Ως οι πιο χαρούμενοι άνθρωποι στον πλανήτη θεωρούνται τα τελευταία 5 χρόνια οι Φινλανδοί.

Σύμφωνα με άρθρο του cnbc.com στην έρευνα που διεξήχθη το 2022, πολίτες από 156 χώρες του κόσμου κλήθηκαν να «αξιολογήσουν τις ζωές τους σε μια κλίμακα από το 0 έως το 10, με το 0 να επιλέγεται για να αποδοθεί η χειρότερη δυνατή ποιότητα ζωής».

Στο επίκεντρο βρέθηκαν παράγοντες όπως η κοινωνική πρόνοια, το προσδόκιμο ζωής, τη γενναιοδωρία και η απουσία διαφθοράς.

Φινλανδοί: Πώς καταφέρνουν και μένουν ζεστοί στους -30 βαθμούς

Ο ψυχολόγος Φρανκ Μαρτέλα, μιλώντας στον ιστότοπο αναφέρει και εξηγεί όσα δεν κάνουν οι Φινλανδοί και δηλώνουν ευχαριστημένοι με τις ζωές τους, ενώ δίνει ορισμένες συμβουλές και σε όσους κατοικούν σε άλλες χώρες.

1. Δεν συγκρίνουν ποτέ τους εαυτούς τους, με τους άλλους

 Υπάρχει ένας δημοφιλής στίχος ενός Φινλανδού ποιητή που λέει «μην συγκρίνεις την ευτυχία σου και μην καυχιέσαι για αυτή». Οι Φινλανδοί φαίνεται πως υιοθετούν στο ακέραιο τη φράση αυτή και δεν επιδεικνύουν τον πλούτο και τα υλικά αγαθά τους.

Ο κ. Μαρτέλα περιγράφει χαρακτηριστικά: «μια φορά είχα συναντήσει έναν από τους πιο πλούσιους Φινλανδούς. Προσπαθούσε να ανεβάσει το καρότσι του παιδιού του στο βαγόνι του τραμ». Συνέχισε λέγοντας ότι θα μπορούσε άνετα να έχει αγοράσει ένα ακριβό αυτοκίνητο ή ακόμη και να προσλάβει οδηγό, όμως εκείνος επιλέγει τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις του.

 Εξήγησε ότι η επιτυχία στη Φινλανδία, είναι ακριβώς αυτό, να μην ξεχωρίζεις από τους άλλους.

Tip Ευτυχίας: Επικεντρωθείτε περισσότερο στα πράγματα που σας κάνουν χαρούμενους και χαρούμενες και λιγότερο σε αυτά που σας κάνουν να δείχνετε επιτυχημένοι. Το πρώτο βήμα προς την πραγματική ευτυχία είναι να ορίζετε εσείς, τα πρότυπά σας αντί να συγκρίνεστε με τους άλλους.

2. Δεν χάνουν την επαφή τους με τη φύση

Συνεχίζοντας, ο Φινλανδός ψυχολόγος ανέφερε πως «σύμφωνα με έρευνα του 2021, το 87% των Φινλανδών πιστεύουν ότι η φύση είναι σημαντική γι’ αυτούς επειδή τους προσφέρει γαλήνη, ενέργεια και χαλάρωση».

Στη Φινλανδία οι εργαζόμενοι δικαιούνται τέσσερις εβδομάδες καλοκαιρινές διακοπές. Οι περισσότεροι αξιοποιούν αυτόν τον χρόνο για να κάνουν εξορμήσεις στην εξοχή και να γίνουν ένα με τη φύση. Συμπληρώνει δε, ότι «όσο λιγότερες είναι οι ανέσεις, ακόμα και σε σημείο να μην υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό, τόσο το καλύτερο».

Tip Ευτυχίας: Ο χρόνος που περνάμε στη φύση αυξάνει τη ζωτικότητα και την ευεξία μας, ενώ ταυτόχρονα μας δίνει την αίσθηση της προσωπικής ανάπτυξης. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι εντάξουν το πράσινο στο περιβάλλον τους, ακόμη κι αν πρόκειται για μερικά φυτά στο σπίτι τους.

3. Δείχνουν εμπιστοσύνη στην κοινότητα

Έρευνες δείχνουν ότι, όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα εμπιστοσύνης σε μια χώρα, τόσο πιο χαρούμενοι είναι οι πολίτες της.

Ο κ. Μαρτέλα αναφέρθηκε σε ένα ιδιαίτερο πείραμα που έγινε το 2022 με ένα χαμένο πορτοφόλι. 192 πορτοφόλια σκορπίστηκαν σε 16 πόλεις ανά τον κόσμο, προκειμένου να μετρηθεί ο βαθμός εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών.

Οι «αποδόσεις» στην πόλη του Ελσίνκι είναι εντυπωσιακές: τα 11 από τα 12 πορτοφόλια, επιστράφηκαν στον ιδιοκτήτη τους».

Οι Φινλανδοί έχουν την τάση να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο και εκτιμούν την ειλικρίνεια. Εάν ξεχάσεις το λάπτοπ σου στη βιβλιοθήκη ή χάσεις το κινητό σου στο τρένο, μπορείς να είσαι σχεδόν σίγουρος ότι θα σου επιστραφεί.

«Η εμπιστοσύνη, μάλιστα, αυτή, χτίζεται από πολύ μικρή ηλικία, καθώς τα παιδιά χρησιμοποιούν σε συχνή βάση μέσα μαζικής μεταφοράς για να μεταβούν από το σχολείο στο σπίτι τους, ενώ πολλές φορές παίζουν χωρίς επίβλεψη», ανέφερε ο ψυχολόγος.

Tip Ευτυχίας: Σκεφτείτε πως μπορείτε να οικοδομήσετε περισσότερη εμπιστοσύνη στην κοινότητα. Μικρές πράξεις όπως το να παραχωρήσετε τη θέση του τρένου σε κάποιον άλλο, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus