Με το Internet να αποτελεί πλέον βασικό κομμάτι της καθημερινότητας μας, τόσο για ψυχαγωγία όσο και για επαγγελματικούς λόγους, η ταχύτητα της σύνδεσης μετρά ιδιαίτερα.

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών – Ταχυδρομείων δίνει συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσει ο κάθε καταναλωτής όταν αντιμετωπίζει πρόβλημα σύνδεσης με το διαδίκτυο.

Focus Bari: Aπογειώθηκε η χρήση του διαδικτύου στους Έλληνες άνω των 55 ετών

Με μία ανάρτηση στον ισότοπό της που συνοδεύεται από ένα βίντεο η Επιτροπή  απευθύνεται σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ασύρματη σύνδεσή τους στο Διαδίκτυο (WiFi).

Τα 9 βήματα που καλούνται να ακολουθήσουν οι καταναλωτές είναι τα εξής:

  • Τοποθετήστε τον router σε υπερυψωμένη θέση, π.χ. πάνω σε ένα ντουλάπι ή ράφι, σε κεντρικό σημείο του σπιτιού σας, για να πετύχετε μεγαλύτερη εμβέλεια σήματος.
  • Αποφύγετε την τοποθέτηση του router κοντά σε παράθυρα, για να μην «χάνεται» το σήμα εκτός του χώρου σας.
  • Απομακρύνετε αντικείμενα, ιδίως μεταλλικά, μπροστά ή δίπλα από τον router, για να μην παρεμποδίζεται το σήμα του WiFi.
  • Τοποθετήστε τον router, μακριά από ασύρματες πηγές εκπομπής, όπως ασύρματα τηλέφωνα και συσκευές ενδοσυνεννόησης, γιατί ενδέχεται να δημιουργούν παρεμβολές στο σήμα σας.
  • Εάν ο router διαθέτει μία ή περισσότερες κεραίες, μετακινήστε τις σε διαφορετικές κατευθύνσεις, στοχεύοντας στα σημεία όπου θέλετε να βελτιώσετε το σήμα.
  • Χρησιμοποιήστε συσκευές επέκτασης/κάλυψης σήματος (powerline adapters, repeaters, extenders), που φέρουν πάντα την ένδειξη «CE», στα σημεία που το σήμα είναι αδύναμο.
  • Αν ο router δεν έχει ρύθμιση για αυτόματα βέλτιστη επιλογή καναλιού, δοκιμάστε να επιλέξετε κανάλι με μικρότερη χρήση.
  • Αλλάξτε τους προεπιλεγμένους κωδικούς πρόσβασης του router σας και ορίστε νέο ισχυρό password, για να προστατέψετε το οικιακό σας δίκτυο, σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τη σύνδεσή σας. Αλλάζετε συχνά το password σας.
  • Κάντε επανεκκίνηση από το κουμπί on/off του router σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι χώρες με το καλύτερο ίντερνετ

Για το 2022, η Ελλάδα τερμάτισε στην 28η θέση – ανάμεσα σε 142 χώρες – όσον αφορά τη μέση ταχύτητα download στο mobile internet, ενώ κατετάγη στην 94η θέση – μεταξύ 190 χωρών – στις ταχύτητες του σταθερού Διαδικτύου.

Στο mobile internet η Ελλάδα, με μέση ταχύτητα download τα 61,40 Mbps, βελτίωσε τις επιδόσεις της κατά 4 θέσεις, ενώ στο σταθερό ευρυζωνικό δίκτυο, με μέση ταχύτητα download τα 42,79 Mbps, κατά 2 θέσεις.

Συνολικά, σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2022 η μέση ταχύτητα download στο mobile internet αυξήθηκε σχεδόν κατά 17%, ενώ οι ταχύτητες στις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις επιτάχυναν κατά τουλάχιστον 28%. Σύμφωνα με το Speedtest Global Index της ανεξάρτητης εταιρείας μετρήσεων Ookla, το 2022, το Κατάρ, η Νορβηγία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν οι τρεις χώρες με το πιο γρήγορο mobile internet, παγκοσμίως.

Με μέση ταχύτητα download στο mobile internet τα 176,18 Mbps, τα 139,41 Mbps και τα 131,54 Mbps, αντίστοιχα, Κατάρ, Νορβηγία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέβηκαν στο βάθρο με τις χώρες, που παρέχουν το πιο γρήγορο Internet στους πολίτες τους μέσω κινητών δικτύων.

Εξαιρετικές επιδόσεις πέτυχαν  το 2022 και η Νότια Κορέα, με μέση ταχύτητα download 118,76 Mbps, η Δανία με 113,44 Mbps και η Κίνα με 109,40 Mbps.

Εξίσου σημαντικές επιδόσεις πέτυχε το 2022 και στη Νορβηγία, όπου η μέση ταχύτητα download διαμορφώθηκε στα 109,06 Mbps, αλλά και το Μακάο με 106,38 Mbps. Η Βουλγαρία και το εξωτικό Μπρουνέι είναι οι δύο χώρες, που συμπληρώνουν το “top 10” των πιο γρήγορων χωρών στο mobile internet για το 2022, με μέση ταχύτητα τα 103,29 Mbps και 102,06 Mbps αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση

Apple: Πλησιάζει η ώρα της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Καμία βιασύνη για την Apple - Πλησιάζει η ώρα της ΑΙ

H εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο συνέδριο λογισμικού της τον επόμενο μήνα, όπως και να αναθεωρήσει τις σειρές προϊόντων της με τσιπ έτοιμα για AI

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023
Τεχνολογία |

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023

Τον Ιανουάριο του 2023, το Βερολίνο δήλωσε ότι Ρώσοι ακτιβιστές χάκερ έθεσαν εκτός δικτύου αρκετούς γερμανικούς ιστότοπους σε αντίποινα για την απόφασή του να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία.