Τρεις αστροναύτες που εγκλωβίστηκαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) λόγω βλάβης στη ρωσική κάψουλα που θα τους μετέφερε πίσω στη Γη θα χρειαστεί να περιμένουν μερικές ακόμα εβδομάδες έπειτα από παρόμοια βλάβη σε δεύτερο ρωσικό σκάφος.

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos είχε προγραμματίσει έκτακτη πτήση στις 20 Φεβρουαρίου για να μεταφέρει δύο ρώσους κοσμοναύτες και έναν αμερικανό αστροναύτη, οι οποίοι είχαν φτάσε στον ISS με κάψουλα Soyuz που παρουσίασε αργότερα πλήρη απώλεια ψυκτικού υγρού.

Την Δευτέρα, ο επικεφαλής της Roscosmos Γιούρι Μπορίσοφ ανακοίνωσε ότι η έκτακτη πτήση αναβάλλεται, το αργότερο μέχρι τις 10 Μαρτίου, ενώ η υπηρεσία εξετάζει την διαρροή ψυκτικού υγρού από ένα δεύτερο σκάφος, ένα μεταγωγικό Progress MS-21.

Ο Μπορίσοφ παρουσίασε επίσης φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με τη βοήθεια του ρομποτικού βραχίονα του σταθμού και δείχνουν μια μικρή τρύπα στο εξωτερικό της κάψουλας Soyuz, η οποία πιθανώς προήλθε από πρόσκρουση μικρομετεωρίτη ή διαστημικού σκουπιδιού.

Μια μικρή τρύπα, γύρω από την οποία διακρίνονται καφέ κηλίδες, εντοπίστηκε στο Soyuz (Reuters)

Και τα δύο προβληματικά σκάφη έχουν απομονωθεί αεροστεγώς από το υπόλοιπο τροχιακό συγκρότημα και το πλήρωμα –τρεις Αμερικανοί, τρεις Ρώσοι και ένας Ιάπωνας- δεν διατρέχει κίνδυνο.

Παρά την επιδείνωση των διμερών σχέσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ΗΠΑ και Ρωσία συνεχίζουν τη συνεργασία τους στο πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Τα τελευταία χρόνια το τροχιακό συγκρότημα παρουσιάζει σοβαρές φθορές και στις αρχές της επόμενης δεκαετίας αναμένεται να παροπλιστεί και να καταστραφεί με βουτιά στην ατμόσφαιρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Google: Παρουσίασε νέο μικροτσίπ και «έλυσε» ένα χρόνιο πρόβλημα των κβαντικών υπολογιστών
Τεχνολογία |

Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits

Έρευνα BrokerChooser: Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης
Τεχνολογία |

Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας

Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες