
Τις προτεραιότητες της Επιτροπής για τις σχεδιαζόμενες δράσεις – σε εθνικό και τοπικό επίπεδο – που θα δώσουν έμφαση στο να αποκτήσουν πρόσβαση στο «οικοσύστημα» των δεξιοτήτων και αυτοί που δεν είχαν μέχρι τώρα όπως π.χ. οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, παρουσίασε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ετους Δεξιοτήτων.
Ανθρώπινο Κεφάλαιο και Δεξιότητες
Ο κ. Χατζηδάκης, από την πλευρά του, σημείωσε την επανεκκίνηση της επαγγελματικής κατάρτισης στην Ελλάδα. Τόνισε ότι ήδη έχουν υλοποιηθεί δυο ευρείας κλίμακας προγράμματα για την απόκτηση πράσινων και ψηφιακών δεξιοτήτων –με συνολικά 270.000 ωφελούμενους, εργαζομένους και ανέργους- και ότι θα ακολουθήσουν και άλλα, αναδεικνύοντας τη διπλή στήριξη της ΕΕ (από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ) σε αυτή την προσπάθεια.
Μ. Σχοινάς: Οι δεξιότητες «έξω από τους διαδρόμους των Βρυξελλών»
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε:
«Ενημέρωσα τον φίλο Υπουργό, τον Κωστή Χατζηδάκη για τις πρώτες σκέψεις μας και τον σχεδιασμό για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων που γιορτάζουμε φέτος. Είναι μια εξαιρετική αφορμή για να μπορέσουμε να δώσουμε ξανά δυναμισμό στην αγορά εργασίας σε όλη την Ευρώπη. Να προικίσουμε με δεξιότητες ανθρώπους νέους αλλά και ενήλικες που έχουν αποκοπεί από την αγορά εργασίας. Ανθρώπους που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στην παροχή επαγγελματικής κατάρτισης. Και σε αυτήν τη μεγάλη πανευρωπαϊκή προσπάθεια θέλουμε να βγάλουμε τις δεξιότητες έξω από τους διαδρόμους των Βρυξελλών. Γιατί είναι ένα θέμα για το οποίο οι εθνικές κυβερνήσεις και οι τοπικές αρχές έχουν και θέλουμε να έχουν ρόλο και ευθύνη. Είχαμε λοιπόν μια πρώτη συζήτηση σήμερα για το πώς θα δομήσουμε αυτή την σημαντική αφορμή σε εθνικό επίπεδο. Χρειαζόμαστε στην Ευρώπη μια μεγάλη επανάσταση γνώσης. Έχουμε λιγότερο κόσμο από αυτόν που χρειαζόμαστε σε κρίσιμους τομείς όπως στην ψηφιακή και στην πράσινη μετάβαση. Αλλά χρειαζόμαστε και αυτή η επανάσταση να είναι δίκαιη. Να αφορά ισότιμα όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, ανεξάρτητα από το οικονομικό τους επίπεδο και τον τόπο που ζουν. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε».

Κ. Χατζηδάκης: Νέα αρχή με τον νόμο ”Δουλειές Ξανά”
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε:
«Ψάχνω εργαζομένους και δεν μπορώ να βρω». Το ακούμε συχνά από τους εργοδότες και ένας από τους λόγους είναι το πρόβλημα με τις δεξιότητες. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε μια νέα αρχή με τον νόμο ”Δουλειές Ξανά” για να αναβαθμιστεί ουσιαστικά το σύστημα της κατάρτισης και απόκτησης δεξιοτήτων. Έχουμε πληρωμή με βάση τα αποτελέσματα της κατάρτισης. Έχουμε συνεργασία για πρώτη φορά με τα δημόσια Πανεπιστήμια. Αλλά παράλληλα και συνεργασία με διεθνείς κολοσσούς της τεχνολογίας που πιστοποιούν την απόκτηση γνώσεων σε τομείς αιχμής. Είμαστε χαρούμενοι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας χρηματοδοτεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Όχι μόνο μέσω του ΕΣΠΑ αλλά και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Και χαιρόμαστε ακόμα περισσότερο γιατί ο Έλληνας Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτό το θέμα. Και θεωρώ πως αυτή η χρονιά, καθώς είναι έτος δεξιοτήτων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβάλλει και στην ανταλλαγή καλών πρακτικών προκειμένου να ανέβουμε κι άλλα σκαλιά στο ζήτημα αυτό».
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός από τους κ.κ. Σχοινά και Χατζηδάκη η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Νιόβη Ρίγγου, η Γενική Γραμματέας Ενίσχυσης της Απασχόλησης Ελένη Γιώτη και οι υποδιοικητές της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) Γιάννα Χορμόβα, Γιώργος Καραχάλιος και Γιώργος Χριστόπουλος.


Latest News

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα