Ένα «εκπληκτικό προβάδισμα» σε 37 από 44 κρίσιμες και αναδυόμενες τεχνολογίες έχει η Κίνα, καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις υπολείπονται στον παγκόσμιο ανταγωνισμό για την παραγωγή έρευνας. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια δεξαμενή σκέψης για θέματα ασφαλείας από την Αυστραλία, η οποία επικέντρωσε την έρευνά της στους κλάδους της άμυνας, του διαστήματος, της ενέργειας και της βιοτεχνολογίας.
Το Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας (ASPI) στη μελέτη του διαπίστωσε ότι σε ορισμένους τομείς και τα 10 κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα στον κόσμο έχουν έδρα στην Κίνα.
Κίνα: Πατάει… γκάζια η οικονομία, στόχος ανάπτυξης έως και 6% το 2023
Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, διαπίστωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται συχνά στη δεύτερη θέση, αν και ηγούνται παγκοσμίως της έρευνας στους υπολογιστές υψηλής απόδοσης, στους κβαντικούς υπολογιστές, στους μικρούς δορυφόρους και στα εμβόλια.
«Οι δυτικές δημοκρατίες χάνουν στον παγκόσμιο τεχνολογικό ανταγωνισμό, όπως και στις επιστημονικές και ερευνητικές ανακαλύψεις», αναφέρει η έκθεση, κάνοντας λόγο για μεγαλύτερες επενδύσεις στην έρευνα από τις κυβερνήσεις.
Η Κίνα έχει καταφέρει να έχει ένα «εκπληκτικό προβάδισμα στην έρευνα με υψηλό αντίκτυπο» μέσω των κυβερνητικών προγραμμάτων.
Μέσω της έκθεσης το think tank απευθύνει έκκληση στις δυτικές κυβερνήσεις να συνεργάζονται συχνότερα για τη δημιουργία ασφαλών εφοδιαστικών αλυσίδων και «να επιδιώξουν γρήγορα μια στρατηγική κρίσιμης σημασίας τεχνολογική ανάπτυξη».
Το ASPI παρακολούθησε τις επιστημονικές εργασίες με τις περισσότερες αναφορές, οι οποίες είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Η έκπληξη της Κίνας στους υπερηχητικούς πυραύλους το 2021 θα είχε διαπιστωθεί νωρίτερα εάν είχε εντοπιστεί η ισχυρή έρευνα της Κίνας, όπως υπογραμμίζει.
«Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Κίνα παρήγαγε το 48,49% των παγκόσμιων ερευνητικών μελετών υψηλής απήχησης σε προηγμένους κινητήρες αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών και φιλοξενεί επτά από τα 10 κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα στον κόσμο», αναφέρει η μελέτη.
Στους τομείς των φωτονικών αισθητήρων και της κβαντικής επικοινωνίας, η ερευνητική ισχύς της Κίνας θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να «επισκιάσει» την επιτήρηση της τεχνολογίας της Δύσης, συμπεριλαμβανομένων των «Πέντε Ματιών» δηλαδή της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας.
Οι ροές των ταλέντων ερευνητών επίσης τέθηκαν στο μικροσκόπιο και εντοπίστηκαν κίνδυνοι για πιθανά μονοπώλια. Η Κίνα είναι πιθανό να δημιουργήσει μονοπώλιο σε 10 τομείς, συμπεριλαμβανομένης της συνθετικής βιολογίας, όπου παράγει το ένα τρίτο του συνόλου της έρευνας, καθώς και στις ηλεκτρικές μπαταρίες, στο 5G και στη νανοβιομηχανία.
Η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, ένας κυβερνητικός ερευνητικός οργανισμός, κατέλαβε την πρώτη ή δεύτερη θέση στις περισσότερες από τις 44 τεχνολογίες που παρακολουθήθηκαν, οι οποίες κάλυπταν την άμυνα, το διάστημα, τη ρομποτική, την ενέργεια, το περιβάλλον, τη βιοτεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη (AI), τα προηγμένα υλικά και την κβαντική τεχνολογία.
Η Κίνα ενισχύει την έρευνά της με γνώσεις που είχε αποκτήσει στο εξωτερικό και τα στοιχεία έδειξαν ότι το ένα πέμπτο των κορυφαίων Κινέζων ερευνητών εκπαιδεύτηκε σε μια χώρα των «Πέντε Ματιών».
Η μελέτη προτείνει τη δημιουργία προγραμμάτων για τον έλεγχο βίζα, προκειμένου να περιορισθεί η παράνομη μεταφορά τεχνολογίας, όπως επίσης προτρέπει για διεθνή συνεργασία με ασφαλείς συμμάχους.
Τα πανεπιστήμια της Αυστραλίας έχουν δηλώσει ότι συμμορφώνονται με τους νόμους για τις ξένες επιρροές που έχουν υιοθετηθεί για να σταματήσουν την παράνομη μεταφορά τεχνολογίας στην Κίνα, ωστόσο τονίζουν επίσης ότι η διεθνής συνεργασία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πανεπιστημιακής έρευνας.
Latest News
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;
Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ψήφισε «ναι» στην καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Το Κοινοβούλιο στη Νότια Κορέα ψήφισε «ναι» στην καθαίρεση του Γιουν Σουκ Γέολ, μετά τα γεγονότα της 3ης Δεκεμβρίου
Συρία: Μυστικές υπηρεσίες μεταξύ ναζί και Στάζι
Για πολλά χρόνια οι μυστικές υπηρεσίες της Συρίας συνεργάστηκαν με πρώην αξιωματούχους των ναζί, αλλά και την ανατολικογερμανική μυστική υπηρεσία Στάζ
Ο Μακρόν (ξανα) μίλησε - Ο Φρανσουά Μπαϊρού είναι ο νέος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού έγινε δεκτός από τον αρχηγό του γαλλικού κράτους, Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 8.30 το πρωί της Παρασκευής
Ποιοι στη Γερμανία δε θέλουν να φύγουν οι Σύριοι μετανάστες - Σε ποιους κλάδους είναι απαραίτητοι
Μετά την πτώση του Ασαντ Γερμανοί πολιτικοί υποδήλωσαν ότι ήρθε η ώρα ώστε εκατομμύρια Σύριοι μετανάστες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους