«Ξάπλα… ο Αδαμίδης της ΓΕΝΟΠ…»

«Ξάπλα, όλοι! Ξάπλα όλοι κάτω…», φώναζε ο συνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κι επί σειρά ετών πρόεδρος Γιώργος Αδαμίδης δίνοντας εντολή σε περίπου πέντε με επτά συναδέλφους του να ακολουθήσουν τον συγκεκριμένο τρόπο διαμαρτυρίας, όταν έφτανε στη μονάδα «Πτολεμαϊδα 5» ο πρωθυπουργός.

Πώς και θυμηθήκαμε αυτό το σκηνικό δέκα περίπου μέρες μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εγκαταστάσεις του νέου εργοστασίου; Μάθαμε χθες λοιπόν τα αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Και μετά από αυτά μάλλον ο Αδαμίδης πρέπει να έπεσε «κάτω ξάπλα…».

Η παράταξή του έλαβε μόλις 3 έδρες. Αλλά το δυσκολότερο για τον πάλαι ποτέ κραταιό πρόεδρο είναι το γεγονός πως κατάφερε… ένα ιστορικό ρεκόρ στα χρόνια του συνδικαλιστικού κινήματος της ΓΕΝΟΠ: Η ΔΑΚΕ, η παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ, για πρώτη φορά κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών της Ομοσπονδίας. Κέρδισε 19 έδρες στις 32 (ποσοστό σχεδόν 62%) και όλα δείχνουν πως ο επικεφαλής της Αντώνης Καρράς θα είναι ο νέος πρόεδρος.

Όσον αφορά τον ισχυρότερο όλων των εποχών πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, Νίκο Φωτόπουλο, η παράταξη που εκπροσωπεί και πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ πήρε 6 έδρες. Κατά τα λοιπά η ΠΑΣΚΕ κατέχει 2 έδρες και το ΚΚΕ 1.

Αναφορικά με τη νίκη της ΔΑΚΕ, αυτό που σχολιάζεται στους κύκλους της ΔΕΗ, είναι πως οι μισθολογικές αυξήσεις που έλαβαν οι εργαζόμενοι από τη διοίκηση αλλά και οι προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ως προς την ανατροπή των συσχετισμών στη ΓΕΝΟΠ.

Ο πόλεμος της λαγάνας

Ποιος το περίμενε. Να έχουμε και τη μάχη της… λαγάνας και πόσο θα πωληθεί την Καθαρά Δευτέρα. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι στιγμής, τσιμπημένη θα είναι φέτος η τιμή της λαγάνας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Μπορεί το συγκεκριμένο προϊόν να μη λείψει από κανένα σαρακοστιανό τραπέζι, ωστόσο το γεγονός ότι αλεύρι και σουσάμι έχουν ανατιμηθεί σημαντικά λόγω της κρίσης στην Ουκρανία τον τελευταίο χρόνο προσθέτει στην τιμή κάτι παραπάνω με αποτέλεσμα η τιμή της λαγάνας φέτος να αναμένεται να κυμανθεί από 3,20-3,30 ευρώ, ενώ πέρυσι είχε 3,10 με 3,20 ευρώ.

Όμως, υπήρξαν και πολλές φήμες ότι η λαγάνα θα «καίει» και θα φτάσει τα 4,5 ευρώ. Ετσι, την Παρασκευή το βράδυ με tweet του ο Αδωνις Γεωργιάδης διευκρινίζει:

«Πριν από λίγο στη Λάρισα συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Αρτοποιών, δήλωσε επισήμως ότι όλα όσα λέγονται για αύξηση της παραδοσιακής λαγάνας στα 4,5€ είναι ψέματα και ότι η λαγάνα θα κυμαίνεται από 2,80€-3,30€. Ο,τιδήποτε παραπάνω δεν δικαιολογείται. 2,80-3,30€».

Αυτά είπε ο υπουργός, όμως, να θυμίσουμε ότι μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων και Περιχώρων Παναγιώτης Σαχινίδης δήλωσε ότι η τιμή θα κυμανθεί από 3,5 έως 5 ευρώ, δηλαδή χειρότερα… «Το αλεύρι είχε πέρυσι 12 ευρώ το σακί και εφέτος έχει φτάσει στα 24 ευρώ το σακί», είπε.

Δευτέρα… κοντή γιορτή για να μάθουμε πόσο θα πληρώσουμε τη λαγάνα.

Ακριβά και τα θαλασσινά

Σίγουρα ακριβότερο θα είναι το σαρακοστιανό τραπέζι, ωστόσο, Όπως λένε οι άνθρωποι της αγοράς, οι τιμές στα θαλασσινά είναι αυξημένες κατά 20% σε σχέση με πέρυσι.

Βέβαια, ο πρόεδρος των Ιχθυοπωλών Βαρβακείου Αγοράς είπε ότι θα είναι σε τιμές… 2019 και δεν θα υπάρξουν αυξήσεις.

Τα όστρακα αυτές τις ημέρες πωλούνται 5 ευρώ τα μύδια και 11 ευρώ τα στρείδια.
Οι μεγάλες γαρίδες είναι εφέτος στα 12 ευρώ/κιλό, η γάπαρη κυμαίνεται από 9 έως 12 ευρώ/κιλό, τα μικρά καλαμάρια στα 10 ευρώ/κιλό, τα θράψαλα στα 7 ευρώ/κιλό.

Η καταδίκη Παππά και η χαρά της ΝΔ

H καταδίκη Παππά έβαλε νέες φωτιές στο πολιτικό σκηνικό, όχι δηλαδή ότι ήταν και ήρεμο το κλίμα. Όμως, αυτό το 13-0, η ομόφωνη καταδίκη του πρώην υπουργού, ήταν όπως και να το κάνουμε «αχώνευτη» απόφαση και για τον ίδιο τον Παππά και για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλο η καταδίκη 7-6 ή 9-4, κι άλλο ένα Ανώτατο Δικαστήριο και αρεοπαγίτες να σε κρίνουν ένοχο. Βεβαίως, αυτή που πανηγυρίζει για την απόφαση αυτή είναι η ΝΔ διότι της δόθηκε ένα ακόμη προεκλογικό όπλο στα χέρια της. Θα ανακυκλώνει συνέχεια την καταδίκη Παππά και θα ζητά και την αποπομπή του από τα ψηφοδέλτια, κάτι που βεβαίως σε καμιά περίπτωση δεν θα πράξει ο Αλέξης Τσίπρας.

Όμως, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ να κρατήσει στα ψηφοδέλτια τον κ. Παππά, ακυρώνει τη συλλογιστική του κόμματος για αποπομπή της υποψήφιας βουλευτού της ΝΔ, στην Εύβοια, κ. Σοφίας Νικολάου.

Γιατί πώς να αποπεμφθεί μια υποψήφια που δεν έχει καμιά καταδίκη και μάλιστα υποστηρίζει ότι έχει όλο το πόρισμα και την αθωώνει; Και πώς να δικαιολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την εμμονή εναντίον της όταν ο ίδιος δεν αποπέμπει τον κ. Παππά που έχει και μια βαρβάτη καταδίκη με 13-0;

Είναι θέμα για την Κουμουνδούρου και το εκμεταλλεύτηκε το Μαξίμου. «Από πού κρατά ο Παππάς τον κ. Τσίπρα», αναρωτήθηκαν στη ΝΔ αντιστρέφοντας τις ανακοινώσεις και δηλώσεις της κ. Τσαπανίδου η οποία έλεγε ακριβώς το ίδιο για την κ. Νικολάου και τον πρωθυπουργό;

Και πώς να απομέμψει τώρα την κ. Νικολάου από τα ψηφοδέλτια όταν ολόκληρος ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κρατήσει έναν καταδικασμένο πρώην υπουργό;

Κέρδισε το πρώτο στοίχημα ο Στεφάτος

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) Άρης Στεφάτος είναι, κατά κοινή ομολογία, ένας χαμηλών τόνων άνθρωπος, τεχνοκράτης και με αρκετά χιλιόμετρα στην ευρωπαϊκή πετρελαϊκή βιομηχανία.

Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα προκειμένου να διεκδικήσει τη θέση του CEO στην ΕΔΕΥΕΠ, το περιβάλλον ήταν αρνητικό για την εκκίνηση των διαδικασιών έρευνας των θαλάσσιων παραχωρήσεων για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Οι τιμές λόγω της πανδημίας κατέρρεαν και οι πετρελαϊκές άλλαζαν τα σχέδια τους δίνοντας βαρύτητα στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ.

Ωστόσο, ο Στεφάτος, έχοντας πια αναλάβει το τιμόνι της ΕΔΕΥΕΠ δεν το έβαλε κάτω. Συνέχισε να δουλεύει και να επιδιώκει να πείσει πως οι υδρογονάνθρακες έρχονται να συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση.

Τα θέματα ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας που ανέκυψαν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ήταν μίας πρώτης τάξης ευκαιρίας για να φέρει πια αποφασιστικά στο τραπέζι την ατζέντα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και να πείσει τον πρωθυπουργό για την εκκίνηση των σεισμικών ερευνών.

Ο Στεφάτος δύο περίπου χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων έχει κερδίσει το πρώτο στοίχημα που είναι η επιτυχημένη ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών στα blocks της Κρήτης και του Ιονίου.

Τώρα το δεύτερο στοίχημα του, είναι εφόσον οι επενδυτές λάβουν τις αποφάσεις για τις γεωτρήσεις οι σχετικές εργασίες να γίνουν με ασφάλεια και χωρίς καμία επίπτωση στο περιβάλλον.

Κούλουμα με γεμάτη τσέπη

Κούλουμα… με τα χρήματα του επιδόματος θέρμανσης στον λογαριασμό τους θα κάνουν πάνω από 404.000 νοικοκυριά. Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε, νωρίτερα, στην πληρωμή της δεύτερης δόσης του επιδόματος. Ενώ το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την καταβολή των χρημάτων στις 28 Φεβρουαρίου, οι δικαιούχοι είδαν το χρώμα του χρήματος στις 22 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, καταβλήθηκε ποσό συνολικού ύψους 54,8 εκατ. ευρώ σε 404.157 δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης. Το ποσό που έχει διατεθεί, μέχρι σήμερα, για το επίδομα θέρμανσης της χειμερινής περιόδου 2022-2023 φθάνει τα 242,8 εκατ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει και νέα καταβολή έως τις 28 Απριλίου. Να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου τα νοικοκυριά θα μπορούν να προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης φθηνότερα κατά 15 λεπτά το λίτρο λόγω της κρατικής επιδότησης στην αντλία.

Ρεκόρ πτώσης στη ζήτηση ρεύματος

Μεγάλη βουτιά, ίσως τη μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, σημείωσε η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Τα τελευταία στοιχεία του Ιανουαρίου, που δημοσίευσε στο μηνιαίο δελτίο ενέργειας ο ΑΔΜΗΕ, καταγράφουν μείωση κατά 13,78% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Είναι προφανές ότι οι προσπάθειες νοικοκυριών και επιχειρήσεων για ξεφούσκωμα των λογαριασμών ρεύματος όχι απλώς συνεχίζονται αλλά εντείνονται κιόλας.

Από τα επιμέρους στοιχεία προκύπτει επίσης και ποιες κατηγορίες καταναλωτών έβαλαν το μεγαλύτερο ψαλίδι… Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο έριξαν τη ζήτηση κατά 15% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022. Αλλά και οι βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται από την υψηλή τάση προχώρησαν σε μείωση της κατανάλωσης ρεύματος κατά 7,8%. Στα ορυχεία επίσης των λιγνιτικών μονάδων η ζήτηση μειώθηκε κατά 8%.

Ενας Maestro που διαπρέπει

Τα μάθατε για το Maestro του Χριστόφορου Παπακαλιάτη και του… Mega; Η μοναδική ελληνική σειρά που μπήκε στην πλατφόρμα του Netflix και μάλιστα ήταν επί εβδομάδες στις πρώτες προτιμήσεις, τώρα πάει… Νέα Υόρκη.

Συγκεκριμένα το Προξενείο της χώρας μας στην αμερικανική πόλη κάλεσε τον δημιουργό, συγγραφέα, διευθυντή παραγωγής και ηθοποιό για μια εορταστική εκδήλωση στις 15 Μαρτίου.

Μαθαίνουμε επίσης ότι δύο ημέρες μετά θα βγει σε παγκόσμια μετάδοση από το Netflix και η συνέχεια της σειράς, Maestro in Blue.

Αν μη τι άλλο είναι μια σημαντική τιμή για τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη και όσους πίστεψαν σε αυτόν.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories