Ο πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), Ανδρέας Γεωργίου, συνεχίζει τη μάχη που διήρκεσε πάνω από μια δεκαετία για να καθαρίσει το όνομά του, αφότου κατηγορήθηκε ότι διόγκωσε τα δημοσιονομικά μεγέθη κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης χρέους και ως εκ τούτου έφερε μεγαλύτερα οικονομικά δεινά στη χώρα, σύμφωνα με το Politico.

Σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας θα εξετάσει την έφεση του κ.Γεωργίου κατά αστικής καταδίκης του για «απλή συκοφαντία» σχετικά με δηλώσεις που είχε κάνει στο παραλθόν υπερασπιζόμενος τους υπολογισμούς του. Είναι μία από τις πολλές νομικές υποθέσεις που έχει βρει στο διάβα του ο Ανδρέας Γεωργίου από τότε που αξιωματούχοι στην Αθήνα αμφισβήτησαν για πρώτη φορά τα στοιχεία του, κατηγορώντας τον ότι η χώρα αναγκάστηκε να δεχτεί περισσότερα δάνεια και υπό αυστηρότερους όρους διάσωσης από τους πιστωτές της.

Ευρεία στήριξη

Ο κ.Γεωργίου, ο οποίος τώρα ζει στις ΗΠΑ, έχει λάβει ευρεία στήριξη από διεθνείς ομάδες οικονομολόγων και στατιστικολόγων, οι οποίες υποστηρίζουν ότι έχει χρησιμοποιηθεί ως αποδιοπομπαίος τράγος από την πολιτική τάξη της Ελλάδας, η οποία αρνείται να αναγνωρίσει ότι η κρίση ήταν συνέπεια χρόνιας δημοσιονομικής σπατάλης.

Οι παρατηρητές υποστηρίζουν επίσης ότι η υπόθεση είναι μια δοκιμασία του ελληνικού δικαστικού συστήματος και του κατά πόσο μπορεί να διατηρήσει την ανεξαρτησία του από την πολιτική.
Ο Γεωργίου, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διορίστηκε πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, τον Αύγουστο του 2010, αφού προέκυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε υπολογίσει χαμηλότερα επίπεδα χρέους και ελλειμμάτων, προκαλώντας τη δημιουργία του προγράμματος οικονομικής διάσωσης ΕΕ-ΔΝΤ.

Υπολογισμοί

Αλλά οι υπολογισμοί του Γεωργίου ότι το έλλειμμα της χώρας ήταν ακόμη υψηλότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, στο 15,4% του ΑΕΠ, προκάλεσαν σοκ στη χώρα.

Τα ευρήματά του επικυρώθηκαν από τη Eurostat, την επίσημη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, αλλά αντιμετώπισε εγχώριες αντιδράσεις για την υιοθέτηση των στατιστικών προτύπων της ΕΕ.

Οι μηνύσεις

Ο κ. Γεωργίου αντιμετώπισε μια σειρά μηνύσεων που ξεκίνησαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία υποστηρίχθηκαν είτε άμεσα είτε έμμεσα από διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις και πολιτικούς στην Αθήνα.

Κατηγορήθηκε ότι διόγκωσε τεχνητά το έλλειμμα ως μέρος μιας συνωμοσίας για την επιβολή αυστηρής λιτότητας στην Ελλάδα, αλλά αυτές οι κατηγορίες που ασκήθηκαν από Έλληνες εισαγγελείς απορρίφθηκαν πολλές φορές από διαφορετικά δικαστήρια και αυτή η υπόθεση έκλεισε επισήμως το 2019.

Δεν ενημέρωσε τους υπολοίπους στην ΕΛΣΤΑΤ

Ο Γεωργίου κατηγορήθηκε επίσης για παράβαση καθήκοντος, κυρίως επειδή αρνήθηκε να επιτρέψει στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ να εγκρίνουν τους αναθεωρημένους αριθμούς ελλείμματος πριν τους στείλουν στη Eurostat. Αν και αρχικά αθωώθηκε για αυτή την κατηγορία το 2016, η υπόθεση άνοιξε εκ νέου και καταδικάστηκε το 2017 -μετά από έφεση – με ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή.

Στη συνέχεια ζήτησε νέα δίκη και να παραπεμφθούν βασικά ερωτήματα της υπόθεσης στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που η Αθήνα απέρριψε. Ο στατιστικολόγος αναμένει τώρα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αναμένεται σύντομα, για το εάν τα δικαιώματά του παραβιάστηκαν σε αυτή την υπόθεση.

Η συκοφαντική δυσφήμιση

Η σημερινή προσφυγή αφορά μια αστική υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης που ασκήθηκε από τον προκάτοχο του στην ΕΛΣΤΑΤ, λόγω της αμφισβήτησης των δικών του στοιχείων, αν και είχαν επίκυρωθεί.

Οι έρευνες της ΕΕ έχουν πράγματι διαπιστώσει ότι η Ελλάδα υποτίμησε συστηματικά τις δημόσιες δαπάνες και παρείχε ψευδή στοιχεία στη Eurostat τη δεκαετία του 2000. Ωστόσο, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ένα άτομο μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για «απλή συκοφαντία» εάν οι δηλώσεις του ήταν αληθινές και έπληξαν τη φήμη του ενάγοντα.

Ο κ.Γεωργίου καταδικάστηκε να καταβάλει στον προκάτοχό του 10.000 ευρώ συν τόκους από το 2014 ως αποζημίωση, καθώς και τα δικαστικά έξοδα του καταγγέλλοντα. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι πρέπει επίσης να δημοσιεύσει το κείμενο της δικαστικής απόφασης σε ελληνική εφημερίδα, κάτι το οποίο θα αποτελεί την έκφραση δημόσιας συγγνώμης.

Ο Γεωργίου υποστήριξε ότι ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ έχει την αποκλειστική ευθύνη για τα δημοσιονομικά μεγέθη. Υποστηρίχτηκε από τους επικεφαλής των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο και τον περασμένο μήνα, οι στατιστικολόγοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση υπέρ του έξω από την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Δημόσιο χρέος: Το διπλό μήνυμα με την πρόωρη αποπληρωμή της τριπλής δόσης
Οικονομία |

Η πρόωρη αποπληρωμή της τριπλής δόσης και το διπλό μήνυμα της Ελλάδας στις αγορές

Η Ελλάδα στέλνει ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι μπορεί να αποπληρώνει με ταχείς ρυθμούς παλαιά χρέη της και να αναπτύσσεται με ρυθμούς πολύ υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Ακίνητα: Πώς να αποφύγουν έξοδα και ταλαιπωρία οι ιδιοκτήτες – 10 ερωταπαντήσεις
Ακίνητα |

Πώς να αποφύγουν έξοδα και ταλαιπωρία οι ιδιοκτήτες ακινήτων – 10 ερωταπαντήσεις

Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν εκκρεμότητες με το Κτηματολόγιο και υπάρχει κίνδυνος τα ακίνητα που κατέχουν να χαρακτηριστούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και να περιέλθουν στο κράτος