
Η βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού CMA (Competition and Markets Authority) έχει ήδη εκφράσει τις ανησυχίες της για τα σχέδια της Microsoft να εξαγοράσει την Activision Blizzard. Ωστόσο, αυτή τη φορά προειδοποιεί ότι η συμφωνία θα βλάψει τους Βρετανούς gamers.
Η CMA εξέδωσε την προσωρινή έκθεση με τα ευρήματά της έρευνας που πραγματοποίησε σχετικά με τη συμφωνία Microsoft – Activision σύμφωνα με την οποία «θα μπορούσε να έχει σαν αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές, λιγότερες επιλογές ή λιγότερη καινοτομία για τους gamers στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Όλοι κερδίζουν αν εξαγοράσει την Activision υποστηρίζει η Microsoft
Ωστόσο, η προσωρινή έκθεση προτείνει και διορθωτικές κινήσεις προς την Microsoft ώστε η συμφωνία να μπορέσει να προχωρήσει. Πιο συγκεκριμένα, προτείνει την υποχρεωτική πώληση του τμήματος της Activision Blizzard που σχετίζεται με την δημοφιλέστατη σειρά βιντεοπαιχνιδιών Call of Duty.
Δύο τα σοβαρότερα προβλήματα
Στην έκθεση αναφέρεται ρητά ότι δύο είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που απασχολούν την CMA: το cloud gaming και η αποκλειστικότητα των βιντεοπαιχνιδιών.
«Τα στοιχεία που διαθέτει η CMA επί του παρόντος υποδεικνύουν ότι η Microsoft θα θεωρούσε ότι είναι εμπορικά επωφελές να φέρει τα παιχνίδια της Activision αποκλειστικά στη δική της cloud υπηρεσία παιχνιδιών (ή διαθέσιμα μόνο σε άλλες υπηρεσίες υπό ουσιωδώς χειρότερες συνθήκες)», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Η βρετανική ρυθμιστική Αρχή θεωρεί ότι η Microsoft, αν εξαγοράσει την Activision Blizzard, θα ενισχύσει την ήδη ισχυρή της θέση στο cloud gaming, την οποία η ίδια η Αρχή εκτιμά στο 60-70% της παγκόσμια αγοράς.
Επιπλέον, ανησυχία υπάρχει ότι θα προκύψει και πρόβλημα με τον ανταγωνισμό μέσω των αποκλειστικών τίτλων της Activision. «Η CMA διαπίστωσε ότι η αποδυνάμωση του ανταγωνισμού περιορίζοντας την πρόσβαση που έχουν άλλες πλατφόρμες στα παιχνίδια της Activision θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον ανταγωνισμό μεταξύ Xbox και PlayStation στο Ηνωμένο Βασίλειο, βλάπτοντας με τη σειρά του τους παίκτες στη χώρα», αναφέρεται στην έκθεση.

Στην «τσιμπίδα» της Ε.Ε. η Microsoft για την εξαγορά της Activision Blizzard
Οι διορθωτικές κινήσεις που προτείνονται
Στην ίδια έκθεση προτείνονται και πιθανές διορθωτικές κινήσεις που θα μπορούσαν να «ανοίξουν» τον δρόμο της έγκρισης για τη συμφωνία εξαγοράς. Σε αυτές περιλαμβάνονται η πρόταση για μια «δομική διόρθωση» με αποδέσμευση από τη συμφωνία των τμημάτων της εταιρείας που σχετίζονται με το brand Call of Duty.
Αυτή η πρόταση έρχεται και σε μία παραλλαγή, δηλαδή την πώληση τμημάτων που σχετίζονται με περισσότερα βιντεοπαιχνίδια όπως τα γνωστότερα Call of Duty, World of Warcraft.
Προφανώς οι συγκεκριμένες προτάσεις δύσκολα θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από την Microsoft, με την αμερικανική εταιρεία να προσανατολίζεται περισσότερο σε διορθωτικές κινήσεις που θα σχετίζονται περισσότερο με δεσμεύσεις ότι η συμφωνία θα εξασφαλίζει ότι τα παιχνίδια της Activision θα είναι διαθέσιμα χωρίς περιορισμούς και στις ανταγωνιστικές πλατφόρμες cloud gaming.
Από την άλλη πλευρά, η CMA θεωρεί ότι τέτοιου είδους διορθώσεις ενδεχομένως να μην έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα. Ωστόσο, η έκθεση αφήνει ανοικτό και ένα… παράθυρο, υπό τη μορφή της πρόσβασης στο Call of Duty.
Ήδη η Microsoft έχει προτείνει στη Sony δεκαετή συμφωνία για τους τίτλους του Call of Duty, με την CMA να αναφέρει ότι θα μελετήσει την συγκεκριμένη πρόταση σε συνδυασμό με άλλες ρυθμίσεις, σαν μια μορφή διορθωτικών παρεμβάσεων στη συμφωνία.
Microsoft – Activision: Το παιχνίδι αρχίζει…
Αντιδράσεις από το σύνολο των ρυθμιστικών Αρχών
Αν και η συγκεκριμένη έκθεση δεν είναι η τελική απόφαση της CMA θεωρείται ότι βάζει φρένο στα σχέδια της Microsoft για την εξαγορά της Activision Blizzard. Ήδη η αντίστοιχη αμερικανική Αρχή, η FTC, επιχειρεί με την κατάθεση μήνυσης να σταματήσει την διαδικασία εξαγοράς. Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανοίξει «έρευνα σε βάθος» της εξαγοράς ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η βρετανική CMA ήταν αυτή που ουσιαστικά σταμάτησε την απόπειρα της Meta να εξαγοράσει την Giphy, πέρυσι.
Πλέον, η CMA αναμένει απαντήσεις για τις προτεινόμενες διορθωτικές κινήσεις έως τις 22 Φεβρουαρίου και συνολική τοποθέτηση από την Microsoft μέχρι την 1η Μαρτίου. Η τελική έκθεση της Αρχής έχει οριστεί να εκδοθεί στις 26 Απριλίου.


Latest News

Ένα δαχτυλίδι για τον Πάπα Φραγκίσκο - Πώς έσπασε ακόμη μια παράδοση αιώνων
Τι συμβολίζει το «Δαχτυλίδι του Ψαρά» του Πάπα Φραγκίσκου και γιατί θα καταστραφεί μετά το θάνατό του

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές