Όταν ένα περιφερειακό Χρηματιστήριο σαν το δικό μας καταφέρνει να υπεραποδώσει για τουλάχιστον 14 μήνες έναντι όλων των μεγάλων, τα επενδυτικά βλέμματα αναγκάζονται να αναρωτηθούν πώς προέκυψε κάτι τέτοιο

Και μάλιστα, όταν η υπεραπόδοση αυή έχει δευτερεύουσα σημασία (!) σε σχέση με την εξαιρετική ανθεκτικότητα που έχει αναδείξει το ταμπλό μας στα πτωτικά σκέλη, τότε σίγουρα μπορούμε να καυχιόμαστε ότι διανύουμε μια από τις καλύτερες περιόδους στη σύγχρονη χρηματιστηριακή ιστορία.

Και οι αριθμοί, είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος: κλείσαμε αισίως την 20 ανοδική συνεδρίαση στις τελευταίες 25, με το εξωπραγματικό στατιστικό των 7 συνεχόμενων εβδομάδων. Συνολικά, 14 εισηγμένες είδαν νέα υψηλά 52 εβδομάδων, μεταξύ αυτών και οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ και ΑΡΑΙΓ, με τον ΜΥΤΙΛ να βρίσκεται και στα ιστορικά του υψηλά, όπως εξάλλου και άλλες μεγάλης και μεσαίας κεφ/σης. Στο εξάμηνο, κερδίζουμε σε επίπεδο ΓΔ 19%, έναντι -ενδεικτικά- του +1% του S&P500.

Παρόλα αυτά, η ποιοτική διάσταση είναι κρισιμότερη, με τη διάχυση και την αναζοπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος μέσυ τουλάχιστον 35-45% αύξηση μεσου όρου όγκου να είναι εδραιωμένες στο ταμπλό. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, συνεχίζονται οι επιχειρηματικές κινήσεις και οι αναμοχλεύσεις μεγάλων συμφωνιών εντός και εκτός ΧΑ, που δίνουν την αίσθηση ότι τα καλύτερα έπονται.

Δεν πρέπει να αμελείται εξάλλου το γεγονός πως οι οίκοι συνεχίζουν να δίνουν πρωτοφανείς στόχους για μια πληθώρα μετοχών, όπως ΜΥΤΙΛ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΜΟΗ κ.α., με τη ΔΕΗ να είναι το ..ανέκδοτο με μέση τιμή-στόχο τα 15 ευρώ.

Οι κλάδοι που φαίνεται να προσελκύουν το ενδιαφέρον περισσότερο είναι η ενέργεια, οι κατασκευές/ακίνητα, η πληροφορική και τα χρηματοοικονομικά. Η ειδοποιός διαφορά παραμένει το μεγάλο premium κινδύνου που απαιτούν οι επενδυτές παγκοσμίως, ώστε να εξισώνουν εν μέρει “μικρές” αγορές σαν τη δική μας με άλλες μεγαλύτερες με μικρότερα περιθώρα βελτίωσης και λιγότερη ευαισθησία σε άμβλυνση του πληθωριστικού προβλήματος, δεδομένου του ότι ο συστημικός κίνδυνος που ταλάνιζε επί μακρόν το ΧΑ έχει ελαχιστοποιηθεί.

Για τη συνέχεια, οι αγοραστικές διαθέσεις δεν φαίνεται να κοπάζουν, και οποιαδήποτε αναμενόμενη διόρθωση θα συνιστά μάλλον ευκαιρία για (επανα)τοποθέτηση παρά αφορμή για μαζική έξοδο μεσοπρόθεσμων παικτών. Το πρώτο πάτημα θα έρθει λογικά πέριξ των 1005-1010 μονάδων του ΓΔ (2440 του 25άρη), εστιάζοντας σε χαρτιά που ήδη τρέχουν, όπως ΜΥΤΙΛ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚ/ΤΕΝΕΡΓ, ΒΙΟ/ΕΛΧΑ/CENER και τραπεζικά. Τέλος, επαναλαμβάνουμε τις ευκαιρίες στο ταμπλό των εταιρικών εισηγμένων, κυρίως για αμυντικού προσανατολισμού χαρτοφυλάκια, με τις περισσότερες εκδόσεις να είναι αξιοπρεπέστατες από άποψη κινδύνου εκδότη, με ελκυστικές “ασφαλείς” αποδόσεις.

Latest News