Η Hellenic Hull, ως ιδρυτικό μέλος των Poseidon Principles for Marine Insurance, συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων ναυτασφαλιστικών εταιρειών στον κόσμο που δημοσίευσαν το ποσοστό κλιματικής συμμόρφωσης του χαρτοφυλακίου τους με στόχο την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης του κλάδου.

Η πρώτη Ετήσια Έκθεση των Αρχών του Ποσειδώνα για τη ναυτασφαλιστική αγορά αποτελεί ορόσημο για την πορεία του κλάδου προς την πράσινη μετάβαση, τονίζει η εταιρεία και προσθέτει ότι τα δεδομένα αυτά αποτελούν το πρώτο βήμα που θα δώσει την ώθηση στα μέλη της πρωτοβουλίας να προκαλέσουν έναν ανοιχτό διάλογο με τους πελάτες τους για την κλιματική αλλαγή, την τεχνολογία και τους ποικίλους νέους κινδύνους.

Ηλίας Τσακίρης: Νέος Πρόεδρος της Επιτροπής Ocean Hull της Διεθνούς Ένωσης Ναυτασφάλισης

Poseidon Principles

Οι Αρχές του Ποσειδώνα (Poseidon Principles) είναι μία συμμαχία επιχειρήσεων από όλο το ναυτιλιακό σύμπλεγμα που στόχο έχει μια ναυτιλία απεξαρτημένη από τον άνθρακα. Στη συμμαχία συμμετέχουν και μία σειρά ασφαλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται και στις ναυτιλιακές ασφαλίσεις, μεταξύ των οποίων και η Hellenic Hull.

Η πρώτη έκθεση δείχνει ότι κατά μέσο όρο, η συμμόρφωση των χαρτοφυλακίων των μελών της πρωτοβουλίας με τον στόχο των Ηνωμένων Εθνών για μείωση τουλάχιστον κατά 50% των ετήσιων εκπομπών έως το 2050, σε σύγκριση με το 2008, βρίσκεται με άριστα το 0% στο 12,7%, ενώ η συμμόρφωση του χαρτοφυλακίου των μελών από την επίτευξη του στόχου των μηδενικών εκπομπών CO2 μέχρι το 2050 είναι στο 20,8%.

Όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο της Hellenic Hull, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα ποσοστά κλιματικής συμμόρφωσης του είναι καλύτερα του μέσου όρου του συνόλου των μελών (11,6% για τον στόχο του 50% και 16,4% αντίστοιχα για την απόλυτη μείωση των εκπομπών CO2), ωστόσο χρίζει βελτίωσης, όπως υπογραμμίζει ο Ηλίας Τσακίρης, Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Hull και Πρόεδρος της Επιτροπής Ocean Hull της Διεθνούς Ένωσης Ναυτασφάλισης.

Συμμόρφωση χαρτοφυλακίων

«Η διαφάνεια αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην πορεία για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών στη ναυτιλιακή βιομηχανία», αναφέρει από την πλευρά της η Patrizia Kern, Πρόεδρος της πρωτοβουλίας Poseidon Principles for Marine Insurance και Σύμβουλος Ναυτιλιακής Στρατηγικής – της Swiss Re Corporate Solutions. Κατά μέσο όρο, η συμμόρφωση των χαρτοφυλακίων των μελών της πρωτοβουλίας είναι 12,7% πάνω από την επίτευξη του στόχου των Ηνωμένων Εθνών για μείωση τουλάχιστον κατά 50% των ετήσιων εκπομπών έως το 2050, σε σύγκριση με το 2008. Η πορεία για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών CO2 μέχρι το 2050 είναι ιδιαίτερα φιλόδοξη καθώς σε αυτή την περίπτωση η συμμόρφωση του χαρτοφυλακίου των μελών αγγίζει το 20,8% πάνω από το στόχο.

«Η διαφάνεια είναι αρχή υψίστης σημασίας σε κάθε πτυχή των επιχειρηματικών μας δραστηριοτήτων. Η πρώτη έκθεση για την κλιματική συμμόρφωση του χαρτοφυλακίου μας αναδεικνύει την ανάγκη συνεργασίας με τους πελάτες μας προκειμένου να συνδράμουμε στη μετάβαση στη νέα εποχή. Τα αποτελέσματα της έκθεσης, αλλά και η γνώση που αποκτήθηκε κατά τη διαδικασία υποβολής της, μας επέτρεψε να αναλύσουμε τα αποτελέσματα αυτά και να τα εντάξουμε στην αναθεωρημένη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας. Αν και είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα ποσοστά κλιματικής συμμόρφωσης της Hellenic Hull είναι μικρότερα του μέσου όρου του συνόλου των μελών (11.6% για τον στόχο του 50% και 16.4% αντίστοιχα για την απόλυτη μείωση των εκπομπών CO2), το χαρτοφυλάκιό μας χρίζει βελτίωσης. Υιοθετώντας μια πολιτική ανοιχτών δεδομένων, δεσμευόμαστε να μοιραστούμε με τους πελάτες μας τα στοιχεία της έκθεσης, με στόχο τη διενέργεια ενός διαδραστικού διαλόγου για τον τρόπο αντιμετώπισης και διαχείρισης των κινδύνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε έναν οδικό χάρτη βοηθώντας τους πελάτες μας να ανταποκριθούν στη νέα πραγματικότητα», υπογραμμίζει ο Ηλίας Τσακίρης, Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Hull και Πρόεδρος της Επιτροπής Ocean Hull της Διεθνούς Ένωσης Ναυτασφάλισης.

Η συλλογή δεδομένων για τα χαρτοφυλάκια των εταιρειών είναι μια ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία. Τα δεδομένα καλύπτουν το έτος βάσης 2021 ενώ οι αριθμοί δεν περιλαμβάνουν ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο ασφάλισης σκάφους και μηχανής των μελών της πρωτοβουλίας, καθώς υπήρχαν αποκλίσεις κατά τη συλλογή των στοιχείων.

Ιδρυτικά μέλη των Poseidon Principles στη ναυτασφαλιστική αγορά που συμμετείχαν στην ετήσια έκθεση κλιματικής συμμόρφωσης είναι οι εταιρείες: Fidelis MGU, Gard, Hellenic Hull Management, Navium, Norwegian Hull Club, SCOR, Swiss Re Corporate Solutions and Victor Insurance. Συνεργαζόμενα Μέλη είναι οι: Cambiaso Risso Group, Cefor, Cosco Shipping Captive, CTX Special Risks, EF Marine, Gallagher, Lochain Patrick Insurance Brokers, Lockton Marine, WTW.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων
Επιχειρήσεις |

Αυξημένες επιδόσεις το 2023 για τον ΟΛΘ - Σε «ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ» το έργο του 6ου προβλήτα

Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αύξηση άνω του 12% (στα € 59,8 εκατ.), ενώ στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικής κίνησης σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% και 31,3% αντίστοιχα