Με το Internet να αποτελεί πλέον βασικό κομμάτι της καθημερινότητας μας, τόσο για ψυχαγωγία όσο και για επαγγελματικούς λόγους, η ταχύτητα της σύνδεσης μετρά ιδιαίτερα.
Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών – Ταχυδρομείων δίνει συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσει ο κάθε καταναλωτής όταν αντιμετωπίζει πρόβλημα σύνδεσης με το διαδίκτυο.
Focus Bari: Aπογειώθηκε η χρήση του διαδικτύου στους Έλληνες άνω των 55 ετών
Με μία ανάρτηση στον ισότοπό της που συνοδεύεται από ένα βίντεο η Επιτροπή απευθύνεται σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ασύρματη σύνδεσή τους στο Διαδίκτυο (WiFi).
Τα 9 βήματα που καλούνται να ακολουθήσουν οι καταναλωτές είναι τα εξής:
- Τοποθετήστε τον router σε υπερυψωμένη θέση, π.χ. πάνω σε ένα ντουλάπι ή ράφι, σε κεντρικό σημείο του σπιτιού σας, για να πετύχετε μεγαλύτερη εμβέλεια σήματος.
- Αποφύγετε την τοποθέτηση του router κοντά σε παράθυρα, για να μην «χάνεται» το σήμα εκτός του χώρου σας.
- Απομακρύνετε αντικείμενα, ιδίως μεταλλικά, μπροστά ή δίπλα από τον router, για να μην παρεμποδίζεται το σήμα του WiFi.
- Τοποθετήστε τον router, μακριά από ασύρματες πηγές εκπομπής, όπως ασύρματα τηλέφωνα και συσκευές ενδοσυνεννόησης, γιατί ενδέχεται να δημιουργούν παρεμβολές στο σήμα σας.
- Εάν ο router διαθέτει μία ή περισσότερες κεραίες, μετακινήστε τις σε διαφορετικές κατευθύνσεις, στοχεύοντας στα σημεία όπου θέλετε να βελτιώσετε το σήμα.
- Χρησιμοποιήστε συσκευές επέκτασης/κάλυψης σήματος (powerline adapters, repeaters, extenders), που φέρουν πάντα την ένδειξη «CE», στα σημεία που το σήμα είναι αδύναμο.
- Αν ο router δεν έχει ρύθμιση για αυτόματα βέλτιστη επιλογή καναλιού, δοκιμάστε να επιλέξετε κανάλι με μικρότερη χρήση.
- Αλλάξτε τους προεπιλεγμένους κωδικούς πρόσβασης του router σας και ορίστε νέο ισχυρό password, για να προστατέψετε το οικιακό σας δίκτυο, σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τη σύνδεσή σας. Αλλάζετε συχνά το password σας.
- Κάντε επανεκκίνηση από το κουμπί on/off του router σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Οι χώρες με το καλύτερο ίντερνετ
Για το 2022, η Ελλάδα τερμάτισε στην 28η θέση – ανάμεσα σε 142 χώρες – όσον αφορά τη μέση ταχύτητα download στο mobile internet, ενώ κατετάγη στην 94η θέση – μεταξύ 190 χωρών – στις ταχύτητες του σταθερού Διαδικτύου.
Στο mobile internet η Ελλάδα, με μέση ταχύτητα download τα 61,40 Mbps, βελτίωσε τις επιδόσεις της κατά 4 θέσεις, ενώ στο σταθερό ευρυζωνικό δίκτυο, με μέση ταχύτητα download τα 42,79 Mbps, κατά 2 θέσεις.
Συνολικά, σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2022 η μέση ταχύτητα download στο mobile internet αυξήθηκε σχεδόν κατά 17%, ενώ οι ταχύτητες στις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις επιτάχυναν κατά τουλάχιστον 28%. Σύμφωνα με το Speedtest Global Index της ανεξάρτητης εταιρείας μετρήσεων Ookla, το 2022, το Κατάρ, η Νορβηγία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν οι τρεις χώρες με το πιο γρήγορο mobile internet, παγκοσμίως.
Με μέση ταχύτητα download στο mobile internet τα 176,18 Mbps, τα 139,41 Mbps και τα 131,54 Mbps, αντίστοιχα, Κατάρ, Νορβηγία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέβηκαν στο βάθρο με τις χώρες, που παρέχουν το πιο γρήγορο Internet στους πολίτες τους μέσω κινητών δικτύων.
Εξαιρετικές επιδόσεις πέτυχαν το 2022 και η Νότια Κορέα, με μέση ταχύτητα download 118,76 Mbps, η Δανία με 113,44 Mbps και η Κίνα με 109,40 Mbps.
Εξίσου σημαντικές επιδόσεις πέτυχε το 2022 και στη Νορβηγία, όπου η μέση ταχύτητα download διαμορφώθηκε στα 109,06 Mbps, αλλά και το Μακάο με 106,38 Mbps. Η Βουλγαρία και το εξωτικό Μπρουνέι είναι οι δύο χώρες, που συμπληρώνουν το “top 10” των πιο γρήγορων χωρών στο mobile internet για το 2022, με μέση ταχύτητα τα 103,29 Mbps και 102,06 Mbps αντίστοιχα.
Latest News
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Πώς θα χτιστεί ο «Φάρος» του ελληνικού AI - Ο ρόλος του Υπερταμείου
Το έργο για τον «Φάρο» συνδέεται με την κατασκευή του εθνικού υπερυπολογιστή «Δαίδαλου» - Θα δημιουργηθεί θυγατρική που θα αναλάβει τη διαχείρισή του
Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Πόση τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari
Στην έρευνα της Focus Bari αναλύονται οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες
Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας
Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες
Τι είναι η αβοκέτα... και οι υπόλοιπες κορυφαίες αναζητήσεις στην Google των Ελλήνων
Στις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις των Ελλήνων στη μηχανή αναζήτησης της Google περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πρόσωπα μέχρι αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων
Στο στόχαστρο των Βρυξελλών Google και Meta για «μυστικές διαφημίσεις»
Οι ρυθμιστικές αρχές ζητούν πληροφορίες για συνεργασία που παρακάμπτει τους κανόνες του γίγαντα αναζήτησης για ανηλίκους
Τα ρομποταξί της Tesla θα κινούνται με ανθρώπινο τηλεχειρισμό
Η Tesla σκοπεύει να ξεκινήσει την υπηρεσία ρομποταξί με έναν εταιρικό στόλο που υποστηρίζεται από εξ αποστάσεως τηλεχειρισμό