Η ψηφιακή έκδοση του νομίσματος του ευρώ θα είναι δωρεάν για χρήση και διαθέσιμη σε όλους, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θέλει να διατηρεί προσωπικά δεδομένα των χρηστών της, υπογράμμισε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα.

Η ΕΚΤ εργάζεται σε μια ψηφιακή έκδοση του νομίσματός της και βρίσκεται στη διαδικασία σκιαγράφησης του ευρύτερου σχεδιασμού, ελπίζοντας παράλληλα να αμβλύνει τις ανησυχίες ότι το ψηφιακό νόμισμα θα μπορούσε να διαταράξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να δώσει στην κεντρική τράπεζα πάρα πολλά δεδομένα για τους πολίτες.

Ένα ψηφιακό νόμισμα αποτελεί μια άμεση απαίτηση στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας, όπως και τα μετρητά, επομένως θεωρείται πιο ασφαλές από μια κατάθεση που τηρείται σε μια εμπορική τράπεζα.

«Το ψηφιακό ευρώ θα είναι δημόσιο αγαθό», είπε ο Πανέτα στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ως εκ τούτου, θα ήταν λογικό οι βασικές υπηρεσίες του να είναι δωρεάν – για παράδειγμα όταν χρησιμοποιεί το ψηφιακό ευρώ για να πληρωμές,  όπως συμβαίνει και με τα μετρητά».

Ψηφιακό ευρώ: Γιατί η μη έκδοσή υπονομεύει τον διεθνή ρόλο του ευρώ

Οι ανησυχίες των τραπεζών

Οι τράπεζες ανησυχούν ότι ένα ψηφιακό νόμισμα θα καθιστούσε περιττές τις δικές τους υπηρεσίες, επομένως οι πελάτες θα τις εγκατέλειπαν και θα μεταφέρουν τα μετρητά τους σε χρήματα της κεντρικής τράπεζας δεδομένης της πρόσθετης ασφάλειας.

Ωστόσο, ο Πανέτα είπε ότι η ΕΚΤ δεν θα προσφέρει λογαριασμούς στους πολίτες και δεν θα αφήνει τους ανθρώπους να κάνουν προγραμματισμένες, τακτικές πληρωμές για την κάλυψη συναλλαγών όπως λογαριασμοί ή ενοίκια, καθώς δεν στοχεύει στη δημιουργία ανταγωνισμού για τις εμπορικές τράπεζες.

«Πιστεύουμε ότι οι εποπτευόμενοι μεσάζοντες, οι οποίοι βρίσκονται σε άμεση επαφή με τους χρήστες, είναι στην καλύτερη θέση για να εντοπίζουν περιπτώσεις χρήσης για πληρωμές υπό όρους και οποιεσδήποτε άλλες προηγμένες υπηρεσίες πληρωμών», είπε ο Πανέτα.

Η εφαρμογή για πληρωμές

Εάν εκδοθεί, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αναπτύξει τη δική της αυτόνομη εφαρμογή για πληρωμές ή μπορεί να επιτρέψει στις εμπορικές τράπεζες να ενσωματώσουν το ψηφιακό ευρώ στις δικές τους πλατφόρμες.

Ωστόσο, η δική της εφαρμογή θα περιλαμβάνει μόνο βασικές λειτουργίες πληρωμής και θα διασφαλίζει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε στη ζώνη του ευρώ, ένα νομισματικό μπλοκ 20 εθνών με περίπου 350 εκατομμύρια ανθρώπους.

«Η ΕΚΤ δεν θα θέσει κανέναν περιορισμό για το πού, πότε ή σε ποιον οι άνθρωποι μπορούν να πληρώσουν με ένα ψηφιακό ευρώ», είπε ο Πανέτα.

Ελπίζοντας να αντιμετωπίσει μια βασική ανησυχία σχετικά με το απόρρητο και την εμπιστευτικότητα, ο Πανέτα είπε ότι η ΕΚΤ στοχεύει να μην έχει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα.

Αυτό μπορεί να είναι προβληματικό, ωστόσο, δεδομένων των ανησυχιών σχετικά με το ξέπλυμα χρήματος, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τη φοροδιαφυγή, επομένως οι νομοθέτες εξετάζουν επιλογές για να παρακολουθούν τη χρήση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News