Η απελευθέρωση των πλειστηριασμών… μετά τις εκλογές

Κρίσιμη δικαστική απόφαση έρχεται σύντομα (;). Ο λόγος για τους πλειστηριασμούς όπου στις 26 του μηνός εκδικάζεται στον Αρειο Πάγο η προσφυγή για τα κόκκινα δάνεια που έχουν κάνει τα funds και οι γνωστοί… servicers. Προχθές, η διοίκηση του Επιμελητηρίου Αχαϊας, με επιστολή της, έδωσε τη στήριξή της στην Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων για την παρέμβαση που θα κάνει μαζί με άλλους φορείς ενώπιον του Αρείου Πάγου κατά την 26η Ιανουαρίου 2023, σχετικά με την υποστήριξη της προστασίας των δανειοληπτών που αδυνατούν να καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους για διάφορους λόγους.

Ειδικότερα, οι δανειολήπτες προστατεύονται με την υφιστάμενη πρόσφατη νομολογία (απόφαση Αρείου Πάγου 822/2022) και στις 21/1/2-023 ύστερα από ενέργειες των funds, εκδικάζεται ενώπιον του Αρείου Πάγου υπόθεση στην οποία θα κριθεί αν οι εταιρείες διαχείρισης, ως εντολοδόχοι των funds που αγόρασαν τα δάνεια, μπορούν να προβούν σε δικαστικές ενέργειες κατά των δανειοληπτών.

Πάντως, οι εταιρείες διαχείρισης είναι σίγουρες ότι θα αρθεί και το τελευταίο δικαστικό εμπόδιο ώστε να επισπευστούν οι πλειστηριασμοί. Αλλωστε, έχουν ήδη εκδοθεί αποφάσεις που δίνουν στις εταιρείες το δικαίωμα να επισπεύδουν τους πλειστηριασμούς.

Πότε θα εκδοθεί η απόφαση; Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Αλλά βάζουμε στοίχημα ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν από τις εκλογές;

Το πολιτικό κόστος

Το πολιτικό κόστος μιας δικαστικής απόφασης υπέρ των funds θα είναι μεγάλο και είναι προφανές ότι κανένα κόμμα δεν θα μπορούσε να το αντέξει.

Ούτε βεβαίως θα ήταν καλή εικόνα να γίνονται μαζικοί πλειστηριασμοί στο δρόμο προς τις κάλπες.

Πάντως, με βάση τα στοιχεία του e-auction, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 έχουν προγραμματιστεί συνολικά 6.719 πλειστηριασμοί. Στο σφυρί θα βγουν σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια αλλά και περιουσιακά στοιχεία πολλών εκατομμυρίων που ανήκουν σε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες.

Το θέμα είναι πόσοι πλειστηριασμοί θα γίνουν αφού μετά τον Απρίλιο θα κλείσουν τα δικαστήρια για αρκετό καιρό λόγω εκλογών. Θα μαζευτούν όλοι για μετά τις κάλπες; Τότε στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 θα γίνει στην κυριολεξία χαμός.

Σταθερά φθηνή στο ρεύμα η Ελλάδα

Η κυβερνητική πολιτική των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος έχει ψαλιδίσει τις αυξήσεις των τιμών της κιλοβατώρας στην Ελλάδα για τα νοικοκυριά.

Και αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει για έναν ακόμα μήνα η μηνιαία έρευνα του HEPI, του δείκτη που καταγράφει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε 33 πόλεις της Ε.Ε. Η Αθήνα λοιπόν τον Δεκέμβριο κατατάσσεται στην 15η θέση με μέση τιμή τα 0,30 ευρώ ανά κιλοβατώρα, λίγο κάτω από τη μέση τιμή της Ε.Ε. των 27 χωρών που ήταν τα 0,317 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Οι πιο ακριβές πόλεις με τιμές από 0,50 ευρώ ανά κιλοβατώρα έως 0,54 ευρώ είναι οι Βρυξέλλες, η Πράγα, η Κοπενχάγη, η Ρώμη, το Βερολίνο, το Άμστερνταμ, το Δουβλίνο και το Λονδίνο.

Ενδιαφέρον, όμως, έχει και το στοιχείο της έρευνας ως προς τα μέτρα που λαμβάνουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την ανακούφιση των νοικοκυριών.

Στη Μ. Βρετανία, τα νοικοκυριά θα πάρουν ως έκπτωση στους λογαριασμούς τους 400 λίρες ισόποσα για 6 μήνες, με αρχή τον Οκτώβριο του 2022 (μέχρι και τον Μάρτιο). Η έκπτωση θα δίνεται απευθείας από τους προμηθευτές.

Στην Ιρλανδία τα νοικοκυριά με συγκεκριμένα κριτήρια θα πάρουν ενίσχυση 600 ευρώ, σε τρεις δόσεις, αρχής από τον Νοέμβριο 2022. Η επιδότηση θα δοθεί στους προμηθευτές κι αυτοί θα την περάσουν στους πελάτες τους στους λογαριασμούς ρευματος.

Στο Βέλγιο η κυβερνητική επιπλέον στήριξη προς τα νοικοκυριά περιλαμβάνει ενα πακέτο 122 ευρώ, σε δύο δόσεις, αρχής από τον Νοέμβριο 2022.

Στην Ολλανδία εφαρμόζεται ενα διπλό σχήμα στήριξης συνολικά 380 ευρώ για όλα τα νοικοκυριά. Για Νοέμβριο και δεκέμβριο θα πάρουν από 190 ευρώ τον μήνα, ως αντιστάθμισμα μέχρι να λειτουργήσει το πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Το μέτρο τέθηκε σε ισχύ από το 2023.

«Δηλητήριο» από τα φάρμακα

Σας το γράφαμε και χθες στη στήλη. «Φαρμάκι» για την κυβέρνηση η υπόθεση των φαρμάκων, εξ’ ου και η έκτακτη συνέντευξη τύπου χθες το απόγευμα. Μάλλον καθυστερημένα κατάλαβαν στο υπουργείο Υγείας ότι πρόκειται για θέμα που θα… κάψει τη γούνα τους και δεν θα έχει γυρισμό.

Δεκάδες είναι τα σκευάσματα που λείπουν από την αγορά και τα φαρμακεία αδυνατούν να καλύψουν τους πελάτες τους.

Ούτε μπορούν να πείσουν τους πολίτες ότι με τα γενόσημα θα καλυφθεί η ζήτηση, γιατί οι ασθενείς θέλουν το φάρμακο που έχουν συνηθίσει να παίρνουν, κι όχι κάτι άλλο.

Από την άλλη, η αύξηση στις τιμές των φθηνών φαρμάκων δεν θα πλήξει τους πολίτες, τουλάχιστον όπως υποστηρίζει το υπουργείο. Αν, όμως, γίνει κάτι διαφορετικό, να δούμε ποιος θα πάρει τον «μουτζούρη» στην πλάτη.

Η αλήθεια είναι πάντως, ότι τα αντιπυρετικά, εισπνεόμενα και άλλα φάρμακα που συνδέονται με ιώσεις και γρίπες, έχουν τεράστια ζήτηση λόγω της έκρηξης των ασθενειών.

Φοβούνται νέο… Χειμάρα

Αλλά τα μέτωπα για την κυβέρνηση δεν κλείνουν με τίποτε. Αντίθετα, ανοίγουν κι άλλα. Η παραίτηση του βουλευτή Θέμη Χειμάρα προφανώς δεν πέρασε απαρατήρητη. Το αντίθετο μάλιστα. Η στάση του ίδιου του βουλευτή και η καθυστερημένη (ξανά) αντίδραση της κυβέρνησης, δικαίωσαν τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος «σήκωσε» το θέμα και έπιασε… τζακ ποτ.

Αυτό που φοβούνται στο Μαξίμου, πάντως, είναι μη «σκάσει» κι άλλη υπόθεση βουλευτή ή στελέχους της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος θα εμπλέκεται σε σκάνδαλο εσωτερικού ή… εξωτερικού. Γιατί τότε δεν θα μπορεί να «μαζευτεί» επικοινωνιακά.

Πάντως, η παραίτηση Χειμάρα λύνει τα χέρια ως προς το ψηφοδέλτιο στο νομό Φθιώτιδας. Γιατί στα πολιτικά γραφεία ακούγονται διάφορες φήμες.

Χθες η στήλη έγραφε ότι η βράβευση Σταϊκούρα «Είναι κι ένα επιπλέον bonus για τον κ. Σταϊκούρα ο οποίος θα είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής στη Φθιώτιδα. Εκεί όπου ακούγεται ότι θα κατέβει και γνωστός δημοσιογράφος της τηλεόρασης».

Ο Χειμάρας το 2019 είχε πάρει περίπου 7.700 σταυρούς και είχε πάρει την τέταρτη θέση. Πρώτος ο Σταϊκούρας με πάνω από 19 χιλιάδες ψήφους και ακολουθούν οι κ. Οικονόμου και Κοτρωνιάς.

Ο Οικονόμου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που μπορεί να πάει και στο Επικρατείας.

Λέτε αυτή η ξαφνική «είσοδος» γνωστού ονόματος που μπορεί να κατέβει στη Φθιώτιδα, να αλλάξει τους συσχετισμούς;

Οι εκλογές της Ανοιξης

Στη Γαύδο, δηλαδή στη θάλασσα θα πάει για το τριήμερο των Θεοφανίων ο πρωθυπουργός, άρα οι αποφάσεις για τις εκλογές μετατίθεται για κανένα… βουνό. Όμως, η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα στηθούν κάλπες «από τον Απρίλιο και μετά», αποκλείει διάφορα σενάρια.

Εκλογές δεν θα γίνουν το πρώτο τρίμηνο, δηλαδή μέχρι τέλος Μαρτίου. Αρα ενισχύονται τα σενάρια της 2ας ή της 9ης Απριλίου, πριν από το Πάσχα δηλαδή. Και σε 30-40 μέρες μετά να γίνουν οι δεύτερες εκλογές.

Εκτός κι αν ο πρωθυπουργός τα διαψεύσει όλα και πάει σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Δηλαδή Ιούνιο. Δύσκολο αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει.

Χάος με τις αντικειμενικές αξίες στη Γλυφάδα

Η περίπτωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στη Γλυφάδα, όπου η αύξησή τους οδήγησε σε τεράστια αύξηση των φόρων, δεν είναι η μοναδική.

Όμως, οι Γλυφαδιώτες πληρώνουν την εγγύτητά τους με το αεροδρόμιο του Ελληνικού όπου η ανάπλαση που σχεδιάζεται έχει «απογειώσει» από τώρα τις τιμές. Αλλά σε κάθε περίπτωση, αυξήσεις έως και 81% στις τιμές ζώνης είναι δυσβάσταχτες.

Ο δήμος έστειλε οργισμένη επιστολή κα διαμαρτύρεται έντονα για τις αυξήσεις αυτές. Αναφέρει μάλιστα παραδείγματα αύξησης του ΕΝΦΙΑ:

Η αύξηση των τιμών ζώνης, η οποία στις περισσότερες περιοχές υπερβαίνει το 35% (ενώ υπάρχουν περιοχές που οι τιμές ζώνης αυξήθηκαν κατά 61%, κατά 67%, ακόμα και κατά 81%) έχει συμπαρασύρει τον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων της πόλης μας και έχει οδηγήσει στην αύξηση της φορολογίας των ακινήτων. Συγκεκριμένα, η φορολογία που έχει προκύψει είναι δυσβάσταχτη σε πολλές δε περιπτώσεις προσομοιάζει με «δήμευση» της περιουσίας των Γλυφαδιωτών και αναπόφευκτα θα οδηγήσει πολλούς από αυτούς στην εκποίηση των ακινήτων τους.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η αύξηση του ΕΝΦΙΑ για όλα τα ακίνητα της πόλης μας υπήρξε μεγάλη, σε πολλές δε περιπτώσεις τόσο, ώστε να δημιουργεί την δικαιολογημένη αίσθηση αδικίας στους φορολογούμενους.

Αναφέρθηκαν περιπτώσεις ακινήτων που επιβαρύνθηκαν:

Για το 2022 με ΕΝΦΙΑ ποσού 3.501,11 €, ενώ το προηγούμενο οικονομικό έτος ο φόρος είχε προσδιοριστεί στα 865,57 €, δηλαδή καταγράφηκε αύξηση φόρου της τάξης του 304%. Για το 2022 με ΕΝΦΙΑ ποσού 2.632,51 €, ενώ το προηγούμενο οικονομικό έτος ο φόρος είχε προσδιοριστεί στα 465,94 €, δηλαδή καταγράφηκε αύξηση φόρου της τάξης του 465%,

Για το 2022 με ΕΝΦΙΑ ποσού 2.369,27 €, ενώ το προηγούμενο οικονομικό έτος ο φόρος είχε προσδιοριστεί στα 419,35 €, δηλαδή καταγράφηκε αύξηση φόρου της τάξης του 467%,

Για το 2022 με ΕΝΦΙΑ ποσού 5.367,42 €, ενώ το προηγούμενο οικονομικό έτος ο φόρος είχε προσδιοριστεί στα 745,38 €, δηλαδή καταγράφηκε αύξηση φόρου της τάξης του 619% (!!!).

Υπήρξε δηλαδή σε κάποιες περιπτώσεις εξαπλασιασμός του ενιαίου φόρου ακίνητης περιουσίας».

Θα έχει πολλά επεισόδια το σήριαλ με τη Γλυφάδα. Και μην ξεχνάμε. Δήμαρχος είναι ο «γαλάζιος» Γιώργος Παπανικολάου, ιδιαίτερα πετυχημένος και εκλεγμένος με τεράστια ποσοστά.

Οι Κινέζοι επενδυτές

Στο πολύ καλό ρεπορτάζ του συντάκτη του ot.gr, Λάμπρου Καραγεώργου για τον τουρισμό από την Κίνα, αναφερόταν ότι κινέζους τουρίστες θα ξαναδούμε στην Ελλάδα από το… φθινόπωρο. Η έκρηξη του κοροναϊού αλλάζει τα δεδομένα και όπως λένε οι ειδικοί της αγοράς, δεν θα πρέπει να περιμένουμε επανάκαμψη του τουρισμού από την αχανή χώρα, τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο.

Ούτε γάμους στη Σαντορίνη, ούτε Κινέζους στο κέντρο της Αθήνας. Αυτή η κατάσταση, όμως, δεν επηρεάζει καθόλου τις αγορές ακινήτων από Κινέζους που θέλουν να πάρουν ιθαγένεια μέσω του προγράμματος Golden Visa.

Το όριο παραμένει στα 250 χιλιάδες ευρώ (έχουν περάσει 5 μήνες από την ανακοίνωση ότι θα πάει το όριο στις 500 χιλιάδες) και οι Κινέζοι αγοράζουν σπίτια στην Ελλάδα… δι’ αντιπροσώπου.

Υπάρχουν δηλαδή εδώ… αετονύχηδες που βρίσκουν τα ακίνητα, συνεννοούνται με τους Κινέζους επενδυτές και παίρνουν μια καλή προμήθεια για τη δουλειά που κάνουν.

Κινέζους τουρίστες μπορεί να μη δούμε, Κινέζους επενδυτές στην κτηματαγορά θα βλέπουμε για καιρό.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories