Δημοσιεύθηκε χθες 2/2/2023 το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση, οργάνωση, διοίκηση και λειτουργία της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Λακωνίας και της Σχολής Πλοιάρχων αυτής.

Η σχολή Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού (πλοιάρχων) έχει πλέον ιδρυθεί στη Νεάπολη του Δήμου.

«Μια μεγάλη ημέρα χαράς για τους απανταχού Βατικιώτες και όλους τους κατοίκους του Δήμου Μονεμβασίας. Μια τεράστια προσπάθεια ετών έφθασε σε αίσιο τέλος. Το φαινομενικά αδύνατο έγινε δυνατό χάρη στις επίμονες προσπάθειες της δημοτικής αρχής και όλων όσων πίστεψαν και βοήθησαν στην ίδρυσή της», αναφέρει σε δήλωση του ο Δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης.

Οι «μάνες» της ελληνικής ναυτοσύνης

«Ο γενικότερος πληθυσμός του Δήμου μας (Μονεμβάσια, Νεάπολη, Κυπαρίσσι, Γέρακας, Πλύτρα, Ελιά κλπ) ασχολείται διαχρονικά με τη ναυτιλία, καθώς και των όμορων Δήμων Ελαφονήσου και Κυθήρων. Ειδικότερα ο Βατικιώτικος πληθυσμός δραστηριοποιείται ανέκαθεν στα ναυτικά επαγγέλματα, πλοίαρχοι, μηχανικοί, επαγγελματίες ναυτικοί, αλιείς κ.α. καταξιωμένοι στο χώρο του πολεμικού και εμπορικού ναυτικού (κρουαζιερόπλοια, δεξαμενόπλοια, φορτηγά κλπ)», ήταν μερικά από τα λόγια που είχε γράψει απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Δήμαρχος προκειμένου να δει να γίνεται πραγματικότητα η ίδρυση της σχολής πλοιάρχων στην Μονεμβασία.

Στην ίδια επιστολή ο Δήμαρχος είχε επίσης αναφερθεί στις εγκαταστάσεις που θα χρειαστούν: «Για την υλοποίηση της εκπαιδευτικής υποδομής,  ο Δήμος μας θα διαθέσει άμεσα για τη στέγασή της, υπάρχον κτίριο επαρκές, κατάλληλο και λειτουργικό  εμβαδού 1.625,97 τμ στην παραλία της Νεάπολης, καθώς και θα συνδράμει σε οτιδήποτε περαιτέρω απαιτηθεί

Το κτίριο εκτείνεται σε 3 επίπεδα με 10 αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρο, αίθουσα εκδηλώσεων, 2 αίθουσες Γυμναστηρίου, αίθουσες καθηγητών, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικοί χώροι, χώροι υγιεινής κ.λ.π.

Ακολουθεί μέρος του Προεδρικού Διατάγματος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

«Άρθρο 1

Ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) Λακωνίας

Ιδρύεται Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) Λακωνίας με έδρα τη Νεάπολη του Δήμου Μονεμβασίας, η οποία είναι περιφερειακή υπηρεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και λειτουργεί σύμφωνα με τον ν. 2638/1998, το παρόν και τον Εσωτερικό Κανονισμό της.

Άρθρο 2

Αποστολή

(άρθρο 2 παρ. 1 του ν. 2638/1998)

Η Α.Ε.Ν. Λακωνίας έχει ως αποστολή:

α) Τη δημιουργία αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού πλήρως καταρτισμένων με ολοκληρωμένη θεωρητική και πρακτική γνώση του αντικειμένου, καθώς και την εξειδίκευση αυτών, βασισμένη στις οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο της ναυτιλίας.

β) Τη διατήρηση στενής και αμφίδρομης σχέσης με τους ναυτιλιακούς και άλλους συναφείς οικονομικούς φορείς της χώρας.

γ) Τη συνεργασία με άλλα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού, καθώς και με φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για την επίτευξη του σκοπού της.

δ) Τη συμμετοχή της σε προγράμματα εφαρμογής και ανάπτυξης της ναυτικής τεχνολογίας, της διοίκησης και της εκμετάλλευσης του πλοίου.

ε) Τη συμβολή της στον προσανατολισμό των νέων στο ναυτικό επάγγελμα.

στ) Την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τον σκοπό λειτουργίας της και τη γενικότερη αποστολή της.

ζ) Τη σύμπραξη από κοινού με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) για τη διοργάνωση Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) και τη διεξαγωγή έρευνας σε τομείς ενδιαφέροντος της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων
Επιχειρήσεις |

Αυξημένες επιδόσεις το 2023 για τον ΟΛΘ - Σε «ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ» το έργο του 6ου προβλήτα

Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αύξηση άνω του 12% (στα € 59,8 εκατ.), ενώ στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικής κίνησης σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% και 31,3% αντίστοιχα