεί να μην είναι κακό το “γκριζάρισμα” [η γήρανση] του δυτικού εργατικού δυναμικού, το 2023.

Δεν είναι μυστικό ότι η αγορά εργασίας γερνάει. Περισσότεροι από 180.000 Αμερικανοί θα γίνονται 65 κάθε μήνα το 2023, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με μελέτη της Federal Reserve του Σεντ Λούις. Επίσης οι άνθρωποι εργάζονται για περισσότερα χρόνια. Το ποσοστό των Ευρωπαίων άνω των 55 ετών σε θέσεις εργασίας αυξήθηκε σε 20% το 2019, από 12% το 2014, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Το Retailer Target ακύρωσε την υποχρεωτική ηλικία συνταξιοδότησης των 65 ετών τον Σεπτέμβριο. Η Boeing αύξησε τη μέγιστη ηλικία της στα 70 το 2021.

Τα διευθυντικά στελέχη είναι επίσης μεγαλύτερα σε ηλικία από ό,τι ήταν. Ο τυπικός εισερχόμενος Διευθύνων Σύμβουλος είναι 55 ετών, μια δεκαετία μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του 2005, σύμφωνα με την Crist Kolder Associates. Η Walt Disney και η Starbucks επανέφεραν τους συνταξιούχους Μπομπ Άιγκερ και Χάουαρντ Σουλτς το 2022, ηλικίας 69 και 71 ετών αντίστοιχα. Ο επικεφαλής της Bank of America, Μπράιαν Μόινιχαν, λέει ότι ελπίζει να συνεχίσει να διευθύνει την γιγάντια αμερικανική τράπεζα μέχρι το 2030, οπότε θα είναι 70 ετών και θα τότε θα κατέχει τη θέση για 20 χρόνια.

Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της εκτίμησης της τεχνογνωσίας και της εδραίωσης των προνομίων των boomer [η γενιά που γεννήθηκε περίπου μεταξύ 1946 και 1965]. Ωστόσο, οι νεαροί καινοτόμοι έκαναν μια ιδιαίτερα κακή εμφάνιση το 2022. Ο προβαλλόμενος ως πρότυπο του ενθουσιασμού έναντι της εμπειρίας πιθανό να είναι ο 30χρονος Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, του οποίου το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX κατέρρευσε με εκκωφαντικό τρόπο τον Νοέμβριο, με δισεκατομμύρια δολάρια σε χρήματα πελατών να αγνοούνται και «ρίχνοντας στα σκυλιά» οικονομικούς υποστηρικτές όπως η Sequoia Capital. Η ιδρύτρια του Theranos, Ελίζαμπεθ Χολμς, καταδικάστηκε σε περισσότερα από 11 χρόνια φυλάκιση, ενώ η Meta Platforms META.O, που διευθύνεται από επίσης millennial Mark Zuckerberg, έχασε περισσότερα από 582 δισεκατομμύρια δολάρια από τη μετοχική αξία.

Το 2023, η εμπειρία θα πρέπει να μετράει περισσότερο, καθώς έρχεται το τέλος του χαμηλού πληθωρισμού και των ανοδικών αγορών. Οι αγορές χρήματος τιμολογούνται με 5% επιτόκια στις ΗΠΑ μέχρι το καλοκαίρι. Την τελευταία φορά που έφτασαν σε αυτό το επίπεδο το 2007, το fintech δεν υπήρχε σαν όρος και το ένα τρίτο του σημερινού εργατικού  δυναμικού των ΗΠΑ ήταν 19 ετών ή νεότεροι. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες της Wall Street μπορεί να μετριάσουν την όρεξή τους για ψηφιακούς ιθαγενείς [άτομα που έχουν μεγαλώσει στην εποχή της πληροφορίας] και τα αφεντικά θα βρουν τους μετόχους πιο ανεκτικούς σε μακροχρόνιες θητείες. Η άλλη πλευρά είναι ότι καθώς η αγορά αλλάζει, οι νέοι επιχειρηματίες μπορεί να βρεθούν να εκτοπίζονται, τουλάχιστον για λίγο. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα αγαπούν πάντα το επόμενο νέο πράγμα, αλλά προς το παρόν, το γκρι [στα μαλλιά] είναι καλό.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners